Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Francis
Francis
Vloženo 22. 3. 2017
Líbí se mi
15 + 45 minut pečení min.
Příprava
15 min.
Vaření
4-6 porce
Ingredience
Mladé baby špenátové listy
80 g
Máslová dýně
1 ks
Kokosový olej
3 lžíce
Zeleninový vývar
1 l
Čerstvý zázvor
1 lžíce
Cayenský pepř
1 špetka
Muškátový oříšek
1 špetka
Mletý pepř černý
1 špetka
Sůl
1 a 1/2 lžička
Limetka (šťáva + strouhaná kůra)
1/2 ks
Cibule
1 ks

Polévka v jarním stylu se špenátem a máslovou dýní

Francis
Francis
Vloženo 22. 3. 2017
Líbí se mi
Polévka v jarním stylu se špenátem a máslovou dýní
15 + 45 minut pečení min.
Příprava
15 min.
Vaření
4-6 porce
Ingredience
Mladé baby špenátové listy
80 g
Máslová dýně
1 ks
Kokosový olej
3 lžíce
Zeleninový vývar
1 l
Čerstvý zázvor
1 lžíce
Cayenský pepř
1 špetka
Muškátový oříšek
1 špetka
Mletý pepř černý
1 špetka
Sůl
1 a 1/2 lžička
Limetka (šťáva + strouhaná kůra)
1/2 ks
Cibule
1 ks

Polévka v jarním stylu se špenátem a máslovou dýní

Na první pohled nenápadná polévka, která ovšem v sobě skrývá velkolepou chuť, spoustu vitamínů a lehce pikantní aroma. V období jara je znamenitým pokrmem, který snadno připravíte a báječně si na něm pochutnáte. Zařaďte polévku do obědovému menu anebo si ji dopřejte jako rychlou, vydatnou a teplou večeři.

Zahuštěná pouze zeleninou. Zdravá, plná energie a svěžesti.

Dýně dodá krémovou konzistenci, špenát barvu jara, zázvor s cayenským pepřem ji propůjčí pikantní nádech a muškátový oříšek s limetkou zase jemnou kořeněnou vůni.

Ingredience, které budete potřebovat:

  • 80 g listového baby špenátu (množství odpovídá asi 4 hrstem)
  • 1 máslovou dýni (středně velkou, dužina by měla vážit alespoň 600 g)
  • 1 středně velkou cibuli
  • 3 PL kokosového oleje
  • 1 l kvalitního zeleninového vývaru
  • 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru
  • špetku cayenského pepře
  • špetku muškátového oříšku
  • špetku černého mletého pepře
  • šťávu a strouhanou kůru z 1/2 limetky
  • 1 a 1/2 ČL soli

 

Ze všeho nejdříve si tepelně upravte dýni. Dobře ji omyjte, osušte a rozřízněte na poloviny. Vydlabejte semínka a povrch potřete kapkou kokosového oleje. Zabráníte tak vysoušení při jejím pečení. Dejte obě půlky na pekáč (vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící podložkou) a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte asi 45 minut. Poté vyjměte a nechte mírně vychladnout.

Můj tip: máslovou dýni si předpékám do zásoby do ledničky. Nakoupím si více kousků, tepelně upravím a přechovávám v ledničce. Vydrží vám takto až 1 týden uskladněná v uzavíratelné dóze. Je po ruce kdykoliv si vzpomenu, že mám chuť z ní vytvářet nějaké recepty. Díky tomu je příprava oběda také mnohem rychlejší a jednodušší.

.......................

V kastrolu si rozehřejte kokosový olej a na něm dozlatova orestujte cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte omyté špenátové listy a krátce poduste. Přidejte vydlabanou dýňovou dužinu, zalijte vývarem a krátce provařte. Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do jemného a hladkého krému. Dochuťte solí, oběma druhy pepře, muškátovým oříškem a strouhaným zázvorem. Nakonec přidejte limetkovou šťávou a kůru. Ještě krátce provařte a servírujte. Povrch posypte slunečnicovými semínky.

Čím větší množství dýňové dužiny použijete, tím bude polévka hustější, lahodnější a krémovější.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

zaujímavé

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 24. 3. 2017

luxusní

Odpovědět
lemur
lemur 23. 3. 2017

Vypadá krásně.

Odpovědět
Glady
Glady 23. 3. 2017

to mám ráda

Odpovědět
Francis
Francis 23. 3. 2017

gustawka
gustawka 22. 3. 2017

Výborná

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 929
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.