Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Monulka
Monulka
Vloženo 21. 5. 2020
Líbí se mi
1h min.
Příprava
1h min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Vepřové plátky

Monulka
Monulka
Vloženo 21. 5. 2020
Líbí se mi
Vepřové plátky
1h min.
Příprava
1h min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Vepřové plátky

800 g vepřové pečeně
500 ml hovězího vývaru
2 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce mouky
1 lžíce másla
sůl, pepř, kmín 

1 Vepřovou pečení nejprve zbavte blány na povrchu. Můžete ji seříznout rovnou z celého kusu masa nebo maso nakrájejte na 1 cm silné plátky a blanku seřízněte na každém plátku zvlášť. Pokud je na pečeni po stranách i část čistého tukového krytí, tak malinko tuku na mase klidně nechte.

2 Připravené plátky si rozložte na prkénko, překryjte fólií a neklepejte. Pokud maso dobře naklepete, není jej potřeba nakrojovat v rozích. Fólii sundejte a maso z obou stran dobře osolte. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.

3 Na středně silném plameni rozehřejte pánev. Přidejte olej a nechte jej také rozehřát. Postupně na pánev rozložte plátky masa. Pokud se všechny na pánev nevejdou, udělejte je na víc várek. Plátky nechte opékat bez jakýchkoliv zásahů asi 5 minut.

4 Maso bude mít zlatohnědou barvu a půjde snadno odlepit od pánve. Pokud ještě nemá pěknou kůrčičku a ani nejde odlepit od pánve, pečte dál. Poté otočte a na druhé straně opékejte už jen asi 3 minuty. V téhle chvíli koukejte i na dno pánve a hlídejte připečeniny, aby se nespálily do černa.

5 Opečené plátky dejte stranou a tuk slijte. Na dně pánve by měly být pěkné zlatohnědé připečeniny. Zmírněte plamen na střední. Do pánve dejte máslo, cibuli a trochu osolte. Rozpuštěné máslo a šťávu, kterou pustila cibule, využijte a plochou vařečkou ze dna uvolněte připečeniny. Poznáte to hned na barvě cibule, která se šťávou zabarví a zhnědne.

6 Cibuli nechte dál pomalu restovat asi 5 minut, aby chytila další barvu navíc. Přidejte mouku, rozmíchejte a krátce orestujte (asi 3 minuty). Zalijte vývarem a rozmíchejte. Přidejte opečené plátky masa, kmín a trochu pepře.

7 Vývar přiveďte k pomalému bublání pod bodem varu. Zmírněte plamen a zakryjte poklicí s mírným pootevřením. Teď už nechte vše pomalu pracovat. Plátky budou mít tu správnou rozpadavou konzistenci asi za 45 až 60 minut.

8 V průběhu hlídejte množství tekutiny. Ideálně chcete, aby se vývar na konci vyvařil na šťávu. Měla by být hezky tmavá a hustá. Pokud je maso ještě tvrdé a vývaru už je málo, přidejte vývar nebo horkou vodu navíc. Pokud už je naopak maso měkké a vývaru je ještě příliš, zesilte plamen, odkryjte poklici a vývar vyvařte, aby zhoustl na šťávu.

1h min.
Příprava
1h min.
Vaření
4 porce
Ingredience

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 28. 5. 2020

Odpovědět
_Adél_
_Adél_ 25. 5. 2020

Odpovědět
benca
benca 25. 5. 2020

mnam

Odpovědět
Kristuše
Kristuše 24. 5. 2020

Miluji verpřové plátky také budu psát recept s vepřovými plátky, doporučuji i zapečené

Odpovědět
Majina
Majina 24. 5. 2020

Receptík rada vyskúšam

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 194
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.