Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 30. 3. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4-6 porce
Ingredience
Zelený chřest
500 g
Zeleninový vývar
1 l
Cibule
2 ks
Olej (olivový)
3 lžíce
Sůl
1 a 1/2 lžíce
Mletý pepř
1 špetka
Muškátový oříšek
1 špetka
Třtinový cukr
1 lžíce
Limetová šťáva
1/2 ks
Smetana (sójová nebo obyčejná)
100 ml
Kukuřičný škrob
1 lžíce

Polévka ze zeleného chřestu pro váš jarní a zdravý jídelníček

Francis
Francis
Vloženo 30. 3. 2017
Líbí se mi
Polévka ze zeleného chřestu pro váš jarní a zdravý jídelníček
20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4-6 porce
Ingredience
Zelený chřest
500 g
Zeleninový vývar
1 l
Cibule
2 ks
Olej (olivový)
3 lžíce
Sůl
1 a 1/2 lžíce
Mletý pepř
1 špetka
Muškátový oříšek
1 špetka
Třtinový cukr
1 lžíce
Limetová šťáva
1/2 ks
Smetana (sójová nebo obyčejná)
100 ml
Kukuřičný škrob
1 lžíce

Polévka ze zeleného chřestu pro váš jarní a zdravý jídelníček

Připravte si jarní, lahodnou a zdravou krémovou polévku. Překvapí vás jemnou chutí a svěží vůní. Je rychlá, hodnotná a příjemně vás naladí do pocitu blaženosti.

Věděly jste, že zelený chřest má nízkou energetickou, ale vysokou výživovou hodnotu? Skvělá informace pro ty, které se rozhodují začít s jarní očistou a hubnutím do plavek. Obsahuje vitamín C a E. Dále pak kyselinu listovou, draslík a tolik potřebné antioxidanty. K dobru si může tato zelenina připsat i to, že v těle pomáhá produkovat a udržet kolagen a regulovat krevní tlak.

Co budete na přípravu jemného krému potřebovat?

  • 500 g zeleného chřestu (svazek)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 středně velké cibule
  • 3 PL (olivového) oleje
  • 1 a 1/2 PL soli
  • špetku mletého bílého pepře
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 PL třtinového cukru
  • šťávu z 1/2 limetky
  • 100 ml smetany (já používám sójovou. Lze dát i obyčejnou)
  • 1 PL kukuřičného škrobu

Chřest dobře omyjte, odřízněte spodní dřevnaté části, které vyhoďte. Uřízněte i horní paličky, které si uvaříte zvlášť na ozdobení.

Stvoly chřestu přeřežte na menší špalíčky a vložte do studené vody. Přiveďte k varu. Povařte 10 minut. Slijte a propláchněte studenou vodou, aby si chřest zachoval svou svěží zelenou barvu. Vodu nevylévejte. Můžete ji použít jako vývar anebo si ji schovejte po vychlazení do ledničky. Je vynikajícím tonikem pro vaši pleť.

V kastrolu si rozehřejte olej a na něm orestujte cibuli. Přidejte vařené chřestové špalíčky, krátce prohoďte a zalijte zeleninovým vývarem. Povařte 10 minut. 

Chřestové hlavičky povařte v menším množství vody asi 7 minut. Sceďte a uložte do studené vody. Neztratí svou přitažlivě zelenou barvičku.

Tyčovým ponorným mixérem zeleninu rozmixujte do hladké konzistence a dochuťte zbylými ingrediencemi (solí, cukrem, pepřem, muškátovým oříškem a limetkovou šťávou). Ve smetaně rozmíchejte kukuřičný škrob a vlijte do polévky. Nechte krátce provařit. Smetana se škrobem propůjčí celému pokrmu lahodnou a krémovou texturu.

Polévku nalijte na talíř a ozdobte vařenými hlavičkami. Povrch můžete ještě zasypat čerstvými výhonky řeřichy.

Dobrou chuť.

 

 

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

vyskúšam

Odpovědět
Glady
Glady 3. 4. 2017

chřest je výborný

Odpovědět
Francis
Francis 3. 4. 2017

hudlenka
hudlenka 1. 4. 2017

dobrých polévek není nikdy dost. Už se těším, až budou mít v obchodech chřest, ten já můžu

Odpovědět
Francis
Francis 1. 4. 2017

Chřest je báječný. Už se na pultech objevuje a za docela přijatelnou cenu

lemur
lemur 1. 4. 2017

Zdravá jarní polévka.

Odpovědět
Suzi80
Suzi80 31. 3. 2017

Zítra vyzkouším

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 955
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.