Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 24. 3. 2017
Líbí se mi
15 min.
Příprava
60 + 90 minut kynutí min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)
3 hrnek
Droždí
1/2 ks
Sůl
1 lžička
Třtinový cukr
1/2 lžička
Chia semínka
1 lžíce
Lněné semínko
2 lžíce
Teplá voda
450 ml
Čerstvý tymián
4 ks
Kokosový olej (rozehřátý) (+ kapka na vymazání formy)
3 lžíce

Výživný domácí chléb. S vlákninou a vitamíny

Francis
Francis
Vloženo 24. 3. 2017
Líbí se mi
Výživný domácí chléb. S vlákninou a vitamíny
15 min.
Příprava
60 + 90 minut kynutí min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)
3 hrnek
Droždí
1/2 ks
Sůl
1 lžička
Třtinový cukr
1/2 lžička
Chia semínka
1 lžíce
Lněné semínko
2 lžíce
Teplá voda
450 ml
Čerstvý tymián
4 ks
Kokosový olej (rozehřátý) (+ kapka na vymazání formy)
3 lžíce

Výživný domácí chléb. S vlákninou a vitamíny

Opusťte představy a mýty o tom, že pečení domácího chleba je kdovíjaká věda. Nehledejte v tom vůbec nic složitého ani nemožného. Vždyť upéci si svůj křupavý bochníček je takové malé poselství předávané všem ostatním členům rodiny. V každém kousku se skrývá pohoda, radost a pocity štěstí, které jako když v dnešním uspěchaném světě najdete.

Vyzkoušejte bochníček plný energie, vlákniny a vitamínů. 

Doba přípravy: 15 minut + 1 a ½ hodiny kynutí, doba pečení 60 minut

Připravte si:

  • 3 hrnky pšeničné BIO celozrnné mouky (600 g)
  • ½ kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 1 ČL soli (solím méně)
  • 1 KL třtinového cukru (patří k podpoře kvásku)
  • 1 PL CHIA semínek
  • 2 PL lněného semínka (drcené)
  • 450 ml teplé vody
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 3 PL kokosového oleje (rozehřátého)
  1. Začněte kváskem. Do 100 ml teplé vody nasypte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít.
  2. CHIA semínka nechte nabobtnat ve 3 PL studené vody. Svůj objem znásobí a vytvoří gel.
  3. Do mísy prosejte mouku, osolte a promíchejte.
  4. Přisypte lněná semínka a čerstvé lístky tymiánu.
  5. Nalijte kokosový olej a dolijte zbytkem vody.
  6. Přidejte CHIA gel.
  7. Nakonec přidejte vzešlý kvásek a důkladně směs promíchejte.
  8. Zadělejte hladké a vláčné těsto, které dejte na teplé místo kynout zhruba na 90 minut.

Těsto má řidší konzistenci a peče se v chlebíčkové formě.

Troubu si předehřejte na 200 °C. Formu vymažte trochou kokosového oleje (pokud nepoužíváte silikonovou).

Zkynuté těsto přendejte do formy, rovnoměrně roztáhněte k okrajům a ještě nechte asi 5 minut dokynout. Poté vložte do trouby.

POZOR!

Hlídejte si na počátku teplotu. Prvních 5 minut se chléb peče při teplotě 200 °C. Pak ji snižte na 180 °C a dopečte zbývající čas při této teplotě.

Doba pečení je 60 minut. Před vyndáním z trouby proveďte test se špejlí. Pokud zůstane čistá a suchá, chléb je pečený.

Můj tip 1: pokud se vám konzistence těsta bude zdát příliš řídká nebo naopak hustá, jednoduše přidejte mouku či vodu. Záleží na mouce, jakou použijete. 

Po vyjmutí z trouby nechte chléb vychladit.

Můj tip 2: asi po deseti minutách upečený chléb vyjměte z formy a zabalte do čisté a suché utěrky. Kůrka je jemnější a tolik se při řezu nedrobí.

Chléb výtečně chutná s lahodnou domácí pomazánkou.

15 min.
Příprava
60 + 90 minut kynutí min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
Pšeničná celozrnná BIO mouka (lze použít i hladkou bílou)
3 hrnek
Droždí
1/2 ks
Sůl
1 lžička
Třtinový cukr
1/2 lžička
Chia semínka
1 lžíce
Lněné semínko
2 lžíce
Teplá voda
450 ml
Čerstvý tymián
4 ks
Kokosový olej (rozehřátý) (+ kapka na vymazání formy)
3 lžíce

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 15. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 14. 5. 2020

Super

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 22. 3. 2020

krása

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 29. 8. 2019

Vynikající

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
98 275
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.