Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Monulka
Monulka
Vloženo 21. 5. 2020
Líbí se mi
4h min.
Příprava
4h min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Husí Polévka

Monulka
Monulka
Vloženo 21. 5. 2020
Líbí se mi
Husí Polévka
4h min.
Příprava
4h min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Husí Polévka

1 l drůbežího vývaru
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 ml smetany (30 %)
1 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce mouky
obrané maso a vařené drůbky
muškátový oříšek
sůl

Na drůbeží vývar:
4 l vody
2 kg směsi na vývar (skelet syrový nebo z pečeně, křídla, krk, žaludek, srdce)
300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
2 stroužky česneku
stonky z petržele
bobkový list
nové koření
pepř

Na široké nudle:
90 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl

Na játrové knedlíčky:
150 g drůbežích jater
75 g strouhanky
1 vejce
2 stroužky česneku
2 lžíce změklého másla
1 lžíce majoránky
sůl

Postup na vývar

1 Do hrnce dejte skelet, krk, křídla a droby. Zalijte vodou a přiveďte k mírnému varu. Ztlumte plamen na minimum a udržujte teplotu vody okolo 90 °C. Takto pomalu táhněte asi 2 až 3 hodiny. Vysrážené nečistoty na povrchu a přebytečný tuk můžete sebrat lžící.

2 Přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibuli se slupkou, česnek a petrželovou nať. Bobkový list, nové koření a kuličky pepře. Takto společně dál vývar táhněte dalších asi 60 až 90 minut.

3 Hotový vývar opatrně sceďte. Z kostí oberte maso. Uvařené droby přeberte, očistěte a nakrájejte i s masem na malé kousky. Vývar buď udržujte teplý a rovnou použijte na kaldoun a knedlíčky, nebo jej zchlaďte (popř. i zmrazte).

Postup na nudle

1 Mouku dejte na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého vyklepněte vejce a přidejte trochu soli. Vidličkou nejprve rozmíchejte na těstíčko a poté zapracujete i více mouky po okrajích. Nakonec začněte hnětat těsto rukama a vyhnětejte pěkné soudržné těsto. Mouku navíc i trochu vody přidejte podle potřeby. Těsto zakryjte miskou a nechte odpočinout (10 minut).

2 Odpočaté těsto vyválejte na tloušťku okolo 1 až 2 mm. Dejte na utěrku a nechte mírně zaschnout (asi 60 minut). Těsto se nesmí lámat, ale nemělo by se už lepit při krájení.

3 Plát těsta nakrájejte na široké pruhy. Ty pak dejte přes sebe a nakrájejte z nich buď větší široké nudle (1 x 5 cm) nebo menší fleky (1 x 1 cm). Nakrájené nudle dejte znovu na utěrku a zaprašte moukou.

4 Před podáváním je uvařte ve vroucí osolené vodě. Stačí jim 2 až 3 minuty.

Postup na knedlíčky

1 Játra očistěte a odblaňte. Poté nahrubo rozmixujte v mixéru (stačí pár vteřin) nebo namelte v mlýnku na maso (použijte hrubší matici).

2 Játra dejte do misky. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, majoránku, změklé máso a sůl. Krátce promíchejte, přidejte strouhanku a vypracujte jednolitou hmotu. Množství strouhanky upravte podle citu. Směs by měla být ještě trochu řídká. Nechte asi 30 minut odležet v lednici – směs by měla pěkně ztuhnout a měla by jít snadno tvarovat.

3 Navlhčete si dlaně vodou. Lžičkou si vždy naberte malý kousek a vytvarujte menší knedlíček. Hotové knedlíčky povařte v horkém vývaru. Stačí 3 až 5 minut podle velikosti.

Postup na kaldoun

1 V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, osolte a orestujte dozlatova. Přidejte cibuli a také orestujte dozlatova.

2 Zaprašte moukou, promíchejte a krátce orestujte. Zalijte vývarem a promíchejte. Přiveďte k varu a povařte asi 30 minut.

3 Přidejte smetanu a muškátový oříšek. Krátce povařte a můžete už odstavit. Přidejte nakrájené droby z vývaru a čerstvou petržel. Podávejte s játrovými knedlíčky a vařenými širokými nudlemi.

4h min.
Příprava
4h min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 28. 5. 2020

Odpovědět
_Adél_
_Adél_ 25. 5. 2020

Odpovědět
benca
benca 25. 5. 2020

super

Odpovědět
lemur
lemur 23. 5. 2020

Zajímavá polévka.

Odpovědět
avatar
Věra Zelenková 22. 5. 2020

Husu také nemusíme

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 194
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.