Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

hudlenka
hudlenka
Vloženo 1. 9. 2014
Líbí se mi
do 1 hodiny min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
dýně (třeba Hokaidó, ale jde z jakékoliv)
1 ks
brambory
2 ks
rajčata
2 ks
česnek
5 - 7 stroužek
olivový (nebo slunečnicový) olej
3 lžíce
zeleninový vývar
500 ml ks
sůl, pepř, muškátový oříšek, Podravka
šlehačka
150 ml
Zakysaná smetana (na ozdobu, ale i chuť!)
kudrnatá petržel (na ozdobu)
bylinky - rozmarýn, tymián, oregano - tak po dvou snítkách
ks

Dýňová polévka jako od maminky

hudlenka
hudlenka
Vloženo 1. 9. 2014
Líbí se mi
Dýňová polévka jako od maminky
do 1 hodiny min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
dýně (třeba Hokaidó, ale jde z jakékoliv)
1 ks
brambory
2 ks
rajčata
2 ks
česnek
5 - 7 stroužek
olivový (nebo slunečnicový) olej
3 lžíce
zeleninový vývar
500 ml ks
sůl, pepř, muškátový oříšek, Podravka
šlehačka
150 ml
Zakysaná smetana (na ozdobu, ale i chuť!)
kudrnatá petržel (na ozdobu)
bylinky - rozmarýn, tymián, oregano - tak po dvou snítkách
ks

Dýňová polévka jako od maminky

Milé čtenářky,

původní recept jsem našla někdy v minulých letech na netu, ale časem jsem si postup upravila podle svých chutí a dneska jsem dělala tuto dýňovou polévku:

Dýni rozkrájíme na dílky a vydlabeme pecky, pak pokrájíme dužinu na kostky, pokud máme Hokaidó, nemusíme loupat slupku a u ostatních podle tuhosti.

Očistíme brambory, rovněž je pokrájíme na větší kostky. Dále pokrájíme rajčata na měsíčky a připravíme si česnek.

Na plech dáme pečicí papír a všechny výše uvedené ingredience, osolíme a zakapeme olejem, promícháme a navrch dáme omyté snítky bylinek. Pak dáme péci asi na 40 minut do trouby. Zkouším podle dýně, když je měkká, tak je upečeno.

Potom seberu snítky bylinek, které vyhodím. Zeleninu přendám do většího hrnce, zaliju horkým vývarem a ponorným mixérem rozmixuji. Pak vše dám na sporák a přivedu k varu. Pozor, hrozně to stříká a pálí.

Po uvedení do varu zjisitím, zda ještě není třeba přilít vývar, aby z toho nebyla kaše. Naředím do správné hustoty, jak to máme doma rádi a vypnu. Pak vliju šlehačku a promíchám. Přidám trochu muškátového oříšku, popřípadě dosolím, opepřím, nebo přidám polévkové koření.

Ihned podáváme zdobené lžičkou kysané smetany a s petrželkou.

 

Dobrou chuť přeje Hudlenka

do 1 hodiny min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
dýně (třeba Hokaidó, ale jde z jakékoliv)
1 ks
brambory
2 ks
rajčata
2 ks
česnek
5 - 7 stroužek
olivový (nebo slunečnicový) olej
3 lžíce
zeleninový vývar
500 ml ks
sůl, pepř, muškátový oříšek, Podravka
šlehačka
150 ml
Zakysaná smetana (na ozdobu, ale i chuť!)
kudrnatá petržel (na ozdobu)
bylinky - rozmarýn, tymián, oregano - tak po dvou snítkách
ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Luu2
Luu2 23. 11. 2019

super

Odpovědět
Jasper
Jasper 25. 8. 2019

To je jedna z mých nejoblíbenějších polévek

Odpovědět
Kahomar
Kahomar 21. 11. 2018

jako od maminky? to je v našem věku zajímavé..., neb tedy moje maminka v životě dýňovou polévku nevařila (v dobách dávno minulých), dýně byly maximálně na kompot ala ananas a nebo jako krmivo

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

super recept

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
2 922
testovaných produktů
87 088
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.