Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

JednaPetra
JednaPetra
Vloženo 9. 6. 2021
Líbí se mi
20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vysoký roštěnec, plátky
4 ks
Sůl
Pepř
Mouka
1 lžíce
Olej na smažení
3 lžíce
Máslo
30 g
Hovězí vývar
250 ml
Cibule
4 ks

Vídeňská roštěná

JednaPetra
JednaPetra
Vloženo 9. 6. 2021
Líbí se mi
Vídeňská roštěná
20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vysoký roštěnec, plátky
4 ks
Sůl
Pepř
Mouka
1 lžíce
Olej na smažení
3 lžíce
Máslo
30 g
Hovězí vývar
250 ml
Cibule
4 ks

Vídeňská roštěná

Vídeňskou roštěnou jsme si půjčili od našich rakouských sousedů, kde ji připravují pod názvem Zwiebelrostbraten. V Rakousku je vídeňská roštěná velmi populární, obvykle ji najdete na menu všech místních lepších restaurací. 

Typickou surovinou pro vídeňskou roštěnou je kopeček dozlatova usmažené křupavé cibule, která se při servírování naaranžuje na plátek masa.

Jako příloha jsou vhodné opékané brambory. 

  1. Plátky roštěné naklepeme. Po obvodu uděláme nožem mělké zářezy, aby se hovězí plátky při smažení nezkroutily. Maso z obou stran osolíme a opepříme, z jedné straně namočíme v mouce.
  2. V dostatečně velké pánvi rozpálíme olej a plátky masa zprudka opečeme. Poté vyndáme stranou na talíř.
  3. Ve výpeku rozpustíme máslo, přidáme lžičku až dvě mouky, rozmícháme. Přilijeme hovězí vývar a plochou vařečkou seškrabujeme nápek ze dna pánve, až se rozpustí. Zároveň vytvoříme základ pro šťávu plnou chuti, kterou pak roštěnky polijeme. Šťávu ochutíme solí a pepřem.
  4. Maso vrátíme zpět do pánve se šťávou, přikryjeme, stáhneme teplotu na minimum a přiklopené necháme probublávat.
  5. Mezitím si připravíme cibuli: Oloupeme ji a nakrájíme na tenká kolečka. Poprášíme moukou. V pánvičce rozpálíme vyšší vrstvu oleje a cibuli v ní opečeme. Pečlivě mícháme, aby se nepřipálila. Jakmile je cibule osmažená do zlatova, ihned stáhneme pánev ze sporáku a cibuli přendáme do misky.
  6. Na nahřátý talíř položíme roštěnku, přelijeme šťávou a navršíme na ni kopeček cibule. 

Podáváme se smaženými bramborami nebo rýží, ozdobíme čerstvou zeleninou. 

TIP: Nejlepší maso na vídeňskou roštěnou jsou hovězí plátky z tzv. vysokého roštěnce. Jedná se o zadní typ hovězího masa, které bývá libovější a není tak prorostlé tukem, blánami a vazivem. Je vhodné na rychlejší přípravu, kvalita je vykoupená vyšší cenou. 

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
Vysoký roštěnec, plátky
4 ks
Sůl
Pepř
Mouka
1 lžíce
Olej na smažení
3 lžíce
Máslo
30 g
Hovězí vývar
250 ml
Cibule
4 ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
Věra Zelenková 14. 6. 2021

Odpovědět
Li
Li 11. 6. 2021

Odpovědět
ohnivázenaMagdalena
ohnivázenaMagdalena 11. 6. 2021

Paráda!!

Odpovědět
konatovka
konatovka 10. 6. 2021

Občas také dělám z irského hovězího - ořech, je to výborné, akorát vynechávám mouku kvůli mému stravování. Brzy si to udělám. Krásná prezentace.

Odpovědět
sipeji
sipeji 10. 6. 2021

Mám ráda dobré hovězí maso.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
98 182
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.