Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

lucie.samkova
lucie.samkova
Vloženo 3. 4. 2020
Líbí se mi
18hodin min.
Příprava
45min min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
Kvásek z žitné celozrnné mouky
200 g
Chlebová mouka (nejlépe žitná, celozrnná)
250 g
Pšeničná mouka hladká (obyč či špaldová)
250 g
Vlažná voda
300 ml
Sůl
1 lžíce
Kmín
1-2 lžíce
Semínka (slunečnice, dýně aj.) – libovolné

Pšenično – žitný chléb z kvásku, kynutý přes noc

lucie.samkova
lucie.samkova
Vloženo 3. 4. 2020
Líbí se mi
Pšenično – žitný chléb z kvásku, kynutý přes noc
18hodin min.
Příprava
45min min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
Kvásek z žitné celozrnné mouky
200 g
Chlebová mouka (nejlépe žitná, celozrnná)
250 g
Pšeničná mouka hladká (obyč či špaldová)
250 g
Vlažná voda
300 ml
Sůl
1 lžíce
Kmín
1-2 lžíce
Semínka (slunečnice, dýně aj.) – libovolné

Pšenično – žitný chléb z kvásku, kynutý přes noc

2 hodiny před zaděláváním těsta

V misce si smícháme 3/4 kvásku se 100g mouky a 100ml vlažné vody. Zakryjeme fólií a necháme na lince odpočívat 2-3 hodiny.
Zbylou 1/4 kvásku ve sklenici (já mám v zavařovačce) "dokrmíme" 1 lžící žitné mouky a 1-2 lžícemi vlažné vody. Promícháme, zavřeme a vrátíme do lednice. Kvásek je dobré takhle "přikrmit" každé 2 dny. 

 

Těsto

V robotu (a nebo ručně) smícháme v míse dohromady připravený kvásek z misky (ten,co máme na lince), 300ml vlažné vody, 250g chlebové mouky a 250g pšeničné hladké mouky. Nepromícháváme dlouho - jen ať se spojí suroviny. Takhle těsto necháme 30min nejméně (nejlépe 2 hodiny) přikryté fólií odležet. Díky tomu se nastartuje proces kynutí.

Až těsto odleží, odkryjeme ho a přisypeme do něj polévkovou lžíci soli a 1-2 lžíce kmínu (podle chuti). Můžeme přidat klidně i další zrníčka - slunečnici, dýni apod. Pak těsto znovu v míse promícháme, teď už důkladně. Poté ho přikryjeme fólií a dáme přes noc do lednice.

 

Ráno před pečením:

Těsto hned po probuzení vyndáme z lednice. Vyklopíme ho na pomoučněný vál a prohněteme. Dělá se to jedním směrem dokulata a podebírá rukama (kdo neví jak, vygooglete si video od Mašrkrtnica). Vznikne nám bochánek.
Připravíme si ošatku - dáme do ní utěrku a tu posypeme moukou (hladkou). Pak do ní dáme bochánek. Spodkem bochánku nahoru - až to budeme klopit na pekáč, tak ať to ošklivé zůstane dole.
Chléb v ošatce přikryjeme další utěrkou a necháme 3-6 hodin kynout. Záleží, jaké je v místnosti teplo.

 

Pečení:

Troubu si předehřejeme na 220°C, ohřev spodní a dolní zároveň. Do trouby na dno vložíme pekáč nebo hrnec s vodou a necháme ho tam celou dobu. A ještě si do trouby dáme rozehřát pekáč na chléb.

Až bude trouba vyhřátá, vyndáme horký pekáč a vyklopíme na něj chleba z ošatky. Chléb zeshora nařízněte (nejlépe to jde žiletkou).
Vložíme do trouby a pečeme 20min na 230°C, pak zbytek 20-25min na 200°C.

Že je hotový poznáte tak, že má hnědou kůrku.
Pak chleba vyndejte a ještě horký ho mašlovačkou lehce pomažte studenou vodou smíchanou se solí. Udělá to lesklou kůrku.

Nechte vychladnout celý bochník a pak teprve můžete krájet. Pokud byste krájeli horký, tak se uvnitř srazí. 

Dobrou chuť! 

18hodin min.
Příprava
45min min.
Vaření
10 porcí
Ingredience
Kvásek z žitné celozrnné mouky
200 g
Chlebová mouka (nejlépe žitná, celozrnná)
250 g
Pšeničná mouka hladká (obyč či špaldová)
250 g
Vlažná voda
300 ml
Sůl
1 lžíce
Kmín
1-2 lžíce
Semínka (slunečnice, dýně aj.) – libovolné

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Klárii.nka
Klárii.nka 25. 5. 2020

Super

Odpovědět
Monulka
Monulka 20. 5. 2020

pěkný recept

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 9. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
avatar
Lenka Polášková 18. 4. 2020

bezva

Odpovědět
lucie.samkova
lucie.samkova 20. 4. 2020

Luu2
Luu2 17. 4. 2020

krásný

Odpovědět
lucie.samkova
lucie.samkova 20. 4. 2020

Děkuju

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 119
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.