Inspirujte se kouskem zdraví z přírody a uvařte si zdravou a očistnou polévku. Je lahodně krémová, sytá a bohatá na vlákninu.
Červená řepa je bohatým zdrojem draslíku, kyseliny listové, vlákniny a má antioxidační a čistící účinky. Bezvadná je na podporu trávení a dokáže likvidovat v těle volné radikály.
Jablíčka dodávají tělu vitamín C, vlákninu a celou řadu antioxidantů, které ochraňují buňky před napadením nežádoucích onemocnění. Plody napomáhají snižovat krevní tlak, stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují imunitní systém.
Cukety jsou výtečným dodavatelem draslíku a karotenu. Díky vysokému podílu vody mají i nízkou energetickou hodnotu.
Co budete potřebovat?
- 1 cibuli
- 2 bulvy vařené červené řepy
- 1 šťavnaté jablíčko
- 1 ks mladé cukety (ideální je plod do 25 cm)
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 3 PL oleje
- Sůl dle potřeby
- Kousek čerstvého zázvoru
- Špetku mletého pepře
- 4 PL bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
- 8 ks sušených plátků jablíček na ozdobení
Jak postupovat?
Cuketu dobře omyjte a nastrouhejte nahrubo.
Jablíčko okrájejte, zbavte jadřince a nastrouhejte.
Vařenou červenou řepu nakrájejte na kousky.
V kastrolu ohřejte olej a na něm orestujte do zlatova nakrájenou cibuli. Přidejte nastrouhanou cuketu, krátce osmažte a zalijte vývarem. Povařte asi 10 minut.
Přidejte nakrájenou řepu, nastrouhané jablíčko a nastrouhaný zázvor. Povařte.
Ponorným tyčovým mixérem polévku rozmixujte do hladké a jemné konzistence.
Osolte a opepřete. Odstavte z plotýnky a nechte chvilku odstát, aby se chutě a vůně dobře propojily.
Podávejte s nokem bílého jogurtu a dozdobte pár plátky sušených jablíček.
Dobrou chuť a příjemný gurmánský zážitek.2ks - Červená řepa (vařená, tepelně upravená)1ks - Šťavnaté jablíčko1ks - Cibule1ks - Mladá cuketa1,2l - Zeleninový vývar3lžíce - Olej (olivový, kokosový)1špetka - Sůl1plátek - Zázvor1špetka - Mletý pepř4lžíce - Bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)8ks - Sušené plátky jablíček (křížaly)příprava - 15vaření - 15