avatar
Kristina|ŽENA s.r.o.
vloženo 9. 11. 2018
Líbí se mi
20 min.
příprava
4 hod min.
vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím

avatar
Kristina|ŽENA s.r.o.
vloženo 9. 11. 2018
Líbí se mi
Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím
20 min.
příprava
4 hod min.
vaření
6 porcí
Ingredience
Husa cca 5kg
1 ks
sůl, pepř, kmín
1 lžíce

Svatomartinská husička s kedlubnovým zelím

Jak na pravou svatomartinskou husičku?

Husu nasolte (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet. Předehřejte si troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu pečlivě zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Mezitím připravte zelí a další přílohy.

Husu po upečení vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte třeba s knedlíkem, nebo bramborovými krokety. 

Kedlubnové zelí

  • 500g kedluben, okrájených
  • 2 lžíce sádla (může být vypečené z husy) či rostlinného oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • sůl a mletý (drcený) kmín
  • vývar z husích odřezků a drůbků či voda na podlití
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • bílý vinný ocet podle chuti 

Nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem (s křídel a krku, pokud jste měli) nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.

 

Foto: Pinterest, inspirace Apetit

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
sisinkaj 16. 11. 2018

mnmky

odpovědět
avatar
hudlenka 10. 11. 2018

to bude dobrota

odpovědět
avatar
lemur 10. 11. 2018

Dobrota. Kedlubnové zelí jsem už také dělala.

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
67 875
registrovaných inspirativních žen
2 887
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení