Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Pavlína Jersáková
Pavlína Jersáková
Vloženo 2. 8. 2017
Líbí se mi
15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
Bramborové noky
500 g
Loupaná/Pasírovaná rajčata ve vlastní šťávě
500 ml
Česnek
6-8 stroužek
(Light) Mozzarella
1 ks
Červená cibule
2 ks
Rajčatový protlak
250 ml
Sůl
1 špetka
Pepř
1 špetka
Bazalka (čerstvá nebo drhnutá)
1 hrst
Olivový olej
5 lžička
Kysaná smetana/Smetana na vaření
100 ml

Letní oběd v italském stylu! Nočky s mozzarellou a tomatovou polpou

Pavlína Jersáková
Pavlína Jersáková
Vloženo 2. 8. 2017
Líbí se mi
Letní oběd v italském stylu! Nočky s mozzarellou a tomatovou polpou
15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
2-3 porce
Ingredience
Bramborové noky
500 g
Loupaná/Pasírovaná rajčata ve vlastní šťávě
500 ml
Česnek
6-8 stroužek
(Light) Mozzarella
1 ks
Červená cibule
2 ks
Rajčatový protlak
250 ml
Sůl
1 špetka
Pepř
1 špetka
Bazalka (čerstvá nebo drhnutá)
1 hrst
Olivový olej
5 lžička
Kysaná smetana/Smetana na vaření
100 ml

Letní oběd v italském stylu! Nočky s mozzarellou a tomatovou polpou

Když je venku opravdu horko a já nemám vyloženě chuť obědvat syté pokrmy, však to asi znáte, sázím na ovoce, zeleninu, těstovinové saláty a podobně. Občas, když mám chuť na něco lepšího, si dopřeji tento skvělý italský pokrm. Noky, nočky, gnochci... je pravda, že jde o teplý pokrm, mně ale nevadí dát si ho i ve vlažném stavu. Zkuste ho a posuďte samy - není vůbec složitý a i v letním horku oceníte fakt, že vařením nestrávíte v kuchyni několik hodin u rozžhavené plotny

Gnocchi

Nočky se určitě dají dělat doma z bramborového těsta a je to i lepší, ale my chceme mít pokrm brzy hotový a nemarnit léto v kuchyni, když můžeme lenošit u bazénu nebo někde v přírodě. Za kupované noky se nestyďte, jsou zrovna tak dobré a nemusí být drahé Noky vybalíme a v osolené vodě přivadené k varu vaříme do té doby, než všechny vyplavou na hladinu. Tak poznáme, že jsou hotové a připravené ke konzumaci.

Tomatová polpa

Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na olivovém oleji nejprve necháme chvíli smažit cibulku (nemějte plotnu na vysoký stupeň teploty, stačí zlatý střed, ať se cibulka hned nepálí do černa), poté přidáme česnek a čekáme, než budou dozlatovat. Poté přidáme loupaná rajčata na kousky i se šťávou z konzervy. Směs povaříme a promícháme, po několika minutách přidáváme protlak na zahuštění polpy. Sůl a pepř jsou nezbytnost, ochutnávejte a dochuťe podle vlastní potřeby. Protlak má tendenci být trochu nahořklý, neutralizujte pachuť, pokud jí ucítíte, lžičkou cukru. Poté přilijte 100 ml smetany (bílého jogurtu, pokud chcete zdravější verzi) a promíchejte. Až nakonec vsypeme do omáčky bazalku. Lepší je čerstvá a nasekaná nadropno, drhnutou ale nic nezkazíte. Je-li omáčka krásně hustá, cibulka i česnek naměkko uvařené a bazalka předala svou chuť, máte uvařeno. Pokud máte raději hladké omáčky bez struktury, můžete celek ještě rozmixovat tyčovým mixérem do hladkého pyré, chuť se nezmění.

Výsledné aranžmá

Do hlubokého talíře dejte odpovídající množství noků a přelijte ještě horkou tomatovou polpou. Bochníček mozzarelly nakrájejte na plátky nebo kostičky a trochu jich posypte na vrch tomatové směsi- Vlivem horka se sýr začne rozpouštět (klasická mozzarella s vyšším podílem tuku se rozpouští lépe, než její light verze) a krásně táhnout. Na vrch pak můžete dát snítku čerstvé bazalky, zelená v kontrastu s rajčatovou omáčkou působí ještě chutněji a podněcuje apetit

Pokrm je u nás doma opravdu oblíbený. Od té doby, co jsem jej objevila a ochutnala ve své zamilované restauraci, jsem věděla, že se ho musím naučit a dnes bych po mnoha pokusech a zdokonalování řekla, že chutná dokonce i lépe než "originál". Nevěříte? Uvařte a uvidíte

Místo, kde můžeš psát a diskutovat

Pro možnost vložit komentář musíte být přihlášena.
Jasper
Jasper 2. 9. 2019

Surepm tohle mám moc ráda

Odpovědět
Zuzi.773
Zuzi.773 18. 8. 2018

robievam

Odpovědět
hudlenka
hudlenka 3. 8. 2017

dobrota

Odpovědět
gustawka
gustawka 2. 8. 2017

Moc dobře

Odpovědět
lemur
lemur 2. 8. 2017

Moc dobré.

Odpovědět

ŽENY s.r.o. v číslech

1
žena na začátku (naše Eva)
3.
rok startujeme v novém
10
regionálních Pracoven ŽENY s.r.o.
3 000
žen v průměru na jedné akci v OC
85 168
registrovaných inspirativních žen
2 922
testovaných produktů
43 290
odeslaných produktů
165 073
vložených hodnocení

Chci odebírat novinky na svůj email.