Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 23. 8. 2018
Líbí se mi
10 min.
Příprava
0 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience

Gazpacho – španělská polévka, co se nevaří

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 23. 8. 2018
Líbí se mi
Gazpacho – španělská polévka, co se nevaří
10 min.
Příprava
0 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience

Gazpacho – španělská polévka, co se nevaří

Gazpacho patří ke španělskému létu stejně jako k české zimě patří svařák. Společně s paellou je to nejznámější španělské jídlo vůbec. Gazpacho je strašně jednoduché na přípravu. Je však třeba věnovat náležitou pozornost výběru ingrediencí. Ne nadarmo je výhradní sezónou pro gazpacho léto – všechny suroviny můžete koupit v bio kvalitě na trhu, nebo si je, pokud máte to štěstí, natrháte na vlastní zahrádce.

Na cca 1,5 litru této lahodné studené polévky budete potřebovat:

1.5 kg zralých rajčat (nejlépe oválná podlouhlá rajčata) 

1 masitá červená paprika

2 nemasité zelené papriky

2 malé salátové okurky

1/2 středně velké cibule

1/2 stroužku česneku

1 dcl olivového oleje

2 lžíce vinného octa

1 malá lžička soli

Postup


Nakrájíme si nahrubo všechnu očištěnou zeleninu a dáme ji do nádoby, ve které se nám bude směs dobře mixovat. Přilijte olivový olej, ocet a posolte. Tyčovým mixérem vše dobře rozmixujte.

Gazpacho by v tuto chvíli mělo mít krémovitou konzistenci. Pokud je moc vodové (záleží na šťavnatosti zeleniny), můžete přidat krajíček namočené bílé bagety (a rozmixovat). Gazpacho ochutnejte a dolaďte solí, olivových olejem a octem podle chuti. Pokud je polévka naopak příliš kašovitá, dá se naředit trochou studené vody, nicméně ji tím uberete na intenzitě chuti.

Správné gazpacho by mělo být zcela hladké, a proto posledním krokem receptu je propasírování pasírkou nebo cedníkem. Gazpacho dejte do lednice a nechte alespoň dvě hodiny vychladit. Použité suroviny se odležením vzájemně krásně chuťově spojí. 

Při servírování je dobré gazpacho pokapat kvalitním olivovým olejem a případně ještě posypat jemně nasekanou zeleninou (cibule, paprika, okurka, rajče).

 

Foto: Pinterest

10 min.
Příprava
0 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 27. 7. 2019

Chystám se na ni

Odpovědět
Glady
Glady 30. 8. 2018

v létě dělávám často

Odpovědět
beata0063
beata0063 26. 8. 2018

na leto takáto super !

Odpovědět
Ovace
Ovace 23. 8. 2018

Mňam

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 23. 8. 2018

Vyzkouším

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 074
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.