Domácí housky

Vytisknout recept
Nejprve si připravíme kvásek - z 100 ml mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a rozdrobeného droždí. Necháme v teple.

Zbylé suroviny dáme do mísy a poté přidáme pracující kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout 30 - 45 minut (moje kynuly 45 min.).

Pletu ze čtyř pramenů, jako základ na vánočku, ale určitě může být i jiný tvar :).

Chvilku nechám upletené ještě nakynout na plechu a potřu mašlovačkou - vodou smíchanou s kapkou (cca půl lžičky) octa. Posypu mákem.

Peču v rozehřáté troubě 30 minut na 180 stupňů, poté stáhnu na 150 stupňů a už jen hlídám, aby byly akorát :).

Z tohoto množství jsem měla 1 plech velkých housek (slovy 6 ks), pokud si vyhrajete, budou dva plechy menších - roztomilejších a stejně výborných! 🙂

500g - Hladká mouka
5lžíce - Olej
250ml - Vlažné mléko
1ks - Vejce
42g - Droždí - kostka
1lžička - Sůl
1lžička - Cukr
1sklenička - Voda + kapka octa
1hrst - Mák
příprava - 60
vaření - 30
Kategorie Přílohy
Uvařila DanielaKestlerová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account