Bezový sirup

Vytisknout recept
Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství!
Kategorie Nápoje
Kuchyně Česká
Klíč. slova bylinkové, zavařování
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 55 minutes
Kalorie 314
Uvařila KateřinaŠlimarová

Ingredience

  • 2,5 l voda
  • 3 ks citron
  • 80 g kyselina citronová
  • 40 ks bezové květy
  • 2 kg cukr krupice

Instrukce

  • Dvaapůl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
  • Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.
  • Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
  • Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.

Nutriční hodnoty

Serving: 100ml | Kalorie: 314kcal | Tuky: 0.1g | Protein: 0.1g | Cukry: 87g

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account