Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 9. 11. 2018
Líbí se mi
20 min.
Příprava
4 hod min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 9. 11. 2018
Líbí se mi
Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím
20 min.
Příprava
4 hod min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím

Jak na pravou svatomartinskou husičku?

Husu nasolte (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Předehřejte si troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu pečlivě zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Mezitím připravte zelí a další přílohy.

Husu po upečení vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte třeba s knedlíkem, nebo bramborovými krokety. 

Kedlubnové zelí

  • 500g kedluben, okrájených
  • 2 lžíce sádla (může být vypečené z husy) či rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • sůl a mletý (drcený) kmín
  • vývar z husích odřezků a drůbků či voda na podlití
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • bílý vinný ocet podle chuti 

Nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem (s křídel a krku, pokud jste měli) nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.

 

Foto: Pinterest, inspirace Apetit

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 30. 5. 2019

Kedlubnové zelí je super obměna toho klasického

Odpovědět
oaa
oaa 16. 12. 2018

Odpovědět
avatar
Alena Otilová 11. 12. 2018

Husa vypadá opravdu krásně. Já jsem jí ještě nepekla, ale peče ji mamka každý rok a chodíme k ní na oběd. Letos si stěžovala, že nemá jak husu naporcovat, tak jí koupím k Vánocům nový kuchyňský nůž F. Dick https://www.bavimevarit.cz/f-dick/ , aby měla příště usnadněnou práci.

Odpovědět
sisinkaj
sisinkaj 16. 11. 2018

mnmky

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 10. 11. 2018

to bude dobrota

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 204
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.