Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 20. 11. 2020
Líbí se mi

Že neznáte pekanové ořechy? Pojďme se tedy s nimi seznámit

evabel
evabel
Vloženo 20. 11. 2020
Líbí se mi
Že neznáte pekanové ořechy? Pojďme se tedy s nimi seznámit

Že neznáte pekanové ořechy? Pojďme se tedy s nimi seznámit

V dnešní době se nedílnou součástí našeho jídelníčku staly ořechy exotické, ke kterým se řadí i ořechy pekanové. Patří mezi ty méně známé druhy ořechů, ale určitě bychom je neměli jen tak přehlížet či snad dokonce na ně zapomínat. 

Pěstování pekanových ořechů

Ořechovec pekanový je mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky, kde jeho plody už odpradávna konzumovali domorodí obyvatelé. Jedná se o listnatý strom dorůstající výšky 25 – 40 metrů. Každoročně plodí 3 – 6 cm dlouhé ořechy ukryté v hladké hnědé odolné skořápce.  Však také indiánské slovo pekan znamená v překladu cosi jako: "K rozbití je potřeba kámen". Po vyloupnutí se pekany podobají nám velmi dobře známým vlašským ořechům. Botanici však upozorňují, že se nejedná ve skutečnosti o ořech, nýbrž o peckovici, jakou jsou například i meruňky. Sklizeň pekanových ořechů vrcholí v průběhu měsíce října.

Největším světovým pěstitelem jsou samozřejmě Spojené státy, které produkcí kolem 200 tisíc tun pokrývají roční spotřebu asi z 90 %. Ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem státu Texas.

Středoevropští pěstitelští nadšenci jistě uvítali, že se podařilo vyšlechtit i odrůdy, které bez problémů přežívají i v mírných zeměpisných šířkách, především jsou více mrazuvzdorné. Těžko zatím říci, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.

Živiny v pekanových oříšcích

Pekan je velmi kvalitní ořech, který kromě tuku obsahuje až 10 % bílkovin a 10 % vlákniny. Obsahuje také velké množství provitamínu A, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Pravidelná avšak střídmá konzumace těchto ořechů chrání před vznikem žlučových kamenů. V pekanových oříšcích se nachází i fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při které se škodlivé rakovinné buňky „požírají“ navzájem. Podle posledních studií dokáží pekanové ořechy potlačovat i nemoci jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo choroby srdce. Neobsahují žádný sodík ani cholesterol.

Kuchyňské použití pekanových ořechů

Pekanové ořechy můžeme konzumovat čerstvě vyloupané, nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Používáme je při vaření i pečení, na zákusky, dorty, nákypy, poháry, zmrzliny, saláty, pomazánky apod. Vynikající jsou obzvláště v různých ořechových dezertech pro svou jemnou máslovou chuť. Celé ořechy můžeme uchovávat na chladném a suchém místě i rok, vyloupané pekany, skladované při teplotě mínus 15 stupňů Celsia, nám vydrží až dva roky.

Co možná o ořechovci pekanovém ještě nevíte

Dřevo stromu pekanového ořechu je velmi kvalitní a tvrdé, používá se k výrobě golfových holí, nábytku, podlahových krytin, ale i jako palivo pro uzení masa, které dodá pokrmu nezaměnitelné aroma. 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Amanda
Amanda 30. 11. 2020

Znam velmi dobre a mam rada

Odpovědět
kosanka
kosanka 29. 11. 2020

Ořechy jsou zdravé

Odpovědět
Li
Li 28. 11. 2020

Ořecký mám ráda

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 22. 11. 2020

ořechy miluji

Odpovědět
lemur
lemur 21. 11. 2020

Máme rádi všechny druhy ořechů.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
93 063
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.