Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

simusacik
simusacik
Vloženo 9. 5. 2016
Líbí se mi
45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
chřest
8 ks
odřezky z chřestu
500 g
máslo
80 g
mouka
2 lžíce
zeleninový vývar
1 l
smetana ke šlehání
250 ml
sůl, pepř

Dokonalý chřestový krém

simusacik
simusacik
Vloženo 9. 5. 2016
Líbí se mi
Dokonalý chřestový krém
45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
chřest
8 ks
odřezky z chřestu
500 g
máslo
80 g
mouka
2 lžíce
zeleninový vývar
1 l
smetana ke šlehání
250 ml
sůl, pepř

Dokonalý chřestový krém

 

Chřestová sezóna začala! I když je sezóna chřestu velmi krátká (od poloviny dubna do konce června), měli bychom stihnout uvařit tento vynikající chřestový krém. Chřest (asparagus) je velmi zajímavou jarní zeleninou. Nejlépe chutná čerstvý, ten poznáme podle tuhých a pevných hlaviček. V lednici ho uchováváme nejdéle 3 dny buď zabalený v mikroténových sáčcích nebo ve fresh folií.

Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?

Bílý chřest (je bledý, protože se k němu nedostane slunce,  neprobíhá v něm fotosyntéza a nevzniká chlorofyl) se loupe celý, od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. U zeleného chřestu (výhonky se nezakrývají  a proto vytvářejí chlorofyl – zelené rostlinné barvivo. Zelený chřest je obvykle dražší než bílý) stačí oloupat cca poslední 1/3 výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec. K loupání použijeme obyčejnou škrabku na zeleninu.

Chřest je plný vitamínů a minerálů a má výborné detoxikační účinky. Také má pozitivní zdravotní účinky při léčení ledvin, zánětů močového měchýře, dny a revmatismu.

Jak na to? (4 porce)

500 g odřezků z chřestu (stonky, slupky)
8 stonků celého chřestu
80 g másla
2 lžíce mouky
1 l zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
bílý pepř
sůl

Příprava:

Z chřestu odřízneme hlavičky a nožičky chřestu oloupeme. Ty pak nakrájíme na špalíčky.
Na rozpuštěném másle orestujeme slupky a špalíčky chřestu, které zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, pepř a vaříme přibližně 20 – 30 minut. Poté rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Nakonec přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme.

Tip: Na rozpuštěné máslo s cukrem přidáme hlavičky chřestu, které zkaramelizujeme. Tím ozdobíme chřestový krém.  Výsledek je fantastický.

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

mňamka

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 13. 5. 2018

včera jsem si koupila letošní první chřest, jdu dělat polévku

Odpovědět
Marsy
Marsy 12. 5. 2018

výborné, také vařím jen bez mouky

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 9. 5. 2018

mám ho moc ráda

Odpovědět
hašlerka1
hašlerka1 9. 5. 2018

Vypadá to lákavě, chřest mám ráda, tak to vyzkouším.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
84 929
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.