Kombucha ze zeleného čaje s citrusy

Vytisknout recept
Nachystejte si sterilní širší skleněnou nádobu o objemu alespoň 3 l a větší hrnec. V hrnci zahřejte 3 l vody na cca 85–90 °C, poté hrnec odstavte, do horké vody nasypte čajové lístky a třtinový cukr a nechte 6–8 minut louhovat. Následně obsah hrnce promíchejte a přes jemné síto ho přeceďte do nachystané sterilní nádoby, kde nechte tekutinu zchladnout na pokojovou teplotu (minimálně na 35 °C). Chladnutí potrvá cca 5–7 hodin.
Po vychladnutí do tekutiny v nádobě vložte mateřskou kulturu a přidejte 200–300 ml nálevu. Poté vršek nádoby přikryjte plátýnkem, které upevněte gumičkou, a nádobu uskladněte na temném místě s teplotou 25–27 °C. Po 5–7 dnech fermentace bude kombucha hotová.
Z hotového nápoje nejprve vyjměte kombuchové kultury (jak původní mateřskou, tak i nově zformovanou „dceřinou“), opláchněte je vlažnou vodou, dejte do menší sklenice a zalijte 200–300 ml připravené kombuchy, která bude kulturám sloužit jako nový nálev. Sklenici s kulturami uzavřete a do dalšího použití skladujte při pokojové teplotě (takto můžete kultury uchovávat až několik týdnů). Do zbylé kombuchy v nádobě vložte nakrájené citrusy a zázvor a nechte 8–10 hodin louhovat. Poté kombuchu přeceďte do uzavíratelných skleněných lahví či sklenic a skladujte v lednici, kde vydrží nejméně 1 měsíc.
*Kombuchová kultura se vždy uchovává ve speciálním nálevu (jde zpravidla o již dříve připravenou kombuchu), který jí slouží jako ochrana a zároveň se používá pro přípravu nové kombuchy. Tento nálev buď zakoupíte přímo s kombuchovou kulturou jako součást balení, anebo ho vytvoříte z hotové kombuchy vaší vlastní výroby.
Nutriční informace na 1 porci: 36 kcal | 0 g bílkovin | 8 g sacharidů | 0 g tuků
ks - 3 l vody
ks - 40 g kvalitního sypaného zeleného čaje
ks - 300 g třtinového cukru
ks - 1 mateřská kombuchová kultura
ks - 200–300 ml nálevu pro kombuchovou kulturu* (buď původního nálevu, se kterým jste si kulturu koupili, nebo vaší vlastní kombuchy z předchozí várky)
ks - 1 pomeranč (nakrájený na kolečka)
ks - 1 citron (nakrájený na kolečka)
ks - 1 limetka (nakrájená na kolečka)
ks - 20 g čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného nahrubo)
příprava - 35 minut (+ 5–7 hodin chladnutí, 5–7 dní fermentace a 8–10 hodin louhování)
vaření - 8
Kategorie Nápoje
Uvařila Nikola Sladká

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account