Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 29. 3. 2021
Líbí se mi

Proč zařadit fazole do svého jídelníčku?

Redakce ŽENY s.r.o
Redakce ŽENY s.r.o
Vloženo 29. 3. 2021
Líbí se mi
Proč zařadit fazole do svého jídelníčku?

Proč zařadit fazole do svého jídelníčku?

Fazole je velmi chutná potravina a náš jídelníček může zpestřit na několik způsobů. Obsahují významné množství bílkovin, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a mohou nám nahradit i nedostatečný příjem zeleniny.  Pokud milujete fazole, váš jídelníček nutně nemusí být fádní. Vybírat totiž můžete z jedenácti druhů fazolí.

Adzuki

Fazole adzuki pocházejí z Číny a vynikají jemnou oříškovou chutí. Obsahují mnoho bílkovin, fosforu, vápníku a zasytí na delší dobu. Doporučují se při ledvinových onemocněních. Namáčí se na 34 hodiny a výhodou je, že se voda po namočení nemusí slévat. Vaří se 1 hodinu v tlakovém hrnci.

Barevná

Vyznačuje se moučnou konzistencí a umožňuje široké využití. Hodí se skvěle do polévek, salátů, omáček, na zapečení nebo pyré. Barevné fazole dozrávají v červené, hnědé i černé barvě. Při úpravě jim nevadí ostřejší kořenění, a proto jsou ty pravé např. pro přípravu chilli con carne.

Bílá

Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Používá se k  přípravě různých druhů jídel. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na výrobu fazolového pyré. Před uvařením se namáčí na 812 hodin. Bílá fazole je vhodná na polévky, pomazánky, saláty, zapečení, přílohy apod. Vaří se 20 minut v tlakovém hrnci (1,5 hodiny v normálním hrnci).

Borlotti

Italské borlotti fazole mají o něco tlustší slupku a lepší chuť. Jsou výborné do salátů ale i jako přísada do teplé kuchyně. Borlotti fazole pocházejí z Itálie a patří k nejkrásnějším odrůdám fazolí, protože na jejich zrnech se objevuje mramorová textura a pro jejich vzhled bývají často hned po vyloupání z lusků navlékány místo korálů.

Borlotti jsou velmi populární v turecké, portugalské, mexické nebo italské kuchyni, ve které se z nich vaří proslulá polévka minestrone. Mají nasládlou chuť s nádechem, který může někomu připomínat ořechy nebo jedlé kaštany. Po uvaření mají jemnou krémovou texturu, zachovávají si svůj tvar a jsou pevné na skus. V kuchyni se výborně hodí k přípravě salátů, pomazánek, ragú, k dušenému masu, „jídel z jednoho hrnce“, ale především k přípravě vynikajících a sytých toskánských polévek.

Černá

Černě zbarvená fazole nasládlé chuti zpestří každý salát. Pochází z Jižní Ameriky. Kromě Karibské oblasti se pěstuje v Číně a Thajsku. Černá fazole se výborně hodí do mexické kuchyně. Namáčí se na 812 hod a vaří se 1,5 hodiny (v tlakovém hrnci zkrátíme dobu vaření lehce přes 20 minut).

Černé oko

Tato fazole krémově bílé barvy je charakteristická skvrnou, černé nebo žluté barvy, připomínající oko. Má jemnou neutrální chuť, kterou lze zvýraznit kořením či bylinkami a obsahuje významné množství kyseliny listové. Díky neutrální chuti ji lze použít do různých druhů pokrmů, obzvláště se hodí do polévek a zeleninových nákypů. Pochází a pěstuje se v Jižní Africe, v současnosti je hlavním dodavatelem Kalifornie. Namáčí se na 812 hodin, přičemž délka vaření je 1 hodina (v tlakovém hrnci cca 15 minut).

Červená

Pochází ze Střední Ameriky, ale pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako „chilli fazole“. Fazole jsou poměrně velké, mají červenou až hnědou barvu. Po uvaření doměkka získávají jemně nasládlou chuť. Výborně se hodí jako příloha k rýžovým a kukuřičným pokrmům. Červené fazole se kombinují s cayenským pepřem nebo pálivou paprikou. Pro urychlení vaření se namáčí na 1224 hodin. Vaříme 1,5 hodiny (nebo 20 minut v tlakovém hrnci).

Mungo

Fazole mungo pochází z Indie a pěstuje se v Číně a Thajsku. Je významným zdrojem železa, vitaminů, draslíku, hořčíku a nejčastěji má olivově zelenou nebo červenou barvu. Chutí připomíná zelený hrášek a je dobře stravitelná. Je vhodná k naklíčení, neboť nepodléhá hnilobě či plesnivění. Její chuť vynikne v kombinaci s kari kořením. Namáčí se na 48 hodin a voda se slévá. Vaří se 10 minut v tlakovém hrnci (45 minut v normálním hrnci).

Navy

Fazole navy vyniká jemnou chutí. Je také dobrým zdrojem manganu, kyseliny listové a hořčíku. Díky výhodnému poměru obsahu draslíku a sodíku se doporučuje preventivně konzumovat při vysokém krevním tlaku a aterosklerózy. Populární je zejména v USA, ve Velké Británii a ve Francii. Fazole navy můžeme přidávat do polévek, používat do salátu, podávat je zapečené a v kombinaci s olivovým olejem a bylinkami si připravíme lahodnou pomazánku

Pinto

Fazole pinto je typická svou pikantní moučnou chutí. A proto je velmi oblíbená v Mexiku a USA. Obsahem živin se podobá ostatním fazolím. Často je konzumována ve směsi s rýží zabalená v kukuřičné tortille. Namáčí se na 812 h a pro lepší stravitelnost doporučuji s bylinkami. Vaří se 1,5 hodiny (v tlakovém hrnci cca 20 minut).

Purpurová

Velké purpurové fazole jsou po uvaření měkké a mají jemnou neutrální chuť. Ideálně se hodí do míchaných salátů nebo jako zavářka do polévek. Chuť můžeme oživit kořením a bylinkami bazalkou, majoránkou nebo tymiánem. Purpurovou fazoli namočíme na 4 hodiny do vlažné vody. Vaříme v nové vodě doměkka.

Foto: Shutterstock

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
hudlenka
hudlenka 3. 4. 2021

Děláme docela často fazole, máme je rádi. Dneska jsem udělala uzený vývar, takže brzy bude fazolová polévka z něho...už se moc těším

Odpovědět
gustawka
gustawka 30. 3. 2021

mám je moc ráda

Odpovědět
sipeji
sipeji 30. 3. 2021

To je druhů fazolí, měli bychom je vyzkoušet všechny

Odpovědět
potkanek
potkanek 29. 3. 2021

máme je rádi, ale ty nafukovací problémy

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 29. 3. 2021

fazole jíme doma takřka co týden

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
99 246
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.