Játra zodpovídají za detoxikaci chemikálií či léků. Mezi další funkce, které vykonávají, patří i produkce proteinů důležitých pro srážení krve. Staráte se o ně dobře? Pokud jíte nezdravá, smažená jídla nebo pijete příliš mnoho alkoholu, určitě jim nepomáháte! Dopřejte jim regeneraci během spánku!
Játra pracují jako nikdy jiný. Často se stává, že jsou přepracovaná a přetížená. Proto je nutné je čas od času detoxikovat. Jak a čím? Tyhle mocné nápoje jim rozhodně dopřejí tu správnou podporu!
Kurkumový čaj
Kurkuma je silné koření, které se používá po staletí. I když lidoví léčitelé mají o jejích účincích jasno, aktuální legislativa EU potvrzuje pouze to, že tohle koření hřejivé barvy podporuje normální trávení, činnost jater a optimální stav kloubů. Proto jedním ze způsobů, jak se zbavit toxických látek v těle, je pravidelná konzumace kurkumového čaje. Do sklenice vroucí vody přidejte špetku koření, zamíchejte a podle potřeby dochuťte medem. Vypijte půl hodiny před spaním.
Heřmánkový čaj
Heřmánkový čaj je silný antioxidant a má sedativní vlastnosti, které pomáhají zmírňovat stres a zlepšují spánek. Heřmánek zároveň řídí nervový systém a uklidňuje zanícené tkáně. Do sklenice vroucí vody přidejte 1 polévkovou lžíci heřmánkových květů. Sklenici ponechte zakrytou asi tak 10 minut a poté čaj vypijte. Konzumujte každý večer po dobu nejméně dvou týdnů.
Mátový čaj
Listy máty peprné jsou plné éterických olejů, které jsou užitečné při trávení a podpoře detoxikačních funkcí. Do šálku dejte 2 lžíce máty a zalijte ji horkou vodou. Nechte 10 minut louhovat, sceďte a vypijte půl hodiny před spaním.
Zázvorový a citronový čaj
Zázvor a citron jsou obvyklými pomocníky při léčbě chřipky a nachlazení. Oba mají protizánětlivé vlastnosti s detoxikačními účinky. To, že zároveň urychlují hubnutí, je pouhou třešničkou na dortu. Smícháte-li je, vznikne nápoj ulevující od nadýmání. Dočkáte se také podpory metabolismu a prevence proti nemocem. Do sklenice nalijte šťávu z půlky citronu a přidejte lžičku nastrouhaného zázvoru. Zalijte vroucí vodou a vypijte ještě před tím, než se odeberete do peřin.
Pískavice řecké seno
Ano, i pískavice řecké seno játra chrání, zároveň posiluje imunitní systém, podporuje pohyby střev a dodává vlákninu a antioxidanty. Tenhle účinný a rychle připravený nápoj je vhodné vypít hodinu před spaním. Do sklenice vroucí vody přidejte lžičku pískavice, takto ponechte 15 minut louhovat, sceďte a vypijte.
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dostálová

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account