
Gazpacho patří ke španělskému létu stejně jako k české zimě patří svařák. Společně s paellou je to nejznámější španělské jídlo vůbec. Gazpacho je strašně jednoduché na přípravu. Je však třeba věnovat náležitou pozornost výběru ingrediencí. Ne nadarmo je výhradní sezónou pro gazpacho léto – všechny suroviny můžete koupit v bio kvalitě na trhu, nebo si je, pokud máte to štěstí, natrháte na vlastní zahrádce.
1.5 kg zralých rajčat (nejlépe oválná podlouhlá rajčata)
1 masitá červená paprika
2 nemasité zelené papriky
2 malé salátové okurky
1/2 středně velké cibule
1/2 stroužku česneku
1 dcl olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1 malá lžička soli
Nakrájíme si nahrubo všechnu očištěnou zeleninu a dáme ji do nádoby, ve které se nám bude směs dobře mixovat. Přilijte olivový olej, ocet a posolte. Tyčovým mixérem vše dobře rozmixujte.
Gazpacho by v tuto chvíli mělo mít krémovitou konzistenci. Pokud je moc vodové (záleží na šťavnatosti zeleniny), můžete přidat krajíček namočené bílé bagety (a rozmixovat). Gazpacho ochutnejte a dolaďte solí, olivových olejem a octem podle chuti. Pokud je polévka naopak příliš kašovitá, dá se naředit trochou studené vody, nicméně ji tím uberete na intenzitě chuti.
Správné gazpacho by mělo být zcela hladké, a proto posledním krokem receptu je propasírování pasírkou nebo cedníkem. Gazpacho dejte do lednice a nechte alespoň dvě hodiny vychladit. Použité suroviny se odležením vzájemně krásně chuťově spojí.
Při servírování je dobré gazpacho pokapat kvalitním olivovým olejem a případně ještě posypat jemně nasekanou zeleninou (cibule, paprika, okurka, rajče).
Foto: Pinterest
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Zaujímavý recept
hotová mňamka
vyzkouším
Chystám se na ni
v létě dělávám často