Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Marsha
Marsha
Vloženo 25. 10. 2014
Líbí se mi
15 min min.
Příprava
5 min min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Červená čočka
1 hrnek
Cibule
1 ks
Česnek
1 stroužek
Voda
1,5 l
Olivový olej
2 lžíce
Rajský protlak
2-3 lžíce
Sůl, pepř, sušená limeta, římský kmín nebo oregano
Polévkové nudle
1-2 ks

Polévka z červené čočky

Marsha
Marsha
Vloženo 25. 10. 2014
Líbí se mi
Polévka z červené čočky
15 min min.
Příprava
5 min min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Červená čočka
1 hrnek
Cibule
1 ks
Česnek
1 stroužek
Voda
1,5 l
Olivový olej
2 lžíce
Rajský protlak
2-3 lžíce
Sůl, pepř, sušená limeta, římský kmín nebo oregano
Polévkové nudle
1-2 ks

Polévka z červené čočky

Hustá polévka, která zahřeje. Zachutná i zarytým odpůrcům luštěnin.

Nejprve si propláchneme červenou čočku a necháme okapat, nemusíme ji namáčet jako jiné luštěniny. 

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci osmahneme cibuli a česnek na olivovém oleji, trvá to cca 2 minuty, nesmí zhnědnout, jen pěkně zezlátnout. Přidáme okapanou čočku, zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, koření - sůl, pepř, limetku nebo římský kmín. Máme-li rády sladší, přidáme i lžičku (ale opravdu jen lžičku) cukru, ten zvýrazní rajčatovou chuť. Necháme provařit, dokud není čočka skoro měkká, trvá to tak deset minut. Na poslední dvě minuty varu přidáme nudle, které v horké polévce ještě tzv. dojdou.

Polévka je hustší, pokud ale připomíná spíše kaši, můžeme ji rozředit vodou, jen ji musíme znovu dochutit. Můžeme podávat s pečivem.

Tipy:

Sušený limetkový prášek lze někdy koupit v obchodech s arabskými potravinami. Já ji mám, stejně jako tenhle recept, od sestry, která žije v Británii. Když jsem polévku vařila naposledy, nemohla jsem limetku najít, zkusila jsem tedy římský kmín, také s dobrým výsledkem. Ale pokud máte možnost, opravdu zkuste limetku. A co takhle oregano? S přidáním pár kapek citronové šťávy dostane polévka zase trošku jinou chuť.

Červená čočka zachutná i odpůrcům luštěnin - nemusí se předem namáčet, je rychle uvařená a navíc je lépe stravitelná. Zkuste ji připravit i pro děti.

Do většiny polévek přidávám vývar (často z kostky, přiznávám). V této polévce by ovšem potlačil chuť surovin, obzvlášť použijete-li limetku. Ale přidat jej samozřejmě můžete.

 

15 min min.
Příprava
5 min min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Červená čočka
1 hrnek
Cibule
1 ks
Česnek
1 stroužek
Voda
1,5 l
Olivový olej
2 lžíce
Rajský protlak
2-3 lžíce
Sůl, pepř, sušená limeta, římský kmín nebo oregano
Polévkové nudle
1-2 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

Vypadá velmi dobře

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

mňam mňam

Odpovědět
evionka
evionka 24. 8. 2016

Odpovědět
sipeji
sipeji 24. 8. 2016

dlouho chci červenou čočku vyzkoušet

Odpovědět
gattino13
gattino13 13. 6. 2016

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 676
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.