Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 25. 8. 2019
Líbí se mi
20 + kynutí 1-2 hodiny min.
Příprava
100 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
400 g
špaldová mouka
230 g
sůl
1-2 lžička
kmín
1 lžička
semínka (dýně, slunčenice, chia, lněné, atd) dohromady asi
50 g
voda
160 ml
sodovka
500 ml
med
1 lžička
sušené droždí
1 ks

Žitný celozrnný chléb

hudlenka
hudlenka
Vloženo 25. 8. 2019
Líbí se mi
Žitný celozrnný chléb
20 + kynutí 1-2 hodiny min.
Příprava
100 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
400 g
špaldová mouka
230 g
sůl
1-2 lžička
kmín
1 lžička
semínka (dýně, slunčenice, chia, lněné, atd) dohromady asi
50 g
voda
160 ml
sodovka
500 ml
med
1 lžička
sušené droždí
1 ks

Žitný celozrnný chléb

Postup prací:

Ve velké zadělávací míse jsem smíchala všechny suroviny, aby se řádně spojily. Poté jsem směs přendala do pečící formy na chléb, kterou jsem předem vymazala olejem. Těsto jsem uhladila, potřela vodou a posypapa vločkami a semínky lněnými. Zakryla igelitem a nechala na teplém místě kynout. Za hodinku vypadalo takto:

 

 Nechám kynout přikryté igelitem v kuchyni do doby, kdy se na povrchu začnou dělat drobné dírky (přibližně 1 - 2 hodiny).

Dala jsem do studené trouby na spodní příčku. Troubu zapnu na 220 °C/25 minut, pak 200°C/10 minut a pak 180°C/35 minut (na posledních 15 minut v troubě většinou cihličku přikryju alobalem, aby povrch nebyl příliš tmavý).

Celkem peču 70 minut. Potom cihličku vyklopím, dám na drátěný rošt ozdobenou stranou nahoru, přikryju utěrkou a nechám vychladnout.

Krájím, až když je chlebík úplně vychladlý. Teplotu trouby a dobu pečení si každý musí upravit podle své trouby - každá peče jinak. Chléb nám opět velmi chutnal a vydržel několik dní...

 

Hudlenka

 

 

20 + kynutí 1-2 hodiny min.
Příprava
100 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
400 g
špaldová mouka
230 g
sůl
1-2 lžička
kmín
1 lžička
semínka (dýně, slunčenice, chia, lněné, atd) dohromady asi
50 g
voda
160 ml
sodovka
500 ml
med
1 lžička
sušené droždí
1 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Kahomar
Kahomar 3. 1. 2020

jistě dobré, ale nějak není čas a chuť se k tomu dokopat

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 23. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
libka5
libka5 2. 9. 2019

Ten bych si dala! Také jsem kdysi nějaké chleby pekla. Ale ty měly k tomuto daleko. Teď leží pekárna na půdě.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 9. 2019

já už peču v troubě, pekárna mi ještě překáží na lince, musíme ji uložit.... protože mě štve, že se tam chleba peče 3 hodiny a v troubě je za hodinku hotový.... a tak jsme už asi od zimy nepekli v pekárně. Jinak ale pekárnu už mám druhou, dříve jsme pekli obden chleby...To ještě manžel chodil do práce, tak si nosil snídaně, svačiny...teď je v důchodu... A dcera si taky brávala do Prahy celou cihličku... teď si odvezli domácí bulky k těm fazolím

Majina
Majina 27. 8. 2019

čo môže byť lepšie,ako vlastnoručne upečený chlebík?

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 29. 8. 2019

a to je pravda

Jasper
Jasper 26. 8. 2019

Žitný chleba jsme si teď také docela oblíbili

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 29. 8. 2019

my taky

ŽENY s.r.o. v číslech

3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
2 922
testovaných produktů
87 359
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.