Segedínský guláš

Vytisknout recept
Napadlo vás někdy, že je segedínský guláš vlastně dost nevšední guláš, když se vaří z vepřového masa? Nehledě na to, že existuje vícero vysvětlení, kde se tento recept na neobvyklé spojení guláše se zakysanou smetanou a kysaným zelím vzal. Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin. Je velmi bohaté na betakaroten, vitamin C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které napomáhají správnému trávení.
Postup:
  1. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm pokrájenou cibuli s přisypaným kmínem a mletou paprikou.
  2. Přidejte maso a nechte ho zatáhnout. Pak přihoďte česnek, zaprašte moukou a osolte. Ještě pár minut restujte a přidejte papriku.
  3. Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a duste cca půl hodiny.
  4. Přidejte vymačkané zelí a přilijte zbylý vývar. Duste cca hodinu.
  5. Vmíchejte smetanu pro zjemnění a nechte provařit. Následně osolte a opepřete.
  6. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo oblíbeným pečivem.
TIP! Jaké zvolit zelí? Talašovo kysané zelí od Jiřího Talaše je vyrobeno podle staré rodinné receptury bez chemických přísad a z vlastních výpěstků zelí. Letos navíc uspělo v soutěži Regionální potravina ve Zlínském kraji v kategorii ovoce a zelenina.
 
 
500g - vepřová plec nebo kýta pokrájená na kostky
2lžíce - sádlo
3stroužek - česnek
2lžíce - hladká mouka
1ks - balení kysaného bílého zelí
4lžíce - sladká mletá paprika
4ks - bobkové listy
1lžička - mletý kmín
1l - hovězí vývar
150ml - smetana ke šlehání
1lžíce - zakysaná smetana
1špetka - sůl
1špetka - čerstvě mletý pepř
příprava - 10
vaření - 80
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila PetraVomelová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account