Rohlíky

Vytisknout recept

Postup

1 Mouku dejte do mísy (robota s hnětacím hákem). Přidejte sůl, instantní kvasnice a promíchejte. Teprve poté přidejte vodu a sádlo.
2 Zapněte robota na nejnižší otáčky a nechte chvíli běžet (okolo 1 minuty). Zvedněte ryhlost na střední a nechte hnětat 10 minut. Těsto bude hladké, nelepivé a zcela se oddělí od mísy.
3 Vyhnětené těsto dejte na pomoučenou pracovní desku a rukama jej chvíli přehnětejte. Dejte do mísy vymazané trochou oleje, přikryjte fólií a nechte kynout. Kynutí potrvá asi 90 minut (podle okolní teploty a řady dalších faktorů) a objem těsta by se měl zhruba zdvojnásobit. Po dokynutí těsta si také předehřejte troubu na 230 °C.
4 Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku. Z těsta oddělte menší díly těsta o hmotnosti okolo 75 g (nebojte se těsto zvážit přesně, rohlíky pak budou jako když střelí). Každý díl těsta schovejte do dlaně a krouživým pohybem vytvarujte do tvaru malého bochánku. Bochánky zakryjte a nechte odpočinout asi 10 minut.
5 Odpočaté díly těsta po jednom vytvarujte na rohlíky. Bochánek rozválejte válečkem. Nejprve horní polovinu směrem od sebe a potom dolní polovinu na dvě strany od sebe – vlevo a vpravo, abyste získali přibližný tvar protáhlého trojúhelníku. Rohlík nejprve smotejte od nejširší strany směrem ke špičce. Poté jej vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na nějakých 15 až 18 cm.
6 Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech (nechte jim mezery) a postříkejte je rozprašovačem s vodou. V téhle chvíli je taky můžete posypat trochou máku. Rohlíčky přikryjte a nechte dokynout zhruba 20 až 25 minut.
7 Vykynuté rohlíky dejte do rozehřáté trouby. Při vkládání troubu zapařte několika stříkanci z rozprašovače a rychle zavřete. Postup můžete po půlminutě zopakovat. Rohlíky pečte pěkně podle barvy – mělo by to zabrat zhruba 10 minut, než budou krásně vybarvené a vykřupané. Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte nezakryté vychladnout.
 
Recept : https://recepty.cuketka.cz/rohliky/?fbclid=IwAR1jEU-TjHnid2dHKLyUQvBkYMjBFAAVM7_N0g6gIZLODEKyfsULHqj0vQg 
 
Budu ráda za poslání fotek vašich pokusů o rohlíky na email: zivotsbabu@gmail.com  Poté udělám koláž s krásných rohlíků od Vás 🙂 
 
Dobrou chuť přeji 🙂
500g - hladká mouka
285g - vlažná voda
60g - změklé sádlo
11g - sůl
6g - instantní kvasnice
příprava - -
vaření - -
Kategorie Přílohy
Uvařila Barbora Andrlíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account