
Léto je sice ještě daleko, ale proč si ho nepřipomenout výbornými italskými lasagnemi? Zkusíte je také?
Další z řady "rychlých receptů" a z mála surovin. Tyto lasagne obvykle vařím, když můj muž otevře lednici a prohlásí: "Nic tady není"
Nejdřív se pustíme do bešamelu, aby měl čas trochu zchladnout.
Připravíme světlou jíšku z másla a mouky, postupně zaléváme za stálého míchání mlékem. Až vznikne hustší konzistence, přidáme mletý muškátový oříšek, ochutíme solí a pepřem. Krátce povaříme a přidáme parmezán dle chuti. Stáhneme z plotýnky a necháme lehce zchladnout.
Rajčatová omáčka:
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek (příp. řapíkatý celer) a přidáme nakrájená rajčata (čerstvá spaříme a oloupeme). Krátce podusíme, dochutíme solí, pepřem a přidáme hrst sekané bazalky.
Do keramické zapékací mísy postupně vrstvíme lasagne, bešamel, rajčatovou omáčku (3-4 vrstvy). Končíme vrstvou lasagní, kterou zalijeme bešamelem a zasypeme zbylým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů Celsia cca 30 minut do zlatova.
Tipy:
- Lasagne musí být zcela zalité tenkou vrstvou bešamelu, ve kterém změknou.
- Pod první vrstvu lasagní položte pár koleček rajčat (lasagne se nepřipečou).
- Zda je hotovo (lasagne jsou měkké) lze ověřit párátkem nebo špejlí.
- Komu nestačí tato nemasová úprava, může rajčata kombinovat s čímkoliv (buď s mletým masem nebo tuňákem).
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
Zaujímavý recept
vyzkouším
Výborný recept