
Dršťky (žaludky) důkladně vypereme nejlépe pod studenou tekoucí vodou, pak je nakrájíme na proužky a vložíme do vody. Vodu přivedeme k varu a vaříme tak 15 minut. Vodu vylijeme a vyměníme za novou, znovu necháme vařit dalších 15 minut. Vodu opět vyměníme, postup opakujeme 3x i více, abychom se zbavili nepříjemného zápachu.
Při poslední výměně vodu osolíme a dršťky dovaříme doměkka (pokud použijeme předvařené dršťky, pouze je propláchneme, nebo jen jednou povaříme tak 5 minut, pak dršťky opět uvaříme v osolené vodě doměkka).
Měkké dršťky scedíme a necháme vychladnout.
Rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.
Zaprášíme moukou, zamícháme, přidáme papriku, opět vše zamícháme a pak ihned zalijeme vařícím vývarem, necháme 30 minut provařit.
Do polévkového základu přidáme na nudličky nakrájené dršťky, prolisovaný česnek, pepř, kmín, rozemnutou majoránku a sůl, vše společně ještě chvíli provaříme.
Doporučení:
Abychom se zbavili nepříjemného zápachu snadněji, můžeme dršťky na hodinu namočit do mléka, pak je nemusíme tolikrát vyvařovat.
Poznámka:
V některých oblastech se do dršťkové polévky také přidávaly kolečka klobásky.
Polévku lze podávat s pečivem (housky, rohlíky, vdolky sypané mákem, atd.).
Někdo rád, někdo nerad.
Přeji dobrou chuť
Miška optimistka
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Zaujímavý recept
Nejím
vyzkouším
Babičky věděly co je dobré