Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Chilli&Chocolate
Chilli&Chocolate
Vloženo 17. 3. 2018
Líbí se mi
15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
2 porce
Ingredience

Uvařte si thajské zelené curry podle originálního receptu!

Chilli&Chocolate
Chilli&Chocolate
Vloženo 17. 3. 2018
Líbí se mi
Uvařte si thajské zelené curry podle originálního receptu!
15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
2 porce
Ingredience

Uvařte si thajské zelené curry podle originálního receptu!

Tento recept vám zabere tak 15 min! Jak už název sám napovídá, jedná se o thajské zelené curry (kari). Nechám to na vás, zdali si curry vyrobíte sami (jako já) nebo si jej koupíte v obchodě. Od toho se samozřejmě odvíjí i délka přípravy pokrmu.

Jako správní gurmáni začneme výrobou domácí zelené curry pasty. 

Domácí zelená curry pasta

Co budete potřebovat:

2 banánové šalotky

2 cm galangu

2 stroužky česneku

1 stonek citronové trávy

1 lžička římského kmínu

½ lžičky koriandru

1 svazek bazalky

1 svazek čerstvého koriandru

1 lžíce rybí omáčky

špetka mletého badyánu

Jděte do toho:

Všechny suroviny jsem pěkně smíchala a rozmichovala s trochou teplé vody v mixéru.  Pokud máte čas a trpělivost, můžete použít hmoždíř.  Pastu si můžete klidně připravit předem. Dá se skladovat až 5 dní ve vzduchotěsné nádobě. Jednoduché, že ano? A jak by řekla moje dcera: „Hlavně mami víš, že je to čerstvé.“ 

Thajské zelené curry

Co budete potřebovat:

1 lžíce kokosového oleje

2 hvězdičky badyánu

1 malý lilek

zelená curry pasta

1 velká plechovka kokosového mléka

hrst sterilizovaných kukuřiček

450 g syrových tygřích krevet

1-2 lžíce rybí omáčky

2 limetky

listy nasekané bazalky

listy koriandru

1 červená chilli paprička

Jděte do toho:

Nejdříve jsem si rozehřála kokosový olej na větší pánvičce. Přidala badyán a lilek. To jsem smažila na středním ohni 1 minutu. Následně přidala curry pastu a polovinu kokosového mléka. Pastu jsem vmíchala do mléka a pak zesílila oheň na maximum.

Zalila jsem zbytkem kokosového mléka. Protože někdy nerada plýtvám věcmi (teď mami raději nečti), které mám ráda, natočila jsem vodu do poloviny plechovky, vypláchla ji a rovněž jsem ji nalila do pánve. Vhodila jsem kukuřičky, přivedla vše k varu a nechala jsem asi 3 minuty dusit. Přihodila jsem krevety a dusila další 2 minuty, než zrůžověly a byly zcela propečené.

Odstavila jsem pánev z plotny a mrskla do ní trochu rybí omáčky (podle chuti), šťávu ze dvou limetek, bylinky a chilli papričku. Pokud máte děti, tak tam raději chilli nedávejte, ať jim nevylezou oči z důlku. 

Ke curry můžete podávat i s limetkou, abyste si s ní mohli jídlo pokapat.

Tip pro vegetariány: Hodně mých kamarádů jsou vegetariáni a nerada bych, převážně ze sobeckých důvodů, aby přestali sledovat můj blog a číst moje články o vaření.  Takže mám pro vás takový malý tip. Pokud nejíte maso, tak garnáty klidně vynechte. Tento pokrm chutná velmi dobře i bez nich! 

Dobrou chuť!

Sylva

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

mňam

Odpovědět
Tvořilka97
Tvořilka97 18. 3. 2018

Vypadá to krásně

Odpovědět
Chilli&Chocolate
Chilli&Chocolate 19. 3. 2018

Děkuji moc!

Siraellen
Siraellen 18. 3. 2018

vyzkouším

Odpovědět
Chilli&Chocolate
Chilli&Chocolate 19. 3. 2018

Určitě zkuste a dejte vědět!

Jana7
Jana7 16. 3. 2018

mně to moc vábně nepřipadá

Odpovědět
Chilli&Chocolate
Chilli&Chocolate 19. 3. 2018

Ale je to výborné!

ajrinka
ajrinka 16. 3. 2018

Vypadá úžasně Můžu se zeptat, jak pracujete s citrónovou trávou? Musí se nějak loupat a tepelně upravovat? Myslím obecně v různých receptech, ne přímo u tohoto. Nebo stačí přidat jen tak do jídla i za studena jako čerstvé bylinky? Děkuji

Odpovědět
Chilli&Chocolate
Chilli&Chocolate 19. 3. 2018

Dá se upravit dvěma způsoby. Jednak k provonění polévek. V tom případě se vezme tak pěticentimetrový kousek. Ten se jakoby rozbouchne plochou stranou nože jen tak, aby se uvolnilo aroma a dá se do vývaru. Potom se ale vyndá. Nedá se jíst, protože je moc tvrdý. Další způsob použití citronové trávy, obvykle se to dělá na Bali nebo v Thajsku, je, že se naseká na maličké kousíčky do salátu. Je ale potřeba nejdřív oloupat svrchní vrstvu, protože je dost tvrdá a špatně stravitelná. Také se nejí celý stonek, ale jen jeho nejměkčí část. Nachází se zhruba uprostřed. Je takto srozumitelné? Sylva

ajrinka
ajrinka 20. 3. 2018

Sylvi, moc dekuju za vycerpavajici odpoved hned si ji jdu objednat s vyzkousim

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 010
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.