Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 14. 11. 2019
Líbí se mi
15 min.
Příprava
60 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
balíček bílého kysaného zelí
1 ks
zeleninový vývar
1 l
brambory
2 ks
oblíbená klobása
2 ks
33% smetana ke šlehání
100 ml
hladká mouka
2 lžíce
máslo
1 lžíce
mletá sladká paprika
2 lžíce
bobkový list
2 ks
kuličky nového koření
2 ks
kuličky pepře
3 ks
cukr krupice
1/2 lžíce
sůl
1 špetka
zakysaná smetana k servírování
1 lžíce

Zelňačka

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 14. 11. 2019
Líbí se mi
Zelňačka
15 min.
Příprava
60 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
balíček bílého kysaného zelí
1 ks
zeleninový vývar
1 l
brambory
2 ks
oblíbená klobása
2 ks
33% smetana ke šlehání
100 ml
hladká mouka
2 lžíce
máslo
1 lžíce
mletá sladká paprika
2 lžíce
bobkový list
2 ks
kuličky nového koření
2 ks
kuličky pepře
3 ks
cukr krupice
1/2 lžíce
sůl
1 špetka
zakysaná smetana k servírování
1 lžíce

Zelňačka

Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.

TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.

Postup:

  1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
  2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
  4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
  5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.
15 min.
Příprava
60 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
balíček bílého kysaného zelí
1 ks
zeleninový vývar
1 l
brambory
2 ks
oblíbená klobása
2 ks
33% smetana ke šlehání
100 ml
hladká mouka
2 lžíce
máslo
1 lžíce
mletá sladká paprika
2 lžíce
bobkový list
2 ks
kuličky nového koření
2 ks
kuličky pepře
3 ks
cukr krupice
1/2 lžíce
sůl
1 špetka
zakysaná smetana k servírování
1 lžíce

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 27. 3. 2020

super

Odpovědět
koudynka
koudynka 10. 1. 2020

Zelňačku má rodina v oblibě...

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 5. 1. 2020

zelňačku miluji, dělám takřka shodně

Odpovědět
Atevy
Atevy 24. 12. 2019

Mám rada

Odpovědět
avatar
Michaela Křížová 26. 11. 2019

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 836
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.