Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Nikol.S
Nikol.S
Vloženo 22. 9. 2021
Líbí se mi
35 minut (+ 5–7 hodin chladnutí, 5–7 dní fermentace a 8–10 hodin louhování) min.
Příprava
8 min.
Vaření
20 porcí
Ingredience
3 l vody
40 g kvalitního sypaného zeleného čaje
300 g třtinového cukru
1 mateřská kombuchová kultura
200–300 ml nálevu pro kombuchovou kulturu* (buď původního nálevu, se kterým jste si kulturu koupili, nebo vaší vlastní kombuchy z předchozí várky)
1 pomeranč (nakrájený na kolečka)
1 citron (nakrájený na kolečka)
1 limetka (nakrájená na kolečka)
20 g čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného nahrubo)

Kombucha ze zeleného čaje s citrusy

Nikol.S
Nikol.S
Vloženo 22. 9. 2021
Líbí se mi
Kombucha ze zeleného čaje s citrusy
35 minut (+ 5–7 hodin chladnutí, 5–7 dní fermentace a 8–10 hodin louhování) min.
Příprava
8 min.
Vaření
20 porcí
Ingredience
3 l vody
40 g kvalitního sypaného zeleného čaje
300 g třtinového cukru
1 mateřská kombuchová kultura
200–300 ml nálevu pro kombuchovou kulturu* (buď původního nálevu, se kterým jste si kulturu koupili, nebo vaší vlastní kombuchy z předchozí várky)
1 pomeranč (nakrájený na kolečka)
1 citron (nakrájený na kolečka)
1 limetka (nakrájená na kolečka)
20 g čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného nahrubo)

Kombucha ze zeleného čaje s citrusy

Nachystejte si sterilní širší skleněnou nádobu o objemu alespoň 3 l a větší hrnec. V hrnci zahřejte 3 l vody na cca 85–90 °C, poté hrnec odstavte, do horké vody nasypte čajové lístky a třtinový cukr a nechte 6–8 minut louhovat. Následně obsah hrnce promíchejte a přes jemné síto ho přeceďte do nachystané sterilní nádoby, kde nechte tekutinu zchladnout na pokojovou teplotu (minimálně na 35 °C). Chladnutí potrvá cca 5–7 hodin.

Po vychladnutí do tekutiny v nádobě vložte mateřskou kulturu a přidejte 200–300 ml nálevu. Poté vršek nádoby přikryjte plátýnkem, které upevněte gumičkou, a nádobu uskladněte na temném místě s teplotou 25–27 °C. Po 5–7 dnech fermentace bude kombucha hotová.

Z hotového nápoje nejprve vyjměte kombuchové kultury (jak původní mateřskou, tak i nově zformovanou „dceřinou“), opláchněte je vlažnou vodou, dejte do menší sklenice a zalijte 200–300 ml připravené kombuchy, která bude kulturám sloužit jako nový nálev. Sklenici s kulturami uzavřete a do dalšího použití skladujte při pokojové teplotě (takto můžete kultury uchovávat až několik týdnů). Do zbylé kombuchy v nádobě vložte nakrájené citrusy a zázvor a nechte 8–10 hodin louhovat. Poté kombuchu přeceďte do uzavíratelných skleněných lahví či sklenic a skladujte v lednici, kde vydrží nejméně 1 měsíc.

*Kombuchová kultura se vždy uchovává ve speciálním nálevu (jde zpravidla o již dříve připravenou kombuchu), který jí slouží jako ochrana a zároveň se používá pro přípravu nové kombuchy. Tento nálev buď zakoupíte přímo s kombuchovou kulturou jako součást balení, anebo ho vytvoříte z hotové kombuchy vaší vlastní výroby.

Nutriční informace na 1 porci: 36 kcal | 0 g bílkovin | 8 g sacharidů | 0 g tuků

35 minut (+ 5–7 hodin chladnutí, 5–7 dní fermentace a 8–10 hodin louhování) min.
Příprava
8 min.
Vaření
20 porcí
Ingredience
3 l vody
40 g kvalitního sypaného zeleného čaje
300 g třtinového cukru
1 mateřská kombuchová kultura
200–300 ml nálevu pro kombuchovou kulturu* (buď původního nálevu, se kterým jste si kulturu koupili, nebo vaší vlastní kombuchy z předchozí várky)
1 pomeranč (nakrájený na kolečka)
1 citron (nakrájený na kolečka)
1 limetka (nakrájená na kolečka)
20 g čerstvého zázvoru (oloupaného a nakrájeného nahrubo)

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
dasenaK
dasenaK 13. 10. 2021

S tím zkušenosti nemám

Odpovědět
Lucka94
Lucka94 25. 9. 2021

Kombuchu dělám pravidelně

Odpovědět
avatar
Věra Zelenková 23. 9. 2021

Miluji čaje

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 23. 9. 2021

s kombuchou mám pár zkušeností

Odpovědět
Li
Li 23. 9. 2021

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 531
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.