
Červená řepa, mrkev a dýně - skvělé tři suroviny, které vás nikdy nezklamou, jsou zdravé, plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Prohřejí váš organismus a navodí pocit blaženosti, radosti a pohody. Jsou k dostání na pultech i tržnicích a pokud si je koupíte do zásoby, jsou snadno skladovatelné y vydrží dlouhou dobu. Máte je kdykoliv k dispozici a můžete z nich vykouzlit rychlý, výživný a úžasně dobrý oběd.
Když jsem poprvé tento pokrm uvařila, byla jsem nadšená. V kuchyni ráda experimentuji a vařím ze surovin, které nabízí příroda v tom daném období. Kombinace těchto tří ingrediencí je tak lahodná, podzimní, výživná a vydatná. Recepty z červené řepy a dýně zkrátka nejde nemilovat.
Doba přípravy: 45 minut, doba vaření: 15 minut, 4 porce
Červenou řepu, máslovou dýni a mrkev si nejprve tepelně upravte.
Červenou řepu důkladně omyjte, položte na čtvereček alobalu, zakápněte olejem a přidejte ke každé 1 větvičku tymiánu. Zabalte, dejte na pekáč a vložte do předehřáté trouby péci na 35 – 40 minut.
Máslovou dýni rozkrojte na poloviny a vydlabejte semínka. Položte na pekáč (můžete péci zároveň s červenou řepou), pokapejte olejem a pečte cca 35 – 40 minut.
Mrkev oškrábejte, nakrájejte na kolečka a dejte krátce povařit do 200 ml vody (stačí 7 – 10 minut). Vývar si můžete uschovat a později s ním podlít ragú na pánvičce.
Pečenou řepu vyjměte z alobalu a nakrájejte na „hranolky“. Pečenou dýni vydlabejte a dužinu rozmixujte do hladkého pyré. Odstavte stranou. Povařenou mrkev slijte a vývar schovejte.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm orestujte cibuli nakrájenou na osminky. Přidejte nakrájenou řepu a mrkev. Dochuťte solí, pepřem, anýzem, kmínem a kurkumou, která dodá celému pokrmu dokonalou pomerančovo-zázvorovou chuť. Přidejte citronovou šťávu. Krátce prohřejte. Podlijte vývarem a zahustěte dýňovým pyré.
Hotovo. Jako přílohu doporučuji bramborové noky anebo pečené kousky brambor.
Dobrou chuť!
Místo, kde můžeš psát a diskutovat
zaujimave
Zaujímavý recept
ssuper
bezva
Další parádní recept.