Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 30. 10. 2019
Líbí se mi
10 min.
Příprava
80 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
vepřová plec nebo kýta pokrájená na kostky
500 g
sádlo
2 lžíce
česnek
3 stroužek
hladká mouka
2 lžíce
balení kysaného bílého zelí
1 ks
sladká mletá paprika
4 lžíce
bobkové listy
4 ks
mletý kmín
1 lžička
hovězí vývar
1 l
smetana ke šlehání
150 ml
zakysaná smetana
1 lžíce
sůl
1 špetka
čerstvě mletý pepř
1 špetka

Segedínský guláš

avatar
Petra Vomelová
Vloženo 30. 10. 2019
Líbí se mi
Segedínský guláš
10 min.
Příprava
80 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
vepřová plec nebo kýta pokrájená na kostky
500 g
sádlo
2 lžíce
česnek
3 stroužek
hladká mouka
2 lžíce
balení kysaného bílého zelí
1 ks
sladká mletá paprika
4 lžíce
bobkové listy
4 ks
mletý kmín
1 lžička
hovězí vývar
1 l
smetana ke šlehání
150 ml
zakysaná smetana
1 lžíce
sůl
1 špetka
čerstvě mletý pepř
1 špetka

Segedínský guláš

Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
  2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
  3. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
  4. Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
  5. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
  6. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.

TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.

 

 

10 min.
Příprava
80 min.
Vaření
6 porcí
Ingredience
vepřová plec nebo kýta pokrájená na kostky
500 g
sádlo
2 lžíce
česnek
3 stroužek
hladká mouka
2 lžíce
balení kysaného bílého zelí
1 ks
sladká mletá paprika
4 lžíce
bobkové listy
4 ks
mletý kmín
1 lžička
hovězí vývar
1 l
smetana ke šlehání
150 ml
zakysaná smetana
1 lžíce
sůl
1 špetka
čerstvě mletý pepř
1 špetka

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
gustawka
gustawka 16. 11. 2019

ten mám nejradši

Odpovědět
Majina
Majina 9. 11. 2019

práve zajtra sa chystám robiť aj ja s domácou knedlou

Odpovědět
nea
nea 8. 11. 2019

mám ráda segedín a často ho vařím

Odpovědět
lemur
lemur 8. 11. 2019

Vyzkouším.

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 7. 11. 2019

miluji segedým, je u nás v plánu během asi 14 dní. Protože včera jsme dojedli zelňačku, tak si musíme dát odstup. A udělám k němu nějaké zdravé knedlíky, neboť jiná příloha se mi opravdu nehodí...

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

2 922
testovaných produktů
86 034
registrovaných inspirativních žen
165 073
vložených hodnocení
a

Chci odebírat novinky na svůj email.