Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Vanel
Vanel
Vloženo 28. 4. 2020
Líbí se mi
60 min.
Příprava
20 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
hl. mouka
500 g
voda
270 ml
sádlo
3 lžíce
droždí
30 g
sůl
1 lžička
mák
1 lžíce
cukr
1 špetka

Moje první domácí rohlíky

Vanel
Vanel
Vloženo 28. 4. 2020
Líbí se mi
Moje první domácí rohlíky
60 min.
Příprava
20 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
hl. mouka
500 g
voda
270 ml
sádlo
3 lžíce
droždí
30 g
sůl
1 lžička
mák
1 lžíce
cukr
1 špetka

Moje první domácí rohlíky

Do vlažné vody rozdrobíme droždí (cca větší půlka kostky) a špetku cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásek nalijeme do přesáté a osolené mouky, přidáme rozpuštěné sádlo a dobře propracujeme těsto. Zakryjeme fólií a necháme cca 40-50 minut kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem. Pak těsto na vále rozdělíme na 10-12 kousků, vytvarueme bochánky a pod utěrkou necháme zase 10 minut kynout. 

Pak jednotlivé bochánky válečkem rozválíme na přibližný trojúhelník a od širší strany směrem ke špičce srolujeme. Přendáme na plech a zase 10-15 minut necháme odpočinout. Mezitím rozpálíme troubu na 220°C, rohlíky na plechu zvlčíme několika střiky vody pomocí rozprašovače a dokud je povrch vlhký můžeme posypat mákem. Stříkneme párkrát i do trouby, rychle vložíme plech a zavřeme. Pečeme cca 8 minut a ztlumíme troubu na 180 a dopečeme do zlatova. 

Proč voda a sádlo a ne mléko a máslo? Protože rohlík má být rohlík a ne buchta. Máslo i mléko má výraznou chuť i vůni a my chceme rohlík! Sádlo je prostě klasika a je nej. 

Moje rohlíky jsou jedlé i druhý den a ke guláši klidně i třetí. Ale nejlepší jsou čerstvé jen s máslem. Mňam. 

 

 

60 min.
Příprava
20 min.
Vaření
10-12 porcí
Ingredience
hl. mouka
500 g
voda
270 ml
sádlo
3 lžíce
droždí
30 g
sůl
1 lžička
mák
1 lžíce
cukr
1 špetka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Klárii.nka
Klárii.nka 25. 5. 2020

Super

Odpovědět
Vanel
Vanel 29. 5. 2020

Děkuji

Duch
Duch 20. 5. 2020

pěkný recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 29. 4. 2020

krásné

Odpovědět
jitkakytka
jitkakytka 29. 4. 2020

gratulujipovedené. Já s úspěchem peču rohlíky bez vejce, s olejem a zadělané vlažnou vodou, těsto se propracuje a hned se dělají rohlíky, které pak kynou=velká spokojenost u strávníků

Odpovědět
Vanel
Vanel 29. 4. 2020

Já skoukla pár receptů na netu a nějak si to zkombinovala podle svého, A to sádlo mi vyšlo jako nejlepší, tak jsem zkusila a vyšly.

beata0063
beata0063 29. 4. 2020

Podarili sa výborne

Odpovědět
Vanel
Vanel 29. 4. 2020

Děkuji, vyzkoušejte.

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
96 050
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.