Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 25. 8. 2019
Líbí se mi
15 + kynutí (asi hodina) min.
Příprava
60 + min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
180 g
sůl bylinková
1(2 lžička
kmín
1 lžíce
med
1 lžíce
semínka (dýňová, slunečnicová, chia, lněná....ú
40 g
voda
200 ml
olivový olej
1 lžíce

Zdravá strava - žitné placky

hudlenka
hudlenka
Vloženo 25. 8. 2019
Líbí se mi
Zdravá strava - žitné placky
15 + kynutí (asi hodina) min.
Příprava
60 + min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
180 g
sůl bylinková
1(2 lžička
kmín
1 lžíce
med
1 lžíce
semínka (dýňová, slunečnicová, chia, lněná....ú
40 g
voda
200 ml
olivový olej
1 lžíce

Zdravá strava - žitné placky

Postup prací:

Těsto propracujeme nejdříve v hlubší míse vařečkou. Pak stěrkou setřeme těsto

z vařečky a ze stěn, lehce je poprášíme ještě žitnou moukou a necháme asi 45 minut 

v chladu odpočívat. V této době mouka dobře nabobtná. Protože obsah lepku je v žitné mouce nižší než v mouce pšeničné, je tento čas pro dobré následné zpracování těsta potřebný.

Odpočaté těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, nakrájíme se asi 10 kousků, ze kterých pomocí mouky vytvarujeme placky o síle asi půl cm a placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme vodou a posypeme lněnými (sezamovými) semínky.

Plech vkládáme do středně vyhřáté trouby. Placky pečeme při teplotě 180°C zhruba na 15 - 20 min, podle trouby.

Je velice dobré si na jedné placce rozlomením ověřit stupeň propečení.

Chutnají po medu, tak se dají jíst i samotné, ale my jíme hlavně jako přílohu - v tuhle dobu třeba k houbám

 

Dobrou chuť přeje Hudlenka

 
15 + kynutí (asi hodina) min.
Příprava
60 + min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
žitná špaldová celozrnná mouka
180 g
sůl bylinková
1(2 lžička
kmín
1 lžíce
med
1 lžíce
semínka (dýňová, slunečnicová, chia, lněná....ú
40 g
voda
200 ml
olivový olej
1 lžíce

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Magda Petrášková 21. 9. 2019

Zdravím, pořád mi není jasný ten recept: žitná špaldová celozrnná mouka... znám žitnou (prostě ze žita, buď hladká nebo celozrnná) a pak znám špaldovou (z pšenice špaldy, taky může být hladká či celozrnná). Ale v jakém poměru jste namíchala tu žitnou se špaldovou? Pernerku žitnou špaldovou neznám...

Odpovědět
Jasper
Jasper 18. 9. 2019

Super. Je potřeba zařadit do jídelníčku víc zdravých receptů

Odpovědět
avatar
Anna Csanádiová 11. 9. 2019

Odpovědět
libka5
libka5 2. 9. 2019

Šikovná pekařka! To mají doma jistě radost!

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 2. 9. 2019

moc ráda vařím i peču a na rozdíl od některých kamarádek (v mém věku) i ráda experimentuji. Nyní již cca třetím rokem jíme zdravě, tak zkouším kde co. Placky chutnaly manželovi i dceři

avatar
Magda Petrášková 31. 8. 2019

Prosím o upřesnění mouky: kolik žitné a kolik špaldové?

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 31. 8. 2019

dala jsem 180 g žitné špaldové celotzrnné mouky Pernerka ,

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 075
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.