
Chřestová sezóna začala! I když je sezóna chřestu velmi krátká (od poloviny dubna do konce června), měli bychom stihnout uvařit tento vynikající chřestový krém. Chřest (asparagus) je velmi zajímavou jarní zeleninou. Nejlépe chutná čerstvý, ten poznáme podle tuhých a pevných hlaviček. V lednici ho uchováváme nejdéle 3 dny buď zabalený v mikroténových sáčcích nebo ve fresh folií.
Bílý chřest (je bledý, protože se k němu nedostane slunce, neprobíhá v něm fotosyntéza a nevzniká chlorofyl) se loupe celý, od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. U zeleného chřestu (výhonky se nezakrývají a proto vytvářejí chlorofyl – zelené rostlinné barvivo. Zelený chřest je obvykle dražší než bílý) stačí oloupat cca poslední 1/3 výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec. K loupání použijeme obyčejnou škrabku na zeleninu.
Chřest je plný vitamínů a minerálů a má výborné detoxikační účinky. Také má pozitivní zdravotní účinky při léčení ledvin, zánětů močového měchýře, dny a revmatismu.
500 g odřezků z chřestu (stonky, slupky)
8 stonků celého chřestu
80 g másla
2 lžíce mouky
1 l zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
bílý pepř
sůl
Z chřestu odřízneme hlavičky a nožičky chřestu oloupeme. Ty pak nakrájíme na špalíčky.
Na rozpuštěném másle orestujeme slupky a špalíčky chřestu, které zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, pepř a vaříme přibližně 20 – 30 minut. Poté rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Nakonec přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme.
Tip: Na rozpuštěné máslo s cukrem přidáme hlavičky chřestu, které zkaramelizujeme. Tím ozdobíme chřestový krém. Výsledek je fantastický.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
krásný recept
Zaujímavý recept
vyzkouším
Úžasná polévka
mňamka