Špaldové pletýnky

Vytisknout recept
1 Do mísy robota dejte mouku, droždí, sůl. Promíchejte, přidejte vodu a máslo.
2 Vložte hnětací hák a nechte hníst v (hněťte) asi 10-12 minut, dokud nedosáhnete krásně pružného těsta konzistencí podobného modelíně.
3 Těsto přikryjte fólií nebo víkem a nechte zrát cca 45 minut, nebo dokud se nezdvojnásobí.
4 Na standardní velikost housek těsto rozdělte po 60 g kouscích a z každého uválejte pramen, ze kterého následně upletete pletýnku.
5 Pletýnky dejte na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjte a nechte kynout asi 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
6 Troubu nechte předehřát na 230 °C. Pletýnky postříkejte vodou z rozprašovače, posypejte mákem a nechte péct přibližně deset minut do zlatavé barvy. Pokud se housky neupečou za tuto dobu, zkuste zvýšit teplotu a přidat 1-2 minuty, dlouhé sušení jim nesvědčí.
7 Upečené housky nechte alespoň trochu vychladnout. Nejlepší jsou čerstvé, v mikrotenovém sáčku vydrží měkké i do druhého dne.
 
A kudy na to, jak plést...
 

Pletení housky z jednoho pramene

Začněte dílkem těsta, který má hmotnost 45 (pro menší pletýnky) až 60 g (pro klasické velké housky). Nebuďte leniví těsto zvážit na váze, výsledné pletýnky pak budou mít stejné rozměry a budou rovnoměrně vypečené. Dílek těsta stočte a rozválejte na pramen, který ma na délku asi 25 až 30 cm.
1 S pletením začněte tak, že pravý okraj pramene přeložíte zhruba ve středu. Vznikne vám takovéhle pěkné očko. Přeložený konec by měl kousíček přesahovat, aby vám v dalších krocích neutekl.
2 Teď vezměte levý konec a provlečte do skrz vzniklé očko na pravou stranu. Těsto není potřeba příliš utahovat ani zbytečně mačkat.
3 Vezměte dolní část očka a jednouho přetočte směrem doprava. Vidíte, jak se to začíná pěkně rýsovat? 🙂
4 Už jsme skoro ve finále. Teď vezměte osamocený konec pramene vpravo nahoře a zasuňte ho do dírky ve spodní části očka.
5 Co s camfourkem nahoře? Prsty ho malinko vytáhněte a přeložte do spodní části pletýnky. Máte hotovo!
 
 

550g - Hladká špaldová mouka
220g - Voda
8g - Sušené droždí
11g - Sůl
60g - Máslo
příprava - 55
vaření - 35
Kategorie Přílohy
Uvařila Amanda

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account