Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 4. 7. 2020
Líbí se mi

Vedlejší účinky nadměrné konzumace rajčat

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 4. 7. 2020
Líbí se mi
Vedlejší účinky nadměrné konzumace rajčat

Vedlejší účinky nadměrné konzumace rajčat

Rajčatům se připisují některé léčivé účinky, mezi které patří například zlepšení zdraví srdce, omlazení pleti a posílení metabolismu. Při nadměrné konzumaci však mohou způsobit nežádoucí účinky. S čím byste i vy měli počítat?

U rajčat je nejdůležitější jejich červené barvivo zvané lykopen. Patří totiž mezi antioxidanty. V každém soustě jsou však zastoupeny i vitaminy B, C, E a K, dále minerální látky, jako třeba draslík, fosfor, hořčík a vápník. Rajčata jsou také ceněná pro obsah kyseliny listové a minimální energetickou hodnotu, která nahrává redukčním dietám. Ovšem když to s nimi přeženete, může se stát, že se setkáte se zdravotními problémy. Jakými?

Oranžové zbarvení pokožky

Lykopen je karotenoidní pigment, který se nachází nejen v rajčatech, ale i bobulích a jiných plodech. Zlepšuje zdraví srdce a chrání před kardiovaskulárním karcinomem. Když však do těla vstoupí velké množství lykopenu, může to mít za následek změnu barvy kůže. Tomuto stavu se říká lykopenodermie. V žádném případě pak není vhodné jíst rajčatové listy. Jsou totiž pro organismus toxické, což se projevuje podrážděním krku a úst, závratěmi, bolestmi hlavy či křečemi.

Ledvinové kameny

Podle televizního kanálu NDTV Food může konzumace rajčat způsobit tvorbu ledvinových kamenů, a to z důvodu, že jsou bohatá na oxalát a vápník. (Oxalát je silná dikarboxylová kyselina, která tvoří s kalciem špatně rozpustné soli.) Tím, že ani jedna z těchto látek nejde snadno rozložit, hromadí se v těle (společně s dalšími živinami), což může vést k tvorbě ledvinových kamenů.

Bolest kloubů

Otok a bolest kloubů jsou častými vedlejšími účinky nadměrné konzumace rajčat. Za tím zase stojí solanin, tedy sloučenina, která v tkáních shromažďuje vápník.

Gastroezofageální reflux

Rajčata jsou také bohatá na kyseliny citronovou a jablečnou. Když se v žaludku hromadí příliš mnoho těchto látek, orgán se naplní sloučeninami, jež způsobují pálení žáhy nebo kyselý reflux (definován jako zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu). Lidem, kteří na to trpí, se doporučuje konzumace rajčat jen jednou týdně.

Foto: Shutterstock

Autorka: Karolína Dostálová

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Kateřina Šlimarová 21. 10. 2020

já rajčata miluju

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 24. 9. 2020

zajímavé informace

Odpovědět
kosanka
kosanka 30. 8. 2020

Tak to jsem nevěděla

Odpovědět
Svata
Svata 29. 8. 2020

Zajímavé

Odpovědět
Aktivko
Aktivko 16. 7. 2020

Zajímavý článek

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 422
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.