Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Roxana
Roxana
Vloženo 16. 9. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Vepřová panenka odblaněná a očištěná, nakrájená na cca 8 cm špalíky
2 ks
brambory oloupané, nakrájené na hranolky
5 ks
zelený nakládaný pepř
3 lžíce
sladká smetana 31% a víc
1 ks
olej
5 dcl
koření: pepř a sůl
dle chutí ks

Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová omáčka

Roxana
Roxana
Vloženo 16. 9. 2017
Líbí se mi
Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová omáčka
20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Vepřová panenka odblaněná a očištěná, nakrájená na cca 8 cm špalíky
2 ks
brambory oloupané, nakrájené na hranolky
5 ks
zelený nakládaný pepř
3 lžíce
sladká smetana 31% a víc
1 ks
olej
5 dcl
koření: pepř a sůl
dle chutí ks

Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová omáčka

MASO: připravené špalíčky panenky otřené do sucha pořádně omočíme v oleji smíchaném z čerstvě mletým pepřem. Omočíme všechny strany a necháme maso alespoň chvilku odpočívat. Pokud je budeme hned dělat, necháme je stát v pokojové teplotě. Těsně před přípravou maso osolíme opět ze všech stran. Suchou pánev rozehřejeme, až bude hodně rozpálená a potom na ni zprudka opečeme panenky zase ze všech stran (viz obrázek). Mezitím si troubu rozehřejeme na 190 stupňů. Až jsou všechny panenky krásně dohněda opečené, dáme je na mřížku do trouby. Výpek, který po nich zůstal uchováme - ještě přijde jeho čas !!!Pod mřížku dáme nějaký pekáč, aby nám šťáva měla kam odkapávat a v troubě je necháme "dodělat" tak cca 10-15 minut podle velikosti masa a stupně propečení. Zhruba v polovině času panenky na mřížce otočíme a pokračujeme v opékání. Pokud máte doma teploměr na maso, můžete zkusit teplotu masa - uvnitř by mělo mít cca 61-65 stupňů. Když je maso hotové, opatrně ho vytáhneme a zabalíme do alobalu a tam ho necháme tak 3-5 minut odpočívat. Toto je velmi důležitý krok, díky němuž bude maso krásně šťavnaté, ačkoliv se panenky na povrchu můžou zdát suché. Po této době servírujeme buď celé (chlapům) nebo nakrájené na plátky (PŘES VLÁKNO !!!!) - toto ocení ženy a hlavně děti.

HRANOLKY: nakrájené brambory necháme delší dobu namočené ve vodě, aby se z nich dostalo co nejvíce škrobu. Vodu pak vylejeme a hranolky pořádně osušíme utěrkou. Mezitím si rozpálíme vyšší vrstvu oleje a až je pořádně horká, tak do ní hranolky opatrně vložíme. Zpočátku jen lehce a opatrně promíchneme, aby se rozpojily a odlepily ode dna a pak už je nemícháme, aby se nám nerozpadly (když tak jen velice opatrně a jemně). Až budou krásně zlatavé, vyjmeme je na velký cedník vystlaný nějakým savým materiálem. který nepouští chloupky, aby se nám odsál přebytečný tuk. Hranolky solíme až těsně před podáváním.

PEPŘOVÁ OMÁČKA: ... a teď přišel čas na odložený výpek po opékání panenky. Dáme ho znovu na plotnu, přidáme do něj máslo a necháme rozpustit. Už teď nám to krásně voní, ale my pokračujeme dál ..... do výpeku dáme přiměřené množství naloženého zeleného pepře i s troškou nálevu a cca 2-3 minutky restujeme. Pak přilijeme trošku vývaru (pokud není vývar, tak radši nic), necháme povařit, až nebude pepř tvrdý. Poté vlijeme sladkou smetanu, vydatněji osolíme a mícháme. Omáčku povaříme na požadovanou hustotu. Dochutíme solí, popřípadě ještě mletým pepřem. 

DOBROU CHUŤ !!!  

 

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2 porce
Ingredience
Vepřová panenka odblaněná a očištěná, nakrájená na cca 8 cm špalíky
2 ks
brambory oloupané, nakrájené na hranolky
5 ks
zelený nakládaný pepř
3 lžíce
sladká smetana 31% a víc
1 ks
olej
5 dcl
koření: pepř a sůl
dle chutí ks

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Monulka
Monulka 16. 5. 2020

mnam

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 13. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 24. 11. 2019

vyzkouším

Odpovědět
Jasper
Jasper 4. 9. 2019

Mňam. Tohle je luxusní oběd

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 10. 8. 2018

vyzerá to super

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
90 305
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.