Tradiční vánoční nápoj ve Švédsku se jmenuje Glögg. Pije se v různých podobách na celém Severu.
Suroviny
1 láhev kvalitního červeného vína
½ až 1,5 dl vodky
2 hřebíčky
2 ks skořice
½ lžičky kardamonových semen
1 dl hrozinek, sušené brusinky
½ dl oloupaných mandlí na plátky
cukr
Postup
Víno svaříme s vodkou, kořením a cukrem. Přidat můžete už na začátku rozinky nebo brusinky, hezky nasají chuť glöggu. Nakonec horké víno ozdobíme plátky mandlí a pomerančem a popíjíme.
Kde se vzal
Nápoj tedy pochází ze Švédska, kde jej místní nejprve vyráběli z vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamomu a hřebíčku. Tato kombinace byla později pojmenována jako zářící, svařené víno – glödgad vin. Slovo Glögg je zkrácený tvar, který se poprvé objevil v tisku v roce 1870. Jeho popularita se postupně rozšířila do celé Evropy, a tak má své bratříčky i ve Finsku (gluggi má v sobě místo brandy vodku), německé glühwein se zase vaří z vína bílého. Irové tam lijí Irish whiskey, jak jinak.
l - láhev kvalitního červeného vína1,5dcl - vodka2ks - hřebíčky2ks - skořice1/2lžička - kardamon1dcl - hrozinky, brusinky1/2dcl - mandlelžíce - cukrpříprava - 10 vaření - 10