Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 9. 11. 2018
Líbí se mi
20 min.
Příprava
4 hod min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím

Kristina|ŽENA s.r.o.
Kristina|ŽENA s.r.o.
Vloženo 9. 11. 2018
Líbí se mi
Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím
20 min.
Příprava
4 hod min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím

Jak na pravou svatomartinskou husičku?

Husu nasolte (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Předehřejte si troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu pečlivě zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Mezitím připravte zelí a další přílohy.

Husu po upečení vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte třeba s knedlíkem, nebo bramborovými krokety. 

Kedlubnové zelí

  • 500g kedluben, okrájených
  • 2 lžíce sádla (může být vypečené z husy) či rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • sůl a mletý (drcený) kmín
  • vývar z husích odřezků a drůbků či voda na podlití
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • bílý vinný ocet podle chuti 

Nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem (s křídel a krku, pokud jste měli) nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.

 

Foto: Pinterest, inspirace Apetit

20 min.
Příprava
4 hod min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jankkas
Jankkas 12. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 21. 4. 2020

mňamka

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 16. 4. 2020

skvělé

Odpovědět
Jasper
Jasper 30. 5. 2019

Kedlubnové zelí je super obměna toho klasického

Odpovědět
oaa
oaa 16. 12. 2018

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 323
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.