Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

sun2
sun2
Vloženo 5. 9. 2021
Líbí se mi
120 min.
Příprava
20 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
černý bez - plody
10 a více hrst
cukr
1 kg
kyselina citrónová
1 lžička

Sirup z černého bezu

sun2
sun2
Vloženo 5. 9. 2021
Líbí se mi
Sirup z černého bezu
120 min.
Příprava
20 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
černý bez - plody
10 a více hrst
cukr
1 kg
kyselina citrónová
1 lžička

Sirup z černého bezu

Údaje o čase i surovinách jsou spíš orientační, protože u tohoto sirupu je potřeba na čas nehledět a množství surovin přizpůsobit.

Natrháme plody černého bezu, čím víc, tím líp. Pak je k přípravě sirupu potřeba mít parní hrnec, do kterého se dají plody i s větvičkami. Není třeba je ani přebírat, ani nijak upravovat, protože to je zbytečná práce, já plody jen oplachuji. Samozřejmě špatné plody do hrnce nedávám. Kdo nemá parní hrnec, mohl by asi odšťavnit jinak, ale obávám se, že by to nebylo bez následků, bezinky hodně barví a je třeba opatrnosti.

Po vložení bezu do hrnce přikryjeme a necháme zahřívat a propařovat. Tady je právě lepší na čas nehledět, protože čím víc je plodů, tím to trvá déle a kdyby se to nechalo krátce, přišli bychom o šťávu. Nechávám pařit, později sem tam šťouchnu, abych tomu pomohla a pak nechám hrnec už vypnutý až do druhého dne, abych měla jistotu, že vykapalo co nejvíc.

Další den šťávu stočím a přeliji do hrnce, který začnu zahřívat. Přidám cukr a kyselinu citrónovou, nechám jenom přejít varem. Při vaření sirup vypění, na to pozor, pěnu je dobré sebrat. Poměr cukru podle původního receptu na hustý sirup byl na 1 litr šťávy 1,7 kg cukru, ale to jsem si změnila, protože šťáva byla moc hustá. Nyní dávám na litr tak 1,2 kg a před povařením šťávu trochu zředím vodou, aby neželírovala. Kyselinu citrónovou přidávám pro chuť, s přidáním plodu citrónu nemám úplně dobrou zkušenost a bez okyselení je šťáva moc sladká.

Když přejde šťáva varem, naplním ji do skleniček a pro uskladnění nechám jenom krátce sterilizovat. Dříve jsem ji uskladňovala bez sterilizace a nic se tomu nestalo, babička dávala na povrch do šťáv lžičku alkoholu.

Kdo by chtěl bezinkový likér, ten si může přidat alkohol a dát si v zimě pro zdraví panáčka. 

120 min.
Příprava
20 min.
Vaření
5 porcí
Ingredience
černý bez - plody
10 a více hrst
cukr
1 kg
kyselina citrónová
1 lžička

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
lenin
lenin 19. 9. 2021

Tak ten je výborný

Odpovědět
Majina
Majina 18. 9. 2021

Sirup z čiernej bazy som ešte nechutnala

Odpovědět
Lucka94
Lucka94 16. 9. 2021

Ten musí být dobrý

Odpovědět
Siraellen
Siraellen 15. 9. 2021

skvělé

Odpovědět
vondr.v
vondr.v 14. 9. 2021

ten musím zkusit - určitě bude moc dobrý

Odpovědět
sun2
sun2 15. 9. 2021

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
101 518
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.