
Na maso a vývar
1.5 uzeného hovězího jazkyka
15 kuliček pepře
6 kuliček celého nového koření
3 bobkové listy
Na omáčku
1.5 cibule
75 g másla
3 lžíce hladké mouky
750 ml vývaru
270 ml smetany ke šlehání 30%
4.5 lžíce křenu
citron
sůl
cukr
Začněte tím, že (klidně den předem) dejte spolu s kořením vařit jazyk. Klidně ho rozpulte, zalijte dostatečným množstvím vody a povařte úplně doměkka – jedině tak půjde dobře oloupat. V tlakovém hrnci stačí hodina, v klasickém zhruba dvě. Sceďte, odměřte asi půl litru vývaru na omáčku a jazyk oloupejte. Osvědčilo se mi jazyk oloupat i od další vrstvičky, která strávníkům stále připomíná, co vlastně jedí…Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, zasypejte moukou a ještě asi minutu opékejte. Postupně za stálého míchání přilijte vývar z jazyka a patnáct minut povařte.Jemně strouhaný křen (začněte dvěma lžícemi a v případě potřeby přidejte) zakápněte citronem, aby neztmavl. Omáčku tyčovým mixérem rozmixujte, vmíchejte do ní smetanu a křen, chvíli prohřejte a podle chuti dolaďte ještě trochou citronové šťávy, soli nebo cukru. Podávejte s plátky knedlíku a vařeného jazyka.
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
super
Zaujímavý recept
super
super