avatar
Kristina|ŽENA s.r.o.
vloženo 3. 3. 2018
Líbí se mi
10 min.
příprava
30 min.
vaření
2-4 porce
Ingredience
cibule
1 ks
česnek - stroužek
2 ks
plechovka sekaných rajčat
1 ks
paprika (oranžová, nebo jiná)
2 ks
paprika koření
1 lžička
římský kmín drcený
1 lžička
petržel nebo bazalka - hrst
1 ks
bio vejce
2-4 ks
olivový olej nebo ghí
1 lžíce
balkánský sýr (nemusí být)
100 g
pepř a sůl
1 lžička

Šakšuka, severoafrický pokrm, který si oblíbíte

avatar
Kristina|ŽENA s.r.o.
vloženo 3. 3. 2018
Líbí se mi
Šakšuka, severoafrický pokrm, který si oblíbíte
10 min.
příprava
30 min.
vaření
2-4 porce
Ingredience
cibule
1 ks
česnek - stroužek
2 ks
plechovka sekaných rajčat
1 ks
paprika (oranžová, nebo jiná)
2 ks
paprika koření
1 lžička
římský kmín drcený
1 lžička
petržel nebo bazalka - hrst
1 ks
bio vejce
2-4 ks
olivový olej nebo ghí
1 lžíce
balkánský sýr (nemusí být)
100 g
pepř a sůl
1 lžička

Šakšuka, severoafrický pokrm, který si oblíbíte

Shakshuka neboli šakšuka 

V Izraeli je šakšuka se zapečenými tousty velice populární snídaně, která zároveň může posloužit jako lehký oběd či večeře. Mnoho Židů taktéž přidává do šakšuky balkánský sýr nebo listy špenátu, což je také zajímavá varianta receptu. Jíst se dá ale také jako hlavní jídlo podávané s rýží, nebo kuskusem.

Jak na to

Ve vyšší pánvi si rozpálíme tuk a osmažíme na něm najemno pokrájenou cibulku. Když je dosklovata, přidáme paličkou rozdrcené stroužky česneku, ještě chvilku smažíme a po minutě přidáme pokrájené pariky. Když lehce změknou, zalijeme vše drcenými rajčaty a přidáme kmín s paprikou a pepř se solí. Kdo chce může pokrm okořenit i špetkou chilly nebo dokonce chilly papričkou. Moje varianta je ale "kids friendly"  

Vše promícháme a necháme přiklopené probublávat na mírném stupni varu cca 20 min. Pokud šakšuku plánujete jako hlavní chod, je ten správný čas připravit si v mezičase přílohu. V posledních pěti minutách uděláme vařečkou v omáčce důlky pro vajíčka, vyklepneme je a pánev na posledních pět minut uzavřeme. Žloutky by měly ale zůstat tekuté, zbytečně vejce nepřevařte. Na úplný závěr vše posypeme hladkolistou petrželkou a podáváme. 

Kdo má chuť přidá nadrobený balkánský sýr, tak jako já. 

Dobrou chuť!

 

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
avatar
beata0063 10. 10. 2018

uum, mňam ! také niečo pre moje chuťové poháriky

odpovědět
avatar
evionka 9. 10. 2018

odpovědět
avatar
Zuzi.773 7. 8. 2018

vyzerá zaujímavo musím vyskúšať

odpovědět
avatar
Glady 12. 3. 2018

to vypadá moc dobře

odpovědět
avatar
Klára Hrbáčová 8. 3. 2018

Tenhle recept už jsem zkoušela a moc chutnal

odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
9
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
67 865
registrovaných inspirativních žen
2 887
testovaných produktů
108 807
vložených hodnocení