Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 23. 8. 2018
Líbí se mi
10 min.
Příprava
0 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience

Gazpacho – španělská polévka, co se nevaří

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 23. 8. 2018
Líbí se mi
Gazpacho – španělská polévka, co se nevaří
10 min.
Příprava
0 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience

Gazpacho – španělská polévka, co se nevaří

Gazpacho patří ke španělskému létu stejně jako k české zimě patří svařák. Společně s paellou je to nejznámější španělské jídlo vůbec. Gazpacho je strašně jednoduché na přípravu. Je však třeba věnovat náležitou pozornost výběru ingrediencí. Ne nadarmo je výhradní sezónou pro gazpacho léto – všechny suroviny můžete koupit v bio kvalitě na trhu, nebo si je, pokud máte to štěstí, natrháte na vlastní zahrádce.

Na cca 1,5 litru této lahodné studené polévky budete potřebovat:

1.5 kg zralých rajčat (nejlépe oválná podlouhlá rajčata) 

1 masitá červená paprika

2 nemasité zelené papriky

2 malé salátové okurky

1/2 středně velké cibule

1/2 stroužku česneku

1 dcl olivového oleje

2 lžíce vinného octa

1 malá lžička soli

Postup


Nakrájíme si nahrubo všechnu očištěnou zeleninu a dáme ji do nádoby, ve které se nám bude směs dobře mixovat. Přilijte olivový olej, ocet a posolte. Tyčovým mixérem vše dobře rozmixujte.

Gazpacho by v tuto chvíli mělo mít krémovitou konzistenci. Pokud je moc vodové (záleží na šťavnatosti zeleniny), můžete přidat krajíček namočené bílé bagety (a rozmixovat). Gazpacho ochutnejte a dolaďte solí, olivových olejem a octem podle chuti. Pokud je polévka naopak příliš kašovitá, dá se naředit trochou studené vody, nicméně ji tím uberete na intenzitě chuti.

Správné gazpacho by mělo být zcela hladké, a proto posledním krokem receptu je propasírování pasírkou nebo cedníkem. Gazpacho dejte do lednice a nechte alespoň dvě hodiny vychladit. Použité suroviny se odležením vzájemně krásně chuťově spojí. 

Při servírování je dobré gazpacho pokapat kvalitním olivovým olejem a případně ještě posypat jemně nasekanou zeleninou (cibule, paprika, okurka, rajče).

 

Foto: Pinterest

10 min.
Příprava
0 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 12. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 15. 4. 2020

hotová mňamka

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 27. 7. 2019

Chystám se na ni

Odpovědět
Glady
Glady 30. 8. 2018

v létě dělávám často

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 206
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.