Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Michaela Lejsková
Michaela Lejsková
Vloženo 9. 5. 2016
Líbí se mi
20 minut min.
Příprava
75 minut min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Kančí kýta a kližka
800 dkg
Rajčatový protlak
124 dkg
Brusinkový džem
40 dkg
Česnek
16 dkg
Cibule
600 dkg
Vepřový špek
60 dkg
Mouka pšeničná hladká
80 dkg
Paprika sladká
12 dkg
Jalovec celý
3 ks
Bobkový list
2 ks
Mouka pšeničná hladká
40 dkg
Višňové víno Annovino Lednice
0,250 l
Demi glace/silný hovězí vývar
0,200 l

Zvěřinový guláš na višňovém víně z Annovino Lednice

Michaela Lejsková
Michaela Lejsková
Vloženo 9. 5. 2016
Líbí se mi
Zvěřinový guláš na višňovém víně z Annovino Lednice
20 minut min.
Příprava
75 minut min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Kančí kýta a kližka
800 dkg
Rajčatový protlak
124 dkg
Brusinkový džem
40 dkg
Česnek
16 dkg
Cibule
600 dkg
Vepřový špek
60 dkg
Mouka pšeničná hladká
80 dkg
Paprika sladká
12 dkg
Jalovec celý
3 ks
Bobkový list
2 ks
Mouka pšeničná hladká
40 dkg
Višňové víno Annovino Lednice
0,250 l
Demi glace/silný hovězí vývar
0,200 l

Zvěřinový guláš na višňovém víně z Annovino Lednice

V kastrole na špeku a oleji osmažte cibuli tak dlouho, až dostane zlatohnědou až tmavě hnědou barvu. Na základ vsypte maso nakrájené na větší kostky. Promíchejte, aby se zatáhlo v základu, poprašte ještě trochou papriky, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem, přidejte tymián a majoránku. Zalijte veškerým červeným vínem a nechte ho restovat "vydusit" na nic. Mezitím se nám ve vedlejším hrnečku vaří odvar s bobkového listu a jalovce. Ten následně scezený slejeme do guláše. Snižte plamen a zakryté maso zvolna duste, jen aby šťáva takzvaně probublávala. Pokud nechcete zahušťovat bramborou, ale moukou, pak nechte šťávu odvařit až do základu (na povrch vystoupá červeně zbarvený tuk), základ poprašte moukou a důkladně promíchejte. Přidejte trochu papriky, protlak a základ mírně podlijte. Cibule by mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je o třetinu nižší.

Během dušení maso měkne, ze základu je voňavá, hustá šťáva. Není vhodné zahušťovat ji nadměrným množstvím mouky, a už vůbec byste to neměli dělat až na závěr. Jakmile však maso poprášíte moukou, musíte ho zároveň podlít trochou vody, jinak by se základ mohl připálit ještě dřív, než hovězí bude úplně měkké. Podléváme vždy jen málo, a pouze pokud je to třeba. Na úplný závěr dotáhněte chuť solí a kořením. Můžete přidat i lisovaný česnek nebo pokrájenou chilli papričku.

Možnosti inovace

Šťávu můžete zahustit také škrobem z brambor. Najemno nastrouhaná brambora se rozvaří a zahustí šťávu za dvacet třicet minut; přidejte ji tedy ve chvíli, kdy je maso už téměř měkké. Zdá-li se vám přesto šťáva málo hustá, nechte ji bez pokličky odpařovat. Tím se zahustí přirozeně a chuť základu velmi zesílí.

Rada

Zkušenost kuchaře dovoluje posouvat restování základu do tmavší až spálené podoby, tak aby nebyl moc hořký, to dává gulášům tmavší barvu a správný level chutě.

Doporučené nápoje: VIŠŇOVÉ víno Annovino Lednice

Doporučená příloha: Houskové knedlíky

Kalorie v jedné porci: 1 928 cal

Způsob úpravy: Příprava (20min), Restování pro základ (15min), Dušení (50min), Kompletace (10min) Doba vaření: 1h 35min

Autor a foto: šéfkuchař Miroslav Černohorský

Vytvořeno ve spolupráci s www.profirecepty.cz  

a http://www.valtickepodzemi.cz/vino/visnove-2014-197

20 minut min.
Příprava
75 minut min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Kančí kýta a kližka
800 dkg
Rajčatový protlak
124 dkg
Brusinkový džem
40 dkg
Česnek
16 dkg
Cibule
600 dkg
Vepřový špek
60 dkg
Mouka pšeničná hladká
80 dkg
Paprika sladká
12 dkg
Jalovec celý
3 ks
Bobkový list
2 ks
Mouka pšeničná hladká
40 dkg
Višňové víno Annovino Lednice
0,250 l
Demi glace/silný hovězí vývar
0,200 l

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
RůžaV
RůžaV 16. 3. 2021

Odpovědět
januska28
januska28 29. 10. 2020

mnam

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 17. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Duch
Duch 11. 5. 2020

pěkný recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 10. 4. 2020

super

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
102 591
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.