Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

evionka
evionka
Vloženo 23. 7. 2018
Líbí se mi
30 min.
Příprava
180 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
švestky
3 kg
cukr krystal
1,2 kg
ocet
200 ml

Švestková povidla

evionka
evionka
Vloženo 23. 7. 2018
Líbí se mi
Švestková povidla
30 min.
Příprava
180 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
švestky
3 kg
cukr krystal
1,2 kg
ocet
200 ml

Švestková povidla


 

Švestková sezóna je v plném proudu a já zde přináším návod, jak připravit z těchto plodů povidla.

Minulý rok jsem je dělala v troubě, letos jsem se rozhodla vyzkoušet jiný recept. Ten je jednoduchý a jsou na něho potřeba pouhé tři suroviny. Základ tvoří švestky.

Tři kila švestek jsem omyla a osušila Potom jsem jsem je vypeckovala a švestky natrhala na drobnější kousky. Ty jsem dala do velikého hrnce a zasypala cukrem krystalem. Dále jsem je zalila 200 ml klasickým octem.

Důkladně jsem je promíchala a nechala odstát a to celých 24 hodin. Zakryla jsem je alobalem, ze kterého jsem udělala pokličku, která ale propustila něco málo vzduchu. Asi tak v polovině doby jsem je promíchala vařečkou. Je lepší je dát do chladu, aby švestky nezačaly kvasit.

Překvapilo mě, kolik šťávy švestky pustily. Tu jsem však necedila a celý hrnec jsem přesunula na plotnu. Zprudka jsem vařila asi hodinu a švestky se rozvařily na kaši. Po 60 minutách jsem snížila teplotu a vařila na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Průběžně jsem je občas promíchala.

Když dostala směs správnou povidlovou konzistenci (netekla, ale ani nebyla ztuhlá na kámen), tak jsem jí ještě horkou přemístila do skleniček. Naplnila jsem je po okraj, zavíčkovala a hned otočila víčkem vzhůru. Tím se povidla  sama zakonzervují.

Z tohoto množství jsem připravila šest velikých sklenic.

30 min.
Příprava
180 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
švestky
3 kg
cukr krystal
1,2 kg
ocet
200 ml

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

mňamka

Odpovědět
lemur
lemur 24. 7. 2018

Povidla jsem dělávala často.

Odpovědět
Ovace
Ovace 23. 7. 2018

Mňam

Odpovědět
avatar
Zdeňa Slimáčková 23. 7. 2018

Je to si pamatuju z dětství, jak jsme vařili povidla ve velikém hrnci na dvoře

Odpovědět
evionka
evionka 23. 7. 2018

to je hezká vzpomínka

hudlenka
hudlenka 23. 7. 2018

No pane, je s tím práce, jako s jablky. Letos jsem už dělala jablečná povidla....Pro švestky si jedeme ve středu, ale spíš to vidím na koláč a na kompoty, podle toho, kolik jich dostaneme....jinak díky za recept...

Odpovědět
evionka
evionka 23. 7. 2018

jablečná povidla mě ještě nenapadla, ale taky mám na zahradě

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 668
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.