
Potěšte své chuťové pohárky a prohřejte organisnus v nevlídném dubnovém počasí. Uvařte si snadnou, krémovou a vydatnou polévku z křupavé mrkve a pečeného lilku. Dopřejte svému tělu dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Lilek dodá vašemu organismu provitamín A a B3, který je významný pro vytváření hormonu estrogenu, testosteronu, kortizonu a mnoho dalších. Imunitní systém podpoří dodáním vitamínu B6, C a B5 s B9. Obsahuje draslík, hořčík, mangan a zinek se železem. Podporuje střevní mikroflóru a pomáhá snižovat cholesterol. Potěšující informací je i to, že obsahuje velmi málo kalorií. Vynikající surovina při snižování hmotnosti. Na 100 g dodá tělu pouhých 35 kcal.
V mrkvi naleznete vitamíny A, C, B6, B12, D a E. Dále pak riboflavin, karoten a bílkoviny s vlákninou. K tomu ještě dodáte draslík, hořčík, vápník a železo. Konzumací mrkve podpoříte například zrak, srdce a pomůžete tělu vypořádat se s revmatickými záněty v kloubech.
Co budete potřebovat?
Jak postupovat?
Nejprve si připravte lilek. Dobře jej omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Nechte je alespoň 30 minut "vypotit", aby ztratily vodu. Položte je na papírový obrousek a mírně osolte. Přebytečnou vodu setřete, plátky položte na plech potřený olejem a všechny ještě olejem zakápněte. Vložte do předehřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud nezískají zlatavou barvičku. Nesmí se připálit.
Mezitím si oškrábejte a nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle.
V kastrolu rozehřejte olej a na něm dozlatova osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte mrkev a krátce orestujte. Přisypte plátky pečeného lilku, zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí přibližně 20 minut.
Tyčovým ponorným mixérem zeleninu rozmixujte do jemného krému. Osolte, opepřete a přidejte kurkumu. Zakápněte citronovou šťávou a provařte. Nakonec zjemněte smetanou.
Servírujte posypané čerstvým koriandrem. Můžete dozdobit i sušenou karamelovou cibulí. Dobrou chuť.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
hned bych si dala
Mám moc ráda takové polévky
určitě by mi chutnala
Zaujímavý recept
zajímavé