Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Li
Li
Vloženo 28. 9. 2021
Líbí se mi
20 min.
Příprava
60 min.
Vaření
Pro 4–6 osob porcí
Ingredience
olivový olej 2 PL
pórek 1 ks bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
cibule 1 ks nakrájená nadrobno
fenykl 1 ks nakrájený na půlkolečka
mrkev 1 ks menší, nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
petrželka 1 svazek lístky otrhané, stonky ponechané
tymián snítky čerstvý, pár snítek
bobkový list 3 ks
rajčatový protlak 1 PL
rajčata 4 ks na kostičky
vývar 2 l rybí vývar
šafrán pár nitek
kajenský pepř 1 špetka
brambory 2 ks malé, oloupané
sůl
slávky 500 g nebo jiné mušle
bílá ryba 500 g filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
krevety 250 g velké, nepředvařené
citron klínky k podávání
fenykl snítky k podávání
NA ROUILLE
žloutek 1 ks
rostlinný olej 100 ml
citronová štáva 1 ČL
brambory rozmačkané brambory z vývaru
česnek 2 stroužky drcené
kajenský pepř 1 špetka
sůl

Bouillabaise

Li
Li
Vloženo 28. 9. 2021
Líbí se mi
Bouillabaise
20 min.
Příprava
60 min.
Vaření
Pro 4–6 osob porcí
Ingredience
olivový olej 2 PL
pórek 1 ks bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
cibule 1 ks nakrájená nadrobno
fenykl 1 ks nakrájený na půlkolečka
mrkev 1 ks menší, nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
petrželka 1 svazek lístky otrhané, stonky ponechané
tymián snítky čerstvý, pár snítek
bobkový list 3 ks
rajčatový protlak 1 PL
rajčata 4 ks na kostičky
vývar 2 l rybí vývar
šafrán pár nitek
kajenský pepř 1 špetka
brambory 2 ks malé, oloupané
sůl
slávky 500 g nebo jiné mušle
bílá ryba 500 g filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
krevety 250 g velké, nepředvařené
citron klínky k podávání
fenykl snítky k podávání
NA ROUILLE
žloutek 1 ks
rostlinný olej 100 ml
citronová štáva 1 ČL
brambory rozmačkané brambory z vývaru
česnek 2 stroužky drcené
kajenský pepř 1 špetka
sůl

Bouillabaise

Bouillabaise [čtěte bujabéza], polévku z Provence původně vařili rybáři z ryb, které se jim nepodařilo prodat. Francouzští kuchaři ji dokázali dovést k dokonalosti… My pro vás máme superjednoduchou variantu!

 

1

V hrnci rozpalte olej, vsypte bílou část pórku, cibuli, fenykl, mrkev a česnek a asi 10 minut zvolna opékejte, aby vše změklo. 

2

Do zelené části pórku zabalte stonky petržele, tymián a bobkové listy a svažte provázkem.

 
3

Do hrnce k zelenině přidejte rajčatový protlak, orestujte ho, přidejte rajčata, 2/3 vývaru, šafrán a kajenský pepř. Přihoďte svazek s bylinkami, brambory, osolte a nechte zhruba 25 minut vařit, aby brambory byly měkké. 

4

Vyjměte brambory (ty rozmačkejte a odložte) a svazek bylinek. V případě potřeby dolijte vývar. Vsypte mušle, ryby a krevety a nechte přibližně 5 minut pod pokličkou na mírném plameni vařit.

5

Na rouille [čtěte ruij] vyšlehejte žloutek a olej do konzistence majonézy, ochuťte citronovou šťávou a nakonec vmíchejte rozmačkané brambory, česnek a kajenský pepř. Dochuťte solí. Polévku podávejte s čerstvým pečivem, rouille a klínky citronu, ozdobenou snítkami fenyklu.

 

NĚCO NAVÍC
Správná marseillská bujabéza by měla obsahovat ropušnici, úhoře a štítníka. My si myslíme, že vám hlavně musí chutnat a ryb, které do ní dáte, se nesmíte bát a musí být sehnatelné. Směs to ale má být bohatá, proto určitě sáhněte alespoň po třech druzích ryb. Jaké mořské plody k nim přidáte, je na vás, mušle ale nevynechte, právě ty budou mít na svědomí efektní vzhled a vůni moře!

20 min.
Příprava
60 min.
Vaření
Pro 4–6 osob porcí
Ingredience
olivový olej 2 PL
pórek 1 ks bílá část nakrájená nadrobno, zelená ponechaná v celku
cibule 1 ks nakrájená nadrobno
fenykl 1 ks nakrájený na půlkolečka
mrkev 1 ks menší, nakrájená nadrobno
česnek 4 stroužky oloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
petrželka 1 svazek lístky otrhané, stonky ponechané
tymián snítky čerstvý, pár snítek
bobkový list 3 ks
rajčatový protlak 1 PL
rajčata 4 ks na kostičky
vývar 2 l rybí vývar
šafrán pár nitek
kajenský pepř 1 špetka
brambory 2 ks malé, oloupané
sůl
slávky 500 g nebo jiné mušle
bílá ryba 500 g filety z bělomasých ryb, nakrájené na sousta (halibut, pražman, mořský ďas)
krevety 250 g velké, nepředvařené
citron klínky k podávání
fenykl snítky k podávání
NA ROUILLE
žloutek 1 ks
rostlinný olej 100 ml
citronová štáva 1 ČL
brambory rozmačkané brambory z vývaru
česnek 2 stroužky drcené
kajenský pepř 1 špetka
sůl

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
dasenaK
dasenaK 4. 10. 2021

Polévku rybí nesnáším, ani toto by mi nevyhovovalo

Odpovědět
Lucka94
Lucka94 1. 10. 2021

Tohle by mi určitě nechutnalo

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 1. 10. 2021

Nedávno jsem o bujabéze četla. No, začínalo to jako jídlo chudých rybářů.

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 30. 9. 2021

to musím vyzkoušet

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 29. 9. 2021

tak do této se asi pouštět nebudu

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 463
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.