Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Petra H.
Petra H.
Vloženo 8. 4. 2018
Líbí se mi
15 minut min.
Příprava
8 minut min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vejce
4 ks
Zelený chřest
10 ks
Rukola
300 g
Baby špenát
200 g
Polníček
100 g
Jarní cibulka
2 ks
Čerstvý zelený hrášek (nebo zelené boby)
1 hrst
Olivový olej, citrónová šťáva, med, sůl, pepř

Jarní zelený salát s vejcem a chřestem

Petra H.
Petra H.
Vloženo 8. 4. 2018
Líbí se mi
Jarní zelený salát s vejcem a chřestem
15 minut min.
Příprava
8 minut min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vejce
4 ks
Zelený chřest
10 ks
Rukola
300 g
Baby špenát
200 g
Polníček
100 g
Jarní cibulka
2 ks
Čerstvý zelený hrášek (nebo zelené boby)
1 hrst
Olivový olej, citrónová šťáva, med, sůl, pepř

Jarní zelený salát s vejcem a chřestem

Tak je tady jaro a to přímo svádí k tomu, aby se nám i talíře zazelenaly.  Navíc brzy začíná chřestová sezóna!

Chřest

Sezóna chřestu u nás trvá zhruba od poloviny dubna do konce června. I mimo tuto dobu chřest seženete, ale nebude český, čili bude méně čerstvý. 

Čerstvě sklizený bílý chřest poznáte podle hodně pevných, sevřených hlaviček a lesklého povrchu. Při naříznutí vytéká bílá míza.
Čerstvý bílý chřest se nedá ohnout, praskne. Naopak, pokud je chřest gumový, nekažte si chuť a nekupujte ho. 

zeleného chřestu lehký ohyb naopak není na škodu, ale opět platí, že v místě, kde při ohybu chřest praskne, odělujete část k přímé konzumaci a konec stonku, který je tuhý a hodí se do vývaru, ale ne k jídlu.

 

Postup přípravy:

  • Vejce uvaříme natvrdo, necháme zchladnout a oloupeme je.

  • U omytého chřestu odlomíme dřevnaté konce a spodní třetiny stonků oloupeme. Chřest necháme povařit ve vodě se lžičkou soli a octa asi tři minuty. Neměl by být uvařený doměkka. Hned zchladíme pod tekoucí studenou vodou, aby zůstal sytě zelený. Vychladlý jej nakrájíme na větší špalíčky

  • Rukolu, špenát, polníček opláchneme a necháme okapat. Zelené listy špenátu zbavíme tužších stonků.

  • Jarní cibulku očistíme a nařežeme na silnější kolečka nebo na špalíčky.

  • Z oleje, citrónové šťávy a medu připravíme dresink

  • Na talíře rozdělíme listy salátů, cibulku, chřest, hrášek, promícháme s dresinkem. Nahoru ozdobíme vejcem.

Tip:

Výborný je tento salát se ztraceným vejcem, ale přípravu to nepatrně prodlouží.

V době chřestu, kdy jsou hrachové lusky mladé, dávám je celé, jen překrojené napůl. Místo hrášku je možné dát i fava fazole.

 

15 minut min.
Příprava
8 minut min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vejce
4 ks
Zelený chřest
10 ks
Rukola
300 g
Baby špenát
200 g
Polníček
100 g
Jarní cibulka
2 ks
Čerstvý zelený hrášek (nebo zelené boby)
1 hrst
Olivový olej, citrónová šťáva, med, sůl, pepř

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 11. 9. 2019

Mňam. To vypadá úžasně

Odpovědět
Tvořilka97
Tvořilka97 27. 1. 2019

Chřest moc v lásce nemám, ale tahle kombinace mě zaujala

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

super

Odpovědět
avatar
Věra Zelenková 15. 4. 2018

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 028
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.