Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 24. 1. 2017
Líbí se mi
5 minut min.
Příprava
40 minut min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
gnocchi - 1 balení
x ks
špenát - 1 balení nebo 1/2 balení mraženého listového
125 g
anglická slanina
100 g
ementál nastrouhaný
100 g
parmazán nastrouhaný
3-4 lžíce
šalotka
2 ks
česnek
2 stroužek
mléko plnotučné
250 ml
vývar zeleninový nebo kuřecí
75-100 ml
sůl
pepř
muškátový oříšek mletý
máslo na jíšku - dle potřeby
2-3 lžíce

Zapečené gnocchi se špenátem a sýrem. Ideální pro zimní oběd nebo večeři.

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 24. 1. 2017
Líbí se mi
Zapečené gnocchi se špenátem a sýrem. Ideální pro zimní oběd nebo večeři.
5 minut min.
Příprava
40 minut min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
gnocchi - 1 balení
x ks
špenát - 1 balení nebo 1/2 balení mraženého listového
125 g
anglická slanina
100 g
ementál nastrouhaný
100 g
parmazán nastrouhaný
3-4 lžíce
šalotka
2 ks
česnek
2 stroužek
mléko plnotučné
250 ml
vývar zeleninový nebo kuřecí
75-100 ml
sůl
pepř
muškátový oříšek mletý
máslo na jíšku - dle potřeby
2-3 lžíce

Zapečené gnocchi se špenátem a sýrem. Ideální pro zimní oběd nebo večeři.

Dnes se podělím o recept na jídlo, které vařím spíše v zimě. Protože je to další z tzv. comfort food. A i když už to skoro každý ví, tak stejně připomenu – nejsou to žádné „gnoči ani chňochy“, ale „ňoky“.

 

 

ZAPEČENÉ GNOCCHI SE ŠPENÁTEM A SÝREM  (pro 2-3 osoby)

1 balení bramborových gnocchi (pokud neplánujete dělat domácí)

125 g špenát nebo baby špenát  – ideálně čerstvý (dá se dobře nahradit listovým mraženým)

asi 100 g anglické slaniny (nemusí být, lze připravit i bez)

asi 100 g ementálu (+ trochu na závěrečné posypání)

asi 3 lžíce nastrouhaného parmazánu (+ trochu na závěrečné posypání)

2 šalotky

2 stroužky česneku

asi 250 ml mléka

asi 2-3 lžíce hladké mouky

máslo na jíšku – asi 2 lžíce

sůl

pepř

muškátový oříšek

vývar – nemusí být, stačí asi 75 -100 ml vody

Postup:

1. příprava špenátu

Nejdříve je třeba připravit špenát. Pokud bych ho tam totiž dala jen tak čerstvý, nebo jen spařený, nebude mít žádnou chuť.  Nakrájím si anglickou slaninu na velmi malé kostičky a dám do pánve opéct. Jakmile začne pouštět tuk, přidám na velmi jemno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Nechám trochu opéct a přidám čerstvý špenát (případně mražený listový). Jakmile se trochu zmenší jeho objem, přidám trochu vývaru (pokud nemáte po ruce vývar, můžete trochu podlít vodou, ale jen opravdu trochu, špenát pustí sám vodu). Osolím a opepřím, nechám provařit, až než voda skoro zmizí a zatím nechám stranou.

Mezitím dám vařit gnocchi – vhodím do vařící vody – počkám až vyplavou a jsou hotové.

2. příprava bešamelu

Z másla a hladké mouky si připravím jíšku. Když ztmavne tak akorát, zaliju mlékem, nechám provařit do zhoustnutí. Když je bešamel tak akorát – měl by být spíše řídký, protože do něj ještě následně přijde sýr, který omáčku zahustí – tak jej trochu osolím a opepřím. Někdy přidávám i trošku muškátového oříšku. Ale nemusí tam v tomto případě být.

3. dokončení omáčky a příprava na zapečení

Do bešamelu dám nastrouhaný ementál a parmazán a na velmi mírném ohni promíchám do hladka. Pokud by omáčka byla příliš hustá, dá se zředit trochou mléka. Pokud by omáčka byla málo slaná i po přidání sýru, dosolím ji, případně dopepřím. Do hotové omáčky přidám připravený špenát a zamíchám. Dále si zcedím hotové gnocchi a dám je tam také. Promíchám všechno dohromady.

4. zapečení

Do zapékací mísy (anebo do jednotlivých menších misek – aby každý měl svoji porci – já upřednostňuji) přendám směs gnocchi + špenát a bešamel, posypu nahoře ještě zbytkem obou sýrů a dám zapéct do horkovzdušné trouby na 195-200 stupňů Celsia. Trvá to tak 15 minut – až sýr nahoře trošku zhnědne.

 

Jídlo se dá připravit i bez anglické slaniny - pro vegetariánskou verzi. Pak namísto anglické slaniny přijde troška slunečnicového oleje, na kterém se zpění cibulka a česnek před tím, než se tam dá špenát. Vývar se pak použije zeleninový.

 

www.honeyfood.cz

 

foto: Lucie Pomijová

5 minut min.
Příprava
40 minut min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
gnocchi - 1 balení
x ks
špenát - 1 balení nebo 1/2 balení mraženého listového
125 g
anglická slanina
100 g
ementál nastrouhaný
100 g
parmazán nastrouhaný
3-4 lžíce
šalotka
2 ks
česnek
2 stroužek
mléko plnotučné
250 ml
vývar zeleninový nebo kuřecí
75-100 ml
sůl
pepř
muškátový oříšek mletý
máslo na jíšku - dle potřeby
2-3 lžíce

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 16. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Monulka
Monulka 14. 5. 2020

znám

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 10. 4. 2020

klasika

Odpovědět
Jasper
Jasper 27. 8. 2019

Klasika jen zapečené je to dobrota

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

mňamka

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 126
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.