V dnešní době se nedílnou součástí našeho jídelníčku staly ořechy exotické, ke kterým se řadí i ořechy pekanové. Patří mezi ty méně známé druhy ořechů, ale určitě bychom je neměli jen tak přehlížet či snad dokonce na ně zapomínat. 

Pěstování pekanových ořechů
Ořechovec pekanový je mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky, kde jeho plody už odpradávna konzumovali domorodí obyvatelé. Jedná se o listnatý strom dorůstající výšky 25 – 40 metrů. Každoročně plodí 3 – 6 cm dlouhé ořechy ukryté v hladké hnědé odolné skořápce.  Však také indiánské slovo pekan znamená v překladu cosi jako: “K rozbití je potřeba kámen”. Po vyloupnutí se pekany podobají nám velmi dobře známým vlašským ořechům. Botanici však upozorňují, že se nejedná ve skutečnosti o ořech, nýbrž o peckovici, jakou jsou například i meruňky. Sklizeň pekanových ořechů vrcholí v průběhu měsíce října.
Největším světovým pěstitelem jsou samozřejmě Spojené státy, které produkcí kolem 200 tisíc tun pokrývají roční spotřebu asi z 90 %. Ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem státu Texas.
Středoevropští pěstitelští nadšenci jistě uvítali, že se podařilo vyšlechtit i odrůdy, které bez problémů přežívají i v mírných zeměpisných šířkách, především jsou více mrazuvzdorné. Těžko zatím říci, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.
Živiny v pekanových oříšcích
Pekan je velmi kvalitní ořech, který kromě tuku obsahuje až 10 % bílkovin a 10 % vlákniny. Obsahuje také velké množství provitamínu A, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Pravidelná avšak střídmá konzumace těchto ořechů chrání před vznikem žlučových kamenů. V pekanových oříšcích se nachází i fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při které se škodlivé rakovinné buňky „požírají“ navzájem. Podle posledních studií dokáží pekanové ořechy potlačovat i nemoci jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo choroby srdce. Neobsahují žádný sodík ani cholesterol.
Kuchyňské použití pekanových ořechů
Pekanové ořechy můžeme konzumovat čerstvě vyloupané, nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Používáme je při vaření i pečení, na zákusky, dorty, nákypy, poháry, zmrzliny, saláty, pomazánky apod. Vynikající jsou obzvláště v různých ořechových dezertech pro svou jemnou máslovou chuť. Celé ořechy můžeme uchovávat na chladném a suchém místě i rok, vyloupané pekany, skladované při teplotě mínus 15 stupňů Celsia, nám vydrží až dva roky.
Co možná o ořechovci pekanovém ještě nevíte
Dřevo stromu pekanového ořechu je velmi kvalitní a tvrdé, používá se k výrobě golfových holí, nábytku, podlahových krytin, ale i jako palivo pro uzení masa, které dodá pokrmu nezaměnitelné aroma. 
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account