Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 3. 2. 2017
Líbí se mi
15 minut min.
Příprava
45 minut min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
cibule
600 g
máslo
2 lžíce
hovězí vývar
1 l
hladká mouka
2 lžíce
bílé víno
2 dcl
portské víno nebo cognac
50 cl
cukr hnědý
1 lžička
sýr nastrouhaný - Comte, gruyere nebo ementál
200 g
bageta
1/2 ks
pórek
1 plátek
tymián čerstvý
2-3 ks
petržel s plochými listy
1-2 ks
sůl
1 špetka
pepř
1 špetka

Francouzská cibulačka zahřeje a potěší! Hlavně teď v zimě!

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 3. 2. 2017
Líbí se mi
Francouzská cibulačka zahřeje a potěší! Hlavně teď v zimě!
15 minut min.
Příprava
45 minut min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
cibule
600 g
máslo
2 lžíce
hovězí vývar
1 l
hladká mouka
2 lžíce
bílé víno
2 dcl
portské víno nebo cognac
50 cl
cukr hnědý
1 lžička
sýr nastrouhaný - Comte, gruyere nebo ementál
200 g
bageta
1/2 ks
pórek
1 plátek
tymián čerstvý
2-3 ks
petržel s plochými listy
1-2 ks
sůl
1 špetka
pepř
1 špetka

Francouzská cibulačka zahřeje a potěší! Hlavně teď v zimě!

Nejlepší francouzskou cibulačku jsem jedla samozřejmě ve Francii. V Paříži, na Montmartre. Tady je i fotka té restaurace.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Následně jsem se chtěla hodně přiblížit k její chuti, a tak jsem zkoušela různé recepty a vyladila ji takto:

 

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA (2-3 OSOBY)

cca 600 g cibule

máslo, asi tak 2 lžíce

1 litr hovězího vývaru (může být i jiný, ale hovězí je nejlepší)

hladká mouka na jíšku – asi tak 2 lžíce

2 dcl bílého vína

50 cl portského vína nebo cognacu (mám raději variantu s portským vínem)

tzv. bouquet garni – do listu pórku se zabalí 1-2 bobkové listy, kousek čerstvého tymiánu a petržele s plochými listy a převáže kuchyňským provázkem nebo silikonovým provázkem na španělské ptáčky

sůl

pepř

cukr hnědý – 1 lžička

nastrouhaný sýr – ideální je Comte, Gruyere nebo i dobrý ementál – cca 200 g

asi tak půlka bagety

onion-slice-knife-food-37912

Příprava:

Nejdříve si nakrájím cibuli na proužky a na másle ji restuji. Je jí celkem hodně, tak to trvá docela dlouho – 10 – 15 minut určitě. Když je zlatavá, přidám lžičku hnědého cukru a dám na hrnec pokličku a (za dozoru a občasného míchání) nechám ji ztmavnout. Opravdu dohněda. Následně zamíchám mouku a zaliji vývarem, který jsem si ohřála (pokud ho skladuji třeba v mrazáku). Přidám sůl, pepř a bouqet garni. Jakmile se polévka začne vařit, přidám bílé víno a portské nebo cognac. Nechám provařit asi tak 20 minut. Polévka nesmí být hustá – musí být tak akorát, spíš řídká. Na závěr vyndám bouqet garni a vyhodím.

Nez se polévka dovaří, připravím si krutony. Nakrájím bagetu na tenké plátky (lepší je, když není úplně čerstvá, případně ji předtím nasucho trochu opeču v troubě). Plátky bagety posypu nastrouhaným sýrem a dám na 200 stupňů do trouby, až se sýr trochu rozteče. Krutony vyndám z trouby a nechám trochu vychladnout.

Když je polévka hotová, dám ji do misek (horkuvzorných) na polévku, nahoru položím krutony a ještě posypu sýrem. Misky položím na plech a dám do trouby na 200 stupňů zapéct – cca na 10 minut (je možné dát i pod gril, ale opatrně, je třeba pak hlídat, aby se sýr nahoře nespálil).

Polévku podávám ihned, jak ji vyndám z trouby. Je fakt dobrá … ten sýr se táhne, bageta se v polévce namočí .. super hlavně v zimě!

 

Více receptů a také angličtiny v gastronomii na www.honeyfood.cz

 

Pěkný víkend, dámy!

 

 

foto: Lucie Pomijová a Pexels.com

15 minut min.
Příprava
45 minut min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
cibule
600 g
máslo
2 lžíce
hovězí vývar
1 l
hladká mouka
2 lžíce
bílé víno
2 dcl
portské víno nebo cognac
50 cl
cukr hnědý
1 lžička
sýr nastrouhaný - Comte, gruyere nebo ementál
200 g
bageta
1/2 ks
pórek
1 plátek
tymián čerstvý
2-3 ks
petržel s plochými listy
1-2 ks
sůl
1 špetka
pepř
1 špetka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 3. 9. 2019

Cibulačka je skvělá

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

vyzerá zaujímavo

Odpovědět
Alinda64
Alinda64 19. 12. 2017

Odpovědět
Tamara
Tamara 20. 11. 2017

Odpovědět
lemur
lemur 20. 11. 2017

Lákavá.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
88 029
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.