Žitný chléb

Vytisknout recept
Kategorie Přílohy
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 1 hour
Uvařila EvaPortlová

Ingredience

  • 1 kg Žitná mouka
  • 1 lžíce sůl
  • 1 lžíce Klmín
  • 2 lžíce Ocet
  • 6,5 dcl Vlažná voda
  • 2 ks Sušené droždí

Instrukce

  • Pečeme doma bez pšenice a žitný chléb je výborný.
    Vyzkoušejte ho taky, není to vůbec těžké.
     
    Na vále nebo v míse smícháme mouku se solí, přidáme ocet,
    kmín, sušené droždí (na 1 kg mouky) a postupně zapracujeme vlažnou vodu.
    Dobře prohněteme, nejlépe rukama, až se těsto nelepí.
    Případně přidáme trochu mouky.
    Těsto je tužší než na kynuté buchty.
    Vytvarujeme 2 veky chleba a necháme asi hodinu na teplém místě kynout
    na plechu nebo ve vymazané formě přikryté utěrkou.
    Lze tvořit i jiné tvary.
    Před pečením můžeme potřít vodou.
     
    Pečeme v předehřáté troubě 60 minut na 180ˇC.
    Přeji dobrou chuť 🙂
     
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account