Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 30. 10. 2016
Líbí se mi
15 + 90 min.
Příprava
25 - 30 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
Teplá voda
150 ml
Droždí
21 g
Třtinový cukr
1 lžička
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta), nebo špaldová
3 a 1/2 hrnek
Sůl
1 lžíce
Vajíčka
2 ks
Kysané zelí
1 a 1/2 hrnek
Olej nebo jiný tuk
7 lžíce

Zelné vdolky

Francis
Francis
Vloženo 30. 10. 2016
Líbí se mi
Zelné vdolky
15 + 90 min.
Příprava
25 - 30 min.
Vaření
12 porcí
Ingredience
Teplá voda
150 ml
Droždí
21 g
Třtinový cukr
1 lžička
Hladká mouka (Babiččina volba na kynutá těsta), nebo špaldová
3 a 1/2 hrnek
Sůl
1 lžíce
Vajíčka
2 ks
Kysané zelí
1 a 1/2 hrnek
Olej nebo jiný tuk
7 lžíce

Zelné vdolky

K podzimnímu jídelníčku se báječně hodí i kysané zelí. Pokud si ho sami doma krouháte a nakládáte do kameninových nádob, nastává právě čas k jeho ochutnávce. Už je krásně proleželé, zkřehlé a má úžasnou chuť. Kdo by odolal nedělnímu "knedlu, zelu, vepřu?" A pokud vám trocha zelí zbyde, můžete si upéct lahodné zelné bochánky, kterým říkám podomácku vdolky.

Použít samozřejmě můžete i přímo ze sklenice předem nepřipravené. Vdolky se hodí jako příloha třeba ke guláši. Skvěle doplňují jeho pikantní chuť. Ale úspěch sklidíte, i když je budete servírovat se šťavnatým kouskem masa přímo z grilu. Na přípravu jsou jednoduché a nenáročné.

Doba přípravy: 15 minut, doba kynutí: 90 minut, doba pečení: 25 - 30 minut, 12 kousků

Základ na kvásek:

  • 150 ml teplé vody
  • ½ kostky droždí (21 g)
  • 1 ČL třtinového cukru

Další suroviny:

  • 3 a 1/2 hrnku hladké mouky špaldové
  • 1 PL soli
  • 2 vajíčka
  • 1 a ½ hrnku kyselého zelí
  • 7 PL kokosového oleje (nebo jiného oblíbeného tuku)

Troubu předehřejte na 180 °C.

Do mísy prosejte mouku, osolte a zalijte kváskem. Promíchejte. Přidejte vajíčka, kysané zelí a olej. Zadělejte těsto a dejte kynout na teplé místo alespoň na 90 minut.

Odeberte z mísy vždy lžící kousek těsta a vytvořte "raneček". Upravte jej do požadovaného tvaru vdolky a položte na plech vyložený pečícím papírem (nebo silikonovou pečící podložkou). Potřete rozšlehaným vajíčkem pro výsledný zlatavý nádech lahůdky. Vložte do předehřáté trouby na 25 - 30 minut. Záleží na tom, jak velké vdolky jste si vytvořili.

Nechte vychladnout a podávejte. Dobrou chuť.

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

paráda

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 2. 11. 2016

Zelí máme rádi a tělo se vždy hlásí, když ho potřebuje. Děkuji za recept..určitě vyzkoušíme...

Odpovědět
Amanda
Amanda 1. 11. 2016

Mám ráda jihočeské zelňáky!

Odpovědět
Francis
Francis 1. 11. 2016

Jsou skvělé!

Amanda
Amanda 1. 11. 2016

Asi jo, já měla dnes zelný bramborák...

Amanda
Amanda 1. 11. 2016

Odpovědět
grenadka
grenadka 31. 10. 2016

toto ľúbi moja mamina

Odpovědět
Francis
Francis 31. 10. 2016

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 975
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.