
Zázvor obecný neboli zingiber officinale je žlutě nebo růžovobíle kvetoucí rostlina dosahující výšky asi 1 metru. Lidé ho znají především díky jeho silnému rozvětvenému žlutému nebo světle hnědému dužnatému oddenku, který je často nesprávně označován za kořen zázvoru.
Oddenek má po rozkrojení sytě žlutou barvu. Oddenky zázvoru jsou charakteristické svou příjemnou a silně pikantní citrónovou chutí. Tuto chuť zajišťuje přítomnost esenciálních éterických olejů, zázvorové silice a štiplavě ostré látky zvané gingerol.
Oddenkem rozumíme v závislosti na druhu rostliny tenký nebo silný, masitý, plazivý stonek, který se rozrůstá vodorovně pod zemí (někdy i na povrchu půdy).
Zázvorový čaj je účinný lék v době nachlazení, zimnice, nevolnosti, nebo při ztrátě hlasu.
Asi 2 cm oddenku zázvoru (pečlivě si vyberte čerstvě vypadající kus, nejlépe pořídíte ve vietnamských obchodech – tam totiž zázvor sami denně používají v kuchyni), oloupeme, nastrouháme (pokud jen pokrájíte, zdaleka nedocílíte takové síly a účinku) a zalijeme 1 litrem horké (cca 80 stupňů, ne více) vody a necháme louhovat. Čaj můžeme dochutit např. medem, citrónem, hřebíčkem či skořicí.
Teplý nápoj popíjíme několikrát za den, dejte si ale pozor na předávkování – 3 dávky čaje budou stačit.
Stejným způsobem se dá udělat i studená limonáda, stačí čaj nechat zchladnout a přidat kolečka citrónu a čerstvou mátu.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
skvělé
Zaujímavý recept
skvělé
mňamka