Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 25. 8. 2019
Líbí se mi
20 + kynutí 1-2 hodiny min.
Příprava
100 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
400 g
špaldová mouka
230 g
sůl
1-2 lžička
kmín
1 lžička
semínka (dýně, slunčenice, chia, lněné, atd) dohromady asi
50 g
voda
160 ml
sodovka
500 ml
med
1 lžička
sušené droždí
1 ks

Žitný celozrnný chléb

hudlenka
hudlenka
Vloženo 25. 8. 2019
Líbí se mi
Žitný celozrnný chléb
20 + kynutí 1-2 hodiny min.
Příprava
100 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
400 g
špaldová mouka
230 g
sůl
1-2 lžička
kmín
1 lžička
semínka (dýně, slunčenice, chia, lněné, atd) dohromady asi
50 g
voda
160 ml
sodovka
500 ml
med
1 lžička
sušené droždí
1 ks

Žitný celozrnný chléb

Postup prací:

Ve velké zadělávací míse jsem smíchala všechny suroviny, aby se řádně spojily. Poté jsem směs přendala do pečící formy na chléb, kterou jsem předem vymazala olejem. Těsto jsem uhladila, potřela vodou a posypapa vločkami a semínky lněnými. Zakryla igelitem a nechala na teplém místě kynout. Za hodinku vypadalo takto:

 

 Nechám kynout přikryté igelitem v kuchyni do doby, kdy se na povrchu začnou dělat drobné dírky (přibližně 1 - 2 hodiny).

Dala jsem do studené trouby na spodní příčku. Troubu zapnu na 220 °C/25 minut, pak 200°C/10 minut a pak 180°C/35 minut (na posledních 15 minut v troubě většinou cihličku přikryju alobalem, aby povrch nebyl příliš tmavý).

Celkem peču 70 minut. Potom cihličku vyklopím, dám na drátěný rošt ozdobenou stranou nahoru, přikryju utěrkou a nechám vychladnout.

Krájím, až když je chlebík úplně vychladlý. Teplotu trouby a dobu pečení si každý musí upravit podle své trouby - každá peče jinak. Chléb nám opět velmi chutnal a vydržel několik dní...

 

Hudlenka

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
libka5
libka5 2. 9. 2019

Ten bych si dala! Také jsem kdysi nějaké chleby pekla. Ale ty měly k tomuto daleko. Teď leží pekárna na půdě.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 9. 2019

já už peču v troubě, pekárna mi ještě překáží na lince, musíme ji uložit.... protože mě štve, že se tam chleba peče 3 hodiny a v troubě je za hodinku hotový.... a tak jsme už asi od zimy nepekli v pekárně. Jinak ale pekárnu už mám druhou, dříve jsme pekli obden chleby...To ještě manžel chodil do práce, tak si nosil snídaně, svačiny...teď je v důchodu... A dcera si taky brávala do Prahy celou cihličku... teď si odvezli domácí bulky k těm fazolím

Majina
Majina 27. 8. 2019

čo môže byť lepšie,ako vlastnoručne upečený chlebík?

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 29. 8. 2019

a to je pravda

Jasper
Jasper 26. 8. 2019

Žitný chleba jsme si teď také docela oblíbili

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 29. 8. 2019

my taky

Kahomar
Kahomar 26. 8. 2019

až se budu někdy v zimě nudit, tak určitě vyzkouším...

Odpovědět
lemur
lemur 26. 8. 2019

Povedený chlebík, zdravý a jistě výborný.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 159
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.