Ragú z červené řepy, karotky a dýňového pyré

Vytisknout recept
Červená řepa, mrkev a dýně - skvělé tři suroviny, které vás nikdy nezklamou, jsou zdravé, plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Prohřejí váš organismus a navodí pocit blaženosti, radosti a pohody. Jsou k dostání na pultech i tržnicích a pokud si je koupíte do zásoby, jsou snadno skladovatelné y vydrží dlouhou dobu. Máte je kdykoliv k dispozici a můžete z nich vykouzlit rychlý, výživný a úžasně dobrý oběd.
Když jsem poprvé tento pokrm uvařila, byla jsem nadšená. V kuchyni ráda experimentuji a vařím ze surovin, které nabízí příroda v tom daném období. Kombinace těchto tří ingrediencí je tak lahodná, podzimní, výživná a vydatná. Recepty z červené řepy a dýně zkrátka nejde nemilovat.
Doba přípravy: 45 minut, doba vaření: 15 minut, 4 porce
  • 500 g /4 středně velké bulvy červené řepy (vařené, pečené)
  • 180 g/3 ks středně velké mrkve
  • 1/2 ks máslové dýně
  • 2 ks cibule
  • ½ ČL kurkumy
  • 1 ČL soli
  • Šťáva z 1 citronu
  • Špetka cayennského pepře
  • Pár zrnek anýzu
  • 1 ČL kmínu
  • 4 ks větvičky čerstvého tymiánu
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 3 PL kokosového oleje + 3 PL oleje na pokapání zeleniny před pečením
Červenou řepu, máslovou dýni a mrkev si nejprve tepelně upravte.
Červenou řepu důkladně omyjte, položte na čtvereček alobalu, zakápněte olejem a přidejte ke každé 1 větvičku tymiánu. Zabalte, dejte na pekáč a vložte do předehřáté trouby péci na 35 – 40 minut.
Máslovou dýni rozkrojte na poloviny a vydlabejte semínka. Položte na pekáč (můžete péci zároveň s červenou řepou), pokapejte olejem a pečte cca 35 – 40 minut.
Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kolečka a dejte krátce povařit do 200 ml vody (stačí 7 – 10 minut). Vývar si můžete uschovat a později s ním podlít ragú na pánvičce.
Pečenou řepu vyjměte z alobalu a nakrájejte na „hranolky“. Pečenou dýni vydlabejte a dužinu rozmixujte do hladkého pyré. Odstavte stranou. Povařenou mrkev slijte a vývar schovejte.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm orestujte cibuli nakrájenou na osminky. Přidejte nakrájenou řepu a mrkev. Dochuťte solí, pepřem, anýzem, kmínem a kurkumou, která dodá celému pokrmu dokonalou pomerančovo-zázvorovou chuť. Přidejte citronovou šťávu. Krátce prohřejte. Podlijte vývarem a zahustěte dýňovým pyré.
Hotovo. Jako přílohu doporučuji bramborové noky anebo pečené kousky brambor. 
Dobrou chuť!
4ks - Červená řepa (pečená)
3ks - Karotka
1ks - Dýně máslová
1/4lžička - Anýz
2ks - Cibule
1/2lžička - Kurkuma
1lžička - Sůl
1ks - Citron
1špetka - Cayenský pepř
1lžička - Kmín
4ks - Čerstvý tymián
100ml - Zeleninový vývar
6lžíce - Kokosový olej
příprava - 50
vaření - 10
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account