
K podzimnímu jídelníčku se báječně hodí i kysané zelí. Pokud si ho sami doma krouháte a nakládáte do kameninových nádob, nastává právě čas k jeho ochutnávce. Už je krásně proleželé, zkřehlé a má úžasnou chuť. Kdo by odolal nedělnímu "knedlu, zelu, vepřu?" A pokud vám trocha zelí zbyde, můžete si upéct lahodné zelné bochánky, kterým říkám podomácku vdolky.
Použít samozřejmě můžete i přímo ze sklenice předem nepřipravené. Vdolky se hodí jako příloha třeba ke guláši. Skvěle doplňují jeho pikantní chuť. Ale úspěch sklidíte, i když je budete servírovat se šťavnatým kouskem masa přímo z grilu. Na přípravu jsou jednoduché a nenáročné.
Doba přípravy: 15 minut, doba kynutí: 90 minut, doba pečení: 25 - 30 minut, 12 kousků
Základ na kvásek:
Další suroviny:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Do mísy prosejte mouku, osolte a zalijte kváskem. Promíchejte. Přidejte vajíčka, kysané zelí a olej. Zadělejte těsto a dejte kynout na teplé místo alespoň na 90 minut.
Odeberte z mísy vždy lžící kousek těsta a vytvořte "raneček". Upravte jej do požadovaného tvaru vdolky a položte na plech vyložený pečícím papírem (nebo silikonovou pečící podložkou). Potřete rozšlehaným vajíčkem pro výsledný zlatavý nádech lahůdky. Vložte do předehřáté trouby na 25 - 30 minut. Záleží na tom, jak velké vdolky jste si vytvořili.
Nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Zaujímavý recept
pěkný recept