Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Miška optimistka
Miška optimistka
Vloženo 7. 3. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
120 min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
hovězí dršťky (lze použít také hovězí žaludek)
700-800 g
hladká mouka
100 g
kořenová zelenina (mrkev, petržel, menší množství celeru)
100 g
sádlo
60 g
hovězí vývar
2,5 l
česnek
3 stroužek
cibule - podle velikosti
1-2 ks
mletá paprika - sladká
2 lžíce
majoránka
1 lžíce
pepř, kmín a sůl - dle chuti

Dršťková polévka jak ji dělávala babička

Miška optimistka
Miška optimistka
Vloženo 7. 3. 2017
Líbí se mi
Dršťková polévka jak ji dělávala babička
20 min.
Příprava
120 min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
hovězí dršťky (lze použít také hovězí žaludek)
700-800 g
hladká mouka
100 g
kořenová zelenina (mrkev, petržel, menší množství celeru)
100 g
sádlo
60 g
hovězí vývar
2,5 l
česnek
3 stroužek
cibule - podle velikosti
1-2 ks
mletá paprika - sladká
2 lžíce
majoránka
1 lžíce
pepř, kmín a sůl - dle chuti

Dršťková polévka jak ji dělávala babička

Dršťky (žaludky) důkladně vypereme nejlépe pod studenou tekoucí vodou, pak je nakrájíme na proužky a vložíme do vody. Vodu přivedeme k varu a vaříme tak 15 minut. Vodu vylijeme a vyměníme za novou, znovu necháme vařit dalších 15 minut. Vodu opět vyměníme, postup opakujeme 3x i více, abychom se zbavili nepříjemného zápachu.
Při poslední výměně vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka (pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme, nebo jen jednou povaříme tak 5 minut, pak dršťky opět uvaříme v osolené vodě doměkka).
Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.
Rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
Zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme papriku, opět vše zamícháme a pak ihned zalijeme vařícím vývarem, necháme 30 minut provařit.
Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky, prolisovaný česnek, pepř, kmín, rozemnutou majoránku a sůl, vše společně ještě chvíli provaříme.

Doporučení:
Abychom se zbavili nepříjemného zápachu snadněji, můžeme dršťky na hodinu namočit do mléka, pak je nemusíme tolikrát vyvařovat.

Poznámka:
V některých oblastech se do dršťkové polévky také přidávaly kolečka klobásky.

Polévku lze podávat s pečivem (housky, rohlíky, vdolky sypané mákem, atd.).

 

Někdo rád, někdo nerad.

Přeji dobrou chuť

Miška optimistka

20 min.
Příprava
120 min.
Vaření
8 porcí
Ingredience
hovězí dršťky (lze použít také hovězí žaludek)
700-800 g
hladká mouka
100 g
kořenová zelenina (mrkev, petržel, menší množství celeru)
100 g
sádlo
60 g
hovězí vývar
2,5 l
česnek
3 stroužek
cibule - podle velikosti
1-2 ks
mletá paprika - sladká
2 lžíce
majoránka
1 lžíce
pepř, kmín a sůl - dle chuti

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 15. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 14. 5. 2020

Nejím

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 28. 8. 2019

Babičky věděly co je dobré

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 23. 1. 2019

miluji tuhle polévku, ale manžel ji nejí, tak ji doma neděláme. Tak jednou za dva roky si ji někde dám

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
92 372
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.