Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 15. 3. 2017
Líbí se mi
20 + 90 minut kynutí min.
Příprava
45 min.
Vaření
6-8 porcí
Ingredience
Pohanková mouka
2 hrnek
Droždí
20 g
Mléko (obyčejné nebo rostlinné)
250 ml
Mletá slunečnicová semínka
50 g
Mladé čerstvé špenátové listy
30 g
Vajíčko
1 ks
Sůl
1 a 1/2 lžička
Anýz
1 špetka
Kokosový olej
60 ml

Vyzkoušejte jarní špenátový chléb

Francis
Francis
Vloženo 15. 3. 2017
Líbí se mi
Vyzkoušejte jarní špenátový chléb
20 + 90 minut kynutí min.
Příprava
45 min.
Vaření
6-8 porcí
Ingredience
Pohanková mouka
2 hrnek
Droždí
20 g
Mléko (obyčejné nebo rostlinné)
250 ml
Mletá slunečnicová semínka
50 g
Mladé čerstvé špenátové listy
30 g
Vajíčko
1 ks
Sůl
1 a 1/2 lžička
Anýz
1 špetka
Kokosový olej
60 ml

Vyzkoušejte jarní špenátový chléb

Jaro přináší novou energii, svěžest a čerstvou zeleň. Nechala jsem se inspirovat a popustila uzdu fantazii. A výsledek? Výtečný jarní chléb z pohankové mouky a mladých lístků špenátu.

Je snadný, rychlý, zdravý a chutná báječně. Vyzkoušejte také:

2 hrnky pohankové mouky

250 ml slunečnicového mléka (nebo jakéhokoliv rostlinného nebo obyčejného)

20 g droždí

50 g mletých slunečnicových semínek

30 g mladých čerstvých listů špenátu (jedna hrst)

1 vajíčko

pár zrníček anýzu

1 a 1/2 ČL soli60 ml kokosového oleje

  • Mléko ohřejte, přidejte trošku třtinového cukru a rozdrobte do něj droždí. Nechte vzejít kvásek.
  • Na 2 PL oleje si na pánvičce krátce orestujte mladé listy špenátu. Nechte vychladnout.
  • Mouku prosejte do mísy, aby se provzdušnila. Osolte, přidejte anýz, vajíčko, mletá slunečnicová semínka a promíchejte.
  • Ke směsi přilijte kvásek a zamíchejte. Dodejte restované špenátové listy a zbytek oleje.
  • Zadělejte vláčné těsto a dejte ho na teplé místo kynout asi na 1 a 1/2 hodiny.
  • Rozehřejte si troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte kapkou oleje. Těsto do ní přendejte a nechte znovu 15 minut nakynout.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.
  • Než chléb z trouby vyndáte, proveďte test se špejlí. Když ji z těsta vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno. V opačném případě ponechejte bochníček v troubě dle potřeby dalších pár minut navíc.

Nechte vychladnout a podávejte. Dokonale chutná se svěží jarní pomazánkou z domácí lučiny a pažitky.

 

Jak na rychlou domácí pomazánku "á la lučina"?

0,5 kg bílého jogurtu řeckéto typu

1/2 ČL soli

50 ml smetany ke šlehání

Všechny ingredience promíchejte dohromady. 

Připravte si kousek plátýnka (nebo plenu) a vyložte jím cedník. Směs do plátýnka přelijte a postavte nad dózu, kam bude odkapávat syrovátka. Nechte alespoň 4 hodiny "filtrovat". Hustou a krémovou hmotu přendejte do misky a dochuťte čerstvou pažitkou.

Použít můžete jakékoliv koření nebo zeleninu. Pomazánka bude výtečná pokaždé.

Dobrou chuť.

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 29. 8. 2019

Další úžasný recept. Díky

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 19. 8. 2018

skvelé

Odpovědět
sasidlo
sasidlo 19. 3. 2017

Tak to jsme opravdu ještě nezkoušeli..

Odpovědět
lemur
lemur 16. 3. 2017

Děkuji za nový recept. Vyzkouším.

Odpovědět
konatovka
konatovka 15. 3. 2017

Ten bych ráda ochutnala.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 202
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.