Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

simusacik
simusacik
Vloženo 9. 5. 2016
Líbí se mi
45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
chřest
8 ks
odřezky z chřestu
500 g
máslo
80 g
mouka
2 lžíce
zeleninový vývar
1 l
smetana ke šlehání
250 ml
sůl, pepř

Dokonalý chřestový krém

simusacik
simusacik
Vloženo 9. 5. 2016
Líbí se mi
Dokonalý chřestový krém
45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
chřest
8 ks
odřezky z chřestu
500 g
máslo
80 g
mouka
2 lžíce
zeleninový vývar
1 l
smetana ke šlehání
250 ml
sůl, pepř

Dokonalý chřestový krém

 

Chřestová sezóna začala! I když je sezóna chřestu velmi krátká (od poloviny dubna do konce června), měli bychom stihnout uvařit tento vynikající chřestový krém. Chřest (asparagus) je velmi zajímavou jarní zeleninou. Nejlépe chutná čerstvý, ten poznáme podle tuhých a pevných hlaviček. V lednici ho uchováváme nejdéle 3 dny buď zabalený v mikroténových sáčcích nebo ve fresh folií.

Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?

Bílý chřest (je bledý, protože se k němu nedostane slunce,  neprobíhá v něm fotosyntéza a nevzniká chlorofyl) se loupe celý, od hlavičky, zelený chřest se nemusí loupat od shora, záleží na tom, jak je starý. U zeleného chřestu (výhonky se nezakrývají  a proto vytvářejí chlorofyl – zelené rostlinné barvivo. Zelený chřest je obvykle dražší než bílý) stačí oloupat cca poslední 1/3 výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec. K loupání použijeme obyčejnou škrabku na zeleninu.

Chřest je plný vitamínů a minerálů a má výborné detoxikační účinky. Také má pozitivní zdravotní účinky při léčení ledvin, zánětů močového měchýře, dny a revmatismu.

Jak na to? (4 porce)

500 g odřezků z chřestu (stonky, slupky)
8 stonků celého chřestu
80 g másla
2 lžíce mouky
1 l zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
bílý pepř
sůl

Příprava:

Z chřestu odřízneme hlavičky a nožičky chřestu oloupeme. Ty pak nakrájíme na špalíčky.
Na rozpuštěném másle orestujeme slupky a špalíčky chřestu, které zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme sůl, pepř a vaříme přibližně 20 – 30 minut. Poté rozmixujeme a přecedíme přes hustý cedník. Nakonec přidáme hlavičky chřestu a krátce povaříme.

Tip: Na rozpuštěné máslo s cukrem přidáme hlavičky chřestu, které zkaramelizujeme. Tím ozdobíme chřestový krém.  Výsledek je fantastický.

 

45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
chřest
8 ks
odřezky z chřestu
500 g
máslo
80 g
mouka
2 lžíce
zeleninový vývar
1 l
smetana ke šlehání
250 ml
sůl, pepř

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Monulka
Monulka 17. 5. 2020

krásný recept

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 13. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 12. 9. 2019

Úžasná polévka

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

mňamka

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 196
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.