Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evabel
evabel
Vloženo 4. 3. 2019
Líbí se mi

Že neznáte pekanové ořechy? Pojďme se tedy s nimi seznámit!

evabel
evabel
Vloženo 4. 3. 2019
Líbí se mi
Že neznáte pekanové ořechy? Pojďme se tedy s nimi seznámit!

Že neznáte pekanové ořechy? Pojďme se tedy s nimi seznámit!

V dnešní době se nedílnou součástí našeho jídelníčku staly ořechy exotické, ke kterým se řadí i ořechy pekanové. Patří mezi ty méně známé druhy ořechů, ale určitě bychom je neměli jen tak přehlížet či snad dokonce na ně zapomínat. 

Pěstování pekanových ořechů

Ořechovec pekanový je mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky, kde jeho plody už odpradávna konzumovali domorodí obyvatelé. Jedná se o listnatý strom dorůstající výšky 25 – 40 metrů. Každoročně plodí 3 – 6 cm dlouhé ořechy ukryté v hladké hnědé odolné skořápce.  Však také indiánské slovo pekan znamená v překladu cosi jako: "K rozbití je potřeba kámen". Po vyloupnutí se pekany podobají nám velmi dobře známým vlašským ořechům. Botanici však upozorňují, že se nejedná ve skutečnosti o ořech, nýbrž o peckovici, jakou jsou například i meruňky. Sklizeň pekanových ořechů vrcholí v průběhu měsíce října.

Největším světovým pěstitelem jsou samozřejmě Spojené státy, které produkcí kolem 200 tisíc tun pokrývají roční spotřebu asi z 90 %. Ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem státu Texas.

Středoevropští pěstitelští nadšenci jistě uvítali, že se podařilo vyšlechtit i odrůdy, které bez problémů přežívají i v mírných zeměpisných šířkách, především jsou více mrazuvzdorné. Těžko zatím říci, zda se budou podobně jako původní americké druhy dožívat až 300 let.

Živiny v pekanových oříšcích

Pekan je velmi kvalitní ořech, který kromě tuku obsahuje až 10 % bílkovin a 10 % vlákniny. Obsahuje také velké množství provitamínu A, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo. Pravidelná avšak střídmá konzumace těchto ořechů chrání před vznikem žlučových kamenů. V pekanových oříšcích se nachází i fytochemikálie, které vyvolávají proces známý jako apoptóza, při které se škodlivé rakovinné buňky „požírají“ navzájem. Podle posledních studií dokáží pekanové ořechy potlačovat i nemoci jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo choroby srdce. Neobsahují žádný sodík ani cholesterol.

Kuchyňské použití pekanových ořechů

Pekanové ořechy můžeme konzumovat čerstvě vyloupané, nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Používáme je při vaření i pečení, na zákusky, dorty, nákypy, poháry, zmrzliny, saláty, pomazánky apod. Vynikající jsou obzvláště v různých ořechových dezertech pro svou jemnou máslovou chuť. Celé ořechy můžeme uchovávat na chladném a suchém místě i rok, vyloupané pekany, skladované při teplotě mínus 15 stupňů Celsia, nám vydrží až dva roky.

Co možná o ořechovci pekanovém ještě nevíte

Dřevo stromu pekanového ořechu je velmi kvalitní a tvrdé, používá se k výrobě golfových holí, nábytku, podlahových krytin, ale i jako palivo pro uzení masa, které dodá pokrmu nezaměnitelné aroma. 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
evabel
evabel 6. 3. 2019

0

Odpovědět
Tvořilka97
Tvořilka97 4. 3. 2019

Zbožňuju je

Odpovědět
beata0063
beata0063 27. 1. 2019

sú vynikajúce v zákuskoch ich milujeme doma

Odpovědět
Ovace
Ovace 27. 1. 2019

Dobrota

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 27. 1. 2019

Jsou moc dobré

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 924
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.