Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 27. 9. 2017
Líbí se mi
20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
křehké nebo listové těsto (kupované) firma Wewalka
1 ks
portobello houby
3 ks
baby špenát nebo mangold
150 g
sýr ementál nebo gruyere
200 g
smetana na vaření nebo šlehání
400 ml
vejce
2 ks
sůl
pepř - čerstvě namletý
muškátový oříšek mletý
šalotka
1 ks
česnek
2 stroužek
máslo
2 lžíce
mletý kmín
olej na vymazání formy (nebo sprej)

Něco k svátku vegetariánů – quiche s houbami a špenátem, nebo mangoldem

Smart Dress
Smart Dress
Vloženo 27. 9. 2017
Líbí se mi
Něco k svátku vegetariánů – quiche s houbami a špenátem, nebo mangoldem
20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
křehké nebo listové těsto (kupované) firma Wewalka
1 ks
portobello houby
3 ks
baby špenát nebo mangold
150 g
sýr ementál nebo gruyere
200 g
smetana na vaření nebo šlehání
400 ml
vejce
2 ks
sůl
pepř - čerstvě namletý
muškátový oříšek mletý
šalotka
1 ks
česnek
2 stroužek
máslo
2 lžíce
mletý kmín
olej na vymazání formy (nebo sprej)

Něco k svátku vegetariánů – quiche s houbami a špenátem, nebo mangoldem

V neděli mají svátek vegetariáni. Slaví se prý celosvětově. Tak my na Honeyfood ho oslavíme naším oblíbeným slaným koláčem – quichem s houbami a špenátem.

Quiche (čti kiš) připravuji už mnoho let a za tu dobu jsem našla spoustu zajímavých kombinací. Já osobně mám nejradši klasický Quiche Lorraine se slaninou a sýrem, ale hned za ním stojí v řadě ten s houbami a špenátem, případně mangoldem.

 

QUICHE S HOUBAMI A ŠPENÁTEM (PRO 4 OSOBY)

1 křehké těsto/nebo listové těsto od firmy Wewalka (vyrobeno v Německu)

3 velké houby portobello

1 balení baby špenátu/svazek mangoldu

200 g sýr ementál nebo gruyére

2 smetany na vaření nebo ke šlehání

2 vejce

sůl

pepř

špetka muškátového oříšku

špetka mletého kmínu

2 stroužky česneku

1 šalotka

2 lžíce másla

olejový sprej na vymazání formy

 

Nejdříve vysvětlím, proč používám kupované těsto. 1) je to samozřejmě rychlejší 2) není to ale lenost, ale protože je dobré a vyzkoušela jsem snad všechny na trhu a to, které dodává firma Wewalka, mi chutná nejvíc. A jsou dobré obě – křehké (je dražší) i to listové. Je tenké, krásně drží ve formě a je hlavně chutné. Vyzkoušela jsem i „zaručené“ recepty na těsto na quiche a většinou byla moc hutná, rozpadala se nebo špatně držela tvar.

Těsto tedy koupím už vyválené. Z jednoho balení udělám 1 velký quiche anebo 4-5 malých. Formu vždy nejdříve lehce vystříkám olejem – kupuji ve spreji. Utvoří jen minimální vrstvu a quiche potom není zbytečně mastný. Bez vymazání mám spíš špatné zkušenosti – nejdou potom moc vyklopit.

Těsto umístím do formy, vytvaruji okraje, propíchám dno několikrát vidličkou a v případě tohoto těsta nepředpékám! Vyzkoušela jsem obě varianty, nepředpečená varianta mi vychází lépe.

Připravím si špenát nebo mangold a houby. Najemno nakrájím šalotku a nechám lehce osmahnout na másle. Přidám prolisovaný česnek. Na plátky nakrájené houby portobello (očistěné) dám lehce orestovat. Přidám sůl, pepř a mletý kmín. Nechám podusit cca 10 minut, pokud by houby pustily málo tekutiny, lehce podliju vodou nebo vývarem, mám-li po ruce. Jakmile jsou houby hotové, přidám baby špenát, zamíchám a jen ho nechám „zteplat“, aby zůstal zelený a odstavím z tepla.

Mezitím si nastouhám sýr ementál nebo gruyere. Vejce rozšlehám se smetanou (lehčí varianta je smetana na vaření, těžší varianta je smetana ke šlehání nebo creme fraiche). Osolím, opepřím a přidám špetku muškátového oříšku.

Formu nebo menší formičky naplněné těstem dám na plech, naplním je připravenou směsí hub a špenátu a zasypu sýrem. Pak každou zaliju připravenou směsí ze smetany a vajec. Peču v troubě na 185 stupňů (horkovzdušná) cca 30-35 min, ale je třeba být na pozoru. A neotvírat troubu a nenakukovat 

Vegetariánům přeji pěkný svátek !

 

více receptů i angličtiny a jídla na www.honeyfood.cz

 

foto: Lucie Pomijová

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
4 porce
Ingredience
křehké nebo listové těsto (kupované) firma Wewalka
1 ks
portobello houby
3 ks
baby špenát nebo mangold
150 g
sýr ementál nebo gruyere
200 g
smetana na vaření nebo šlehání
400 ml
vejce
2 ks
sůl
pepř - čerstvě namletý
muškátový oříšek mletý
šalotka
1 ks
česnek
2 stroužek
máslo
2 lžíce
mletý kmín
olej na vymazání formy (nebo sprej)

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Duch
Duch 15. 5. 2020

pěkné

Odpovědět
Jankkas
Jankkas 14. 5. 2020

Zaujímavý recept

Odpovědět
Maruš11
Maruš11 12. 4. 2020

skvělé

Odpovědět
Jasper
Jasper 2. 9. 2019

Vypadá bezvadně

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

skvelé

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

3 887
testovaných produktů
98 107
registrovaných inspirativních žen
210 746
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.