Šťavnaté letní ovoce schované do tvarohového těsta. Inspirujte se třemi tipy na sladké knedlíky

Vytisknout recept
Zavalila vás zahrada hojností letního ovoce? Paráda. Držíte v rukou poklad, se kterým můžete vykouzlit delikatesy vskutku famózní. První polovina července nabízí záplavu červeného a černého rybízu, meruněk, malin a jahod. Kromě báječných koláčů, nepečených dezertů nebo zmrzliny můžete z ovoce připravit snadný a rychlý oběd.
Nejlepší ovocné knedlíky jsou z tvarohového těsta. V horkých letních dnech přijdou vhod. Nejen svou svěžestí, ale hlavně snadnou a rychlou přípravou. Do půl hodiny servírujete naprosto báječný chod, kterým ohromíte jak děti tak i dospělé.
Tvaroh používejte samostatně balený. Mám svůj osvědčený z malé domácí mlékárny, který je opravdu velmi kvalitní. Vaničkový je na knedlíkové těsto příliš řídký a než těsto zahustíte, spotřebujete spoustu mouky. Výsledný knedlík nemá tu správnou vláčnost a nadýchanost.
 
Na cca 16 kousků budete potřebovat:
  • 500 g tvarohu polotučného
  • 2 malá vajíčka
  • asi 180 g hrubé mouky (bezvadná je Babiččina volba. Je jemně namletá a nadýchaná)
  • špetku soli
Samozřejmě ovocnou složku, kterou zabalíte dovnitř. 
Nejlepší jsou meruňky, které rozříznete na polovinu, vyndáte pecku a nahradíte lžičkou třtinového cukru. Báječným přírodním sladidlem jsou také sušené sultánky. Tři nebo čtyři kousky dodají meruňce a celým knedlíkům šmrncovní kabátek.
Využít můžete i ovoce bobulové, se kterým si při samotném balení asi více pohrajete. Nezbedné kuličky potřebují více času, než se všechny pěkně uhnízdí a vy pak těsto úhledně zabalíte do požadovaného tvaru. Fantastický je červený rybíz, který je sice ostřejší, ale doslazením kostkou (třtinového) cukru nebo kouskem marcipánu docílíte pohádkové chuti.
Rovněž maliny jsou skvělou volbou. Posypte je BIO skořicovým cukrem a uvidíte, jak si na malinových knedlíčcích pochutnáte.
 
 
Kolik ovoce budete potřebovat?
  • 16 ks malých meruněk nebo
  • 1 hrnek rybízu nebo
  • 1 hrnek malin
Ovoce doslaďte třtinovým cukrem, BIO vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud vám doma zbyl kousek marcipánové hmoty, využijte jejích sladících vlastností a příjemné mandlové vůně. Místo cukru vyzkoušejte sušené ovoce. Sladké rozinky, sultánky nebo borůvky jsou nejzdravější variantou a náhradou sladidla. 
 
Jak postupovat dál?
  1. Ovoce dobře omyjte, nechte okapat a osušit. Pokud použijete příliš mokré, budou se vám knedlíky hůře balit a těsto začne řídnout.
  2. Dejte vařit vodu, kterou mírně přisolte. Použijte větší kastrol s vyšším dnem. 
  3. Tvaroh, vajíčka a mouku se solí zpracujte do vláčného těsta. Nechte ho chvilku odpočinout. Pokud se vám zdá příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky.
  4. Těsto rozdělte na menší části, které rozválejte na podložce na asi půl centimetrovou placku. Obráceným hrnkem vykrajujte kolečka. Každé si vezměte do dlaně a vytvořte mističku. Do té vložte ovoce, oslaďte a vytvarujte do podoby knedlíku.
  5. Pokračujte, dokud nemáte všechny hotové.
  6. Knedlíky vložte do vroucí vody a zamíchejte, aby se odlepily ode dna. Přiveďte zpátky k varu. Zmírněte plamen a vařte dle velikosti asi 8 až 10 minut.
  7. Vařené knedlíky vyjměte na podnos, propíchněte špejlí, aby vyšla pára a servírujte.
 
 
S čím ovocné knedlíky podávat?
Klasikou je strouhaný tvrdý tvaroh. Omastěte máslem a zasypte cukrem.
Já osobně mám velmi ráda strouhaný perník. Místo másla pro dietnější úpravu použijte bílý jogurt. Zakápnout je můžete i medem nebo javorovým sirupem.
 
 
Dobrou chuť a stále dobrou (letní) náladu!
 
500g - Měkký tvaroh polotučný (samostatně balený)
2ks - Vajíčka menší
1špetka - Sůl
180 g - Hrubá mouka
příprava - 15
vaření - 8-10
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account